petek, 23. september 2016

Kobarid, stičišče poti

Kobarid je nastal na območju, kjer reka Soča zapusti visoki alpski svet. Mesto in občina Kobarid ležita na severozahodnem delu Slovenije. Naselitev na tem območju ima zelo dolgo tradicijo. V bližini mesta se nahaja Tonocov grad , ki je bil poseljen v različnih obdobjih od bakrene dobe do srednjega veka. Razcvet je naravno dobro zavarovana naselbina doživela v poznorimski in poznoantični dobi. Ob koncu petega stoletja je naselbina štela več kot dvajset hiš in več cerkva. Kobarid ima strateško lego. Kot postojanka na poti med Oglejem in Norikom je obstajal že v Rimskih časih. Danes povezuje Furlanijo na zahodu preko nekdanjega mejnega prehoda Robič. Povezava poteka večinoma ob reki Nadiži skozi geografsko zanimivo in slikovito pokrajino. V smeri sever je povezava z Bovško kotlino, nadaljevanju pa preko treh prelazov z Tersko dolino, Rezijo, Kanalsko dolino ter Gorenjsko. Prelaz Učja vodi v Tersko dolino in Rezijo. Preko prelaza Predel poteka stara povezava s Trbižem in Kanalsko dolino. Prelaz Vršič pa predstavlja povezavo s Kranjsko Goro in Gorenjsko. Proti jugu je Kobarid povezan s Tolminsko in Goriško, pot poteka večinoma ob slikoviti reki Soči. Obiskovalci imajo številne razloge za obisk mesta in okolice. Svetovno najbolj znan je Kobariški muzej prve svetovne vojne. Poleg muzejskih eksponatov v muzeju je mogoče v bližini mesta obiskati ohranjene in obnovljene položaje na Kolovratu ter okolici Krna. Kobarid je tudi postojanka na Poti miru, ki povezuje kraje pomembnih bitk, položajev in ostankov prve svetovne vojne. Pot začne v Logu pod Mangartom in konča na Mengorah. Razdeljena je v več odsekov, ki so za pohodnike različno zahtevni. Zahtevnost posameznega odseka določa predvsem višinska razlika, teren ter dolžina poti. Kobarid ponuja izhodišče ali cilj treh odsekov. Pomemben pomnik prve svetovne vojne je tudi italijanska kostnica postavljena pri cerkvi sv. Antona. Kobarid je slikovito mesto z bogato naravno in kulturno dediščino.


ponedeljek, 12. september 2016

Zavarovalnica, sledi času in razvoju


Zavarovalnica je prana oseba, ki sodi na področje zavarovalništva . Slediti času in razvoju pomeni, da se zavarovalnica spreminja v številnih podrobnostih. Najbolj očitne so razlike v daljših časovnih obdobjih. Naši predhodniki so imeli v enakem starostnem obdobju sklenjene v marsičem drugačno zavarovalno premijo kot danes. Spremembe, katerim se mora zavarovalnica aktivno prilagajati so številne. Predmeti zavarovanja doživljajo skozi daljša časovna obdobja spremembe. Za zavarovanje postanejo pomembni takrat, ko je njihovo pridobivanje zahtevno. Bodisi, da zahtevajo večjo investicijo, jih ni moč enostavno zamenjati ali jih je celo nemogoče nadomestiti z ustreznimi alternativami. Ker prinašajo določene koristi in učinke jih ljudje pridobivajo ter tudi varujejo. Ker varovanje ni vedno mogoče željo, da za varovanje poskrbi zavarovalnica. Ta v primeru nastale nesreče ali kakšnega drugega podobnega dogodka, ki ima za posledico poškodovanje ter s tem ustrezno zmanjšano uporabno vrednost, poskrbi za ustrezno povračilo nastale škode. Situacija se spremeni, ko se na trgu ali v uporabi pojavi večje število takšnih predmetov. Večanje števila predmetov zavarovanja na trgu oziroma v uporabi pomeni spremembo vrednosti, temu primerno se spremeni tudi možnost alternativ v primeru nastale nesreče ali drugega podobnega dogodka. Temu primerno zavarovalnica spremeni pogoje zavarovanja, saj bistveni elementi niso več enaki kot v preteklosti. Ohranjati pa mora kakovost poslovanja. Za sklenitelja zavarovanja to pomeni predvsem hitro, kakovostno in pošteno obravnavo.Zavarovalnica mora s svojim delovanjem sebi zagotavljati dobre reference.
Zavarovanec je ob sklenitvi poravnal svoje obveznosti, zato mu mora zavarovalnica določilom pogodbe primerno zagotoviti pripadajoče pravice. Predvsem mora dobiti glede na določila pogodbe pošteno izplačilo škode. Dobri poslovni odnosi se vedno prenesejo v prihodnost, zato mora pri vseh svojih aktivnostih zavarovalnica temu primerno delovati. V primeru, da delovanje ne bo kakovostno, hitro, pošteno in učinkovito, lahko računa na izgubo zavarovanca. Posredno pa to lahko to pomeni dodatne izgube zavarovancev, saj so reference vedno aktualne in pravzaprav nikoli ne prenehajo obstajati.