sobota, 26. oktober 2013

Kalcij v hrani ali prehranskih dodatkih?


Ali ste vedeli, da telo porablja kalcij takrat kadar se poti? Če ste nekoliko bolj telesno aktivni kot običajno, potem je pomembno, da ne zanemarite mineralnih snovi, ki jih morate nujno dodajati svojemu telesu. S potenjem se kalcij in drugi minerali pospešeno izločajo, s tem pa nastaja dodatna potreba po njih. Kalcij se iz telesa izloči tudi vsakič, ko gremo na stranišče. Porablja se tudi pri tem, ko rastejo nohti in lasje. Telo v fazi rasti nujno potrebuje kalcij, še posebej v obdobju med 10 in 19 letom.

Takrat je priporočen dnevni vnos 1200mg. Po dvajsetem letu pa do zrelejše dobe zadošča že 1000mg, starejši moški nad 70 in ženske v menopavzi pa potrebujejo 1200mg dnevno. Povečana potreba po kalciju se pojavlja tudi v obdobju nosečnosti. In čemu služi kalcij? Zelo pomemben je pri kemijskih procesih, ki nastopajo pri strjevanju krvi. Prav zaradi njegovega sodelovanja ljudje ne izkrvavimo, ko se poškodujemo. Kalcij je tudi izjemno pomemben pri sproščanju energije med presnovnimi procesi. Njegova vloga je nepogrešljiva pri delovanju mišičnega tkiva in pa pri prenosu živčnih impulzov. Brez njega tudi naša prebava ne bi delovala na pravilen način. Kalcij sproža nekatere pomembne encime, s pomočjo katerih potekajo procesi med prebavo. Vsakdo ve, da je kalcij ključnega pomena za ohranjanje zdravih kosti in zdravih zob. In kje se kalcij nahaja?

Največ ga je v mlečnih izdelkih. Vse vrste sira, skute, kefirja so ga polne. Prav tako pa se nahaja tudi v surovem mleku. Kalcij je prisoten tudi v zelenjavi. Med najbolj kvalitetne zelenjavne vire uvrščamo kuhan brokoli, belo zelje, brstični ohrovt in tofu. Če vam zelenjava in mlečni izdelki niso všeč in jih zato ni na vašem jedilniku, morate kalcij v telo vnesti s prehranskimi dodatki. Vendar pa morate paziti, da ga ne vnesete preveč, saj lahko odmerki nad 2,5g dnevno povišajo tveganje za nastanek ledvičnih kamnov.
Več informacij o drugih vitaminih in mineralih, ki jih potrebuje vaše telo, boste našli na fidimed.si Slovarju.