sobota, 29. oktober 2016

Izris kopalnic predstavlja dober načrt

Izris kopalnic predstavlja dober načrt , ki ga lahko poljubno uporabljamo. Ponudba izris kopalnic je za mnoge vodilo nakupa, saj s tem dobijo osnovo na kateri bo prenova ali nova izvedba temeljila. Od primera do primera je prenova različna, v vsakem primeru pa je izris kopalnic več kot nujen. Pomembno pri tem je, da upošteva zahteve investitorja ter mu omogoča razne dodatne možnosti . Zasnovan pa je lahko na tisoč in en način. V osnovi se zasnove ločijo glede na predviden čas uporabe, prostorske možnosti, investicijske možnosti ter druge lastnosti. Prenova je lahko namenjena krajšemu ali daljšemu času uporabe v prihodnosti. Razlika med krajšim ali daljšim časom predvidene uporabe je predvsem v zahtevnosti prilagajanja vsem številnim drugim lastnostim. Kratkotrajna prenova je namenjena časovno krajši uporabi. Zato so njene lastnosti usmerjene predvsem spremembam obstoječih lastnostim. V primeru predvidene daljše časovne uporabe pa potrebujemo izris kopalnic za prihodnost. Tako je prenova lahko začetek korenitejših sprememb, njihovo nadaljevanje ali zaključek. V zadnjem primeru je v osnovi najlažja, saj smo pred tem pridobili že številne izkušnje. Spoznali smo kateri materiali, izvedbe, izvajalci, proizvajalci, prodajalci so najboljša izbira. Začetni izris kopalnic tega največkrat tega ne nudi, saj marsikaj nismo vedeli, zato smo porabili več časa in energije za pridobivanje izkušenj z izbiro med številnimi možnostmi. Poleg tega se nam v času od odločitve do končne izvedbe pojavijo nove ideje, odkrijejo se potrebe po dodatnih delih, zamenjavi iztrošene opreme in še marsikatere druge pred začetkom neznane stvari. V večini primerov je bolje opraviti z vsemi naštetimi dodatnimi deli skupaj z načrtovanimi deli. Izognemo se dodatnim stroškom, bolj smo prepričani v varno uporabo in delovanje. Zato je mora izris kopalnic pri temeljiti prenovi upoštevati možnost pojave potrebe po dodatnih delih oziroma smiselnosti njihove izvedbe. Izris kopalnic je izhodišče na katerem temelji vsak naslednji korak do končne izvedbe.


petek, 28. oktober 2016

Termoslim, napredna metoda


Termoslim je napredna metoda izboljšanja postave ter fizične kondicije. Metoda termoslim je napredna zaradi izpolnitve večjega števila zahtev na enem mestu. Pred vsako vadbo se mora rekreativec ali športnik ogreti. Učinkovitost in pomembnost najbolj poznajo začetniki. Dokler so obremenitve minimalne telo lahko sproti regenerira vse dele, ob predpostavki dovolj hrane, tekočine in počitka. Z večanjem naporov, pa telo ne mora regenerirati vse z vadbo izgubljene lastnosti. Posledično se pojavijo telesne bolečine na najbolj izpostavljenih mestih. Ogrevanje pred vadbo največkrat začetniki spoznajo preko nasvetov, z njihovim upoštevanjem pa telesne bolečine v večini primerov čudežno izginejo. Termoslim terapija na telo vpliva z konstantno temperaturo sedemintrideset stopinj Celzija. izjema je glava, kar omogoča dodatno prednost. S tem ima organizem dostop do svežega zraka, ki je ga segreto telo nujno potrebuje. Termoslim terapija z infrardečimi žarki prodre v tkivo, s tem pa poskrbi za primerno ogrevanje pri izvajanju gibalnih aktivnosti. Gibalnih aktivnosti je preko dvesto, kar pomeni možnost izbire najprimernejše skladno z našimi cilji. Koža je človekov največji organ ter ima velik vpliv na zdravje. Po terapiji je koža bolj elastična izboljša pa se tudi metabolizem. Preko kože potekajo številni pomembni procesi. Ljudje, ki se zaradi telesne vadbe ali drugih aktivnosti veliko znojijo to najbolje poznajo. Termoslim takim osebam omogoča tudi alternativo njihovim aktivnostim. Vadba poteka v zaprtem prostoru, kar je ena od alternativ za primer slabih zunanjih vremenskih pogojev. Dodatno jim termoslim lahko zagotavlja večje učinke v krajšem času. Idealno za primerne, ko imajo na razpolago manj časa. Težko bodo našli alternativo, ki v enakem času pomaga pokuriti enakovredno količino kalorij oziroma topiti odvečne maščobe. Vadba traja lahko bistveno manj ter dosega večje učinke, mnogim pomaga prijetno s koristnim preživeti razpoložljiv čas. Izvedba je tudi v veliki meri individualna, izjema je uvodni informativni del. Termoslim je idealna priložnost za povečanje zmogljivosti, izboljšanje videza ter uravnavanja telesne teže.

Več

torek, 25. oktober 2016

Modni dodatki in zgodovina


Modni dodatki imajo namen, da se osebna lepota poudari. Človeški rod modni dodatki spremljajo od pradavnine, praktično so nekaj vsakdanjega od samega začetka. O tem pričajo arheološke najdbe, ki jih najdemo povsod po svetu. Med arheološkimi najdbami so pogosto prisotni, poleg tega pa se jih najde tudi na drugih izkopanih ali kako drugače pridobljenih predmetih iz oddaljene preteklosti. Z modo iz starejših obdobji in modni dodatki si arheologi in zgodovinarji lahko tudi pomagajo pri določanju letnice oziroma časovnega obdobja točno določene najdbe. Na nekaterih kovancih tako najdemo frizure žensk značilne za točno določeno obdobje, s tem pa lahko zgodovinarji določijo obdobje zelo natančno. Na kovancih iz drugih obdobji, starejših ali mlajših, najdemo drugačne frizure žensk. S tem ne ugotovimo zgolj obdobja, modnega sloga in podobno. Ugotovimo, da so modni dodatki prisotni od nekdaj. Dodatno si z njimi lahko predstavljamo širšo sliko življenja v določenem obdobju zgodovine. Izdelava, materiali in druge lastnosti govorijo o kulturi ljudstva oziroma obdobja. Človeška spretnost je iz obdobja v obdobje napredovala in se razvijala. Najprej so bili prisotni modni dodatki iz naravnih materialov, ki jih je človek oblikoval skladno s svojim okusom in možnostmi. V kasnejših obdobjih se je naučil naravne materiale na razne načine preoblikovati in jim spreminjati prvotne lastnosti. Spoznati je moral materiale, osvojiti tehnike, s tem pa je razvijal svojo kulturo in napredoval. Ker so bili modni dodatki dragoceni, je z njimi tudi trgoval ter jih uporabljal v različne druge namene. Osnovna uporabna vrednost pa je bila poleg okrasne naloge tudi označevanje statusa osebe v določeni družbi. Danes se je ta osnovna uporabna vrednost v veliki meri ohranila, drugačni so le načini, izvedbe, modna pravila ter druge času primerne značilnosti. Modni dodatki so v človeški zgodovini prisotni od nekdaj, skozi čas so se spreminjali ter bili s tem ambasador človeške kulture in ustvarjalnosti.

petek, 21. oktober 2016

Bled, tisoč let zgodovine

Bled je pred več kot desetletjem praznoval tisočletnico prve omembe posesti, ki ga omejujeta Sava Dolinka in Sava Bohinjka. Listina nima le letnice, ampak ima tudi datum. Zapisana je bila v italijanskem Trentu, v njej je nemški kraj Henrik drugi podaril briksenškemu škofu Albuinu ter njegovi škofiji posest med Savo Dolinko in Savo Bohinjko. Posestvo je z nekaj vmesnimi prekinitvami bilo v lasti Briksenških škofov vse do leta tisoč osemsto oseminpetdeset. Zgodovinsko pomembno dejanje po letu tisoč štiri je dobilo svoj drugi del čez vsega sedem let. Takrat je nemški kraj Henrik drugi podaril grad na pečini Albuinovemu nasledniku Adalberonu. Bled ima s tem potrjeno tisočletno zgodovino obstoja, podarjeni grad je v listinah omenjen kot castellum Veldes . Predstavljal je upravno središče briksenške zemljiške posesti na območju Gorenjske. Listina ni le dodatna potrditev obstoja življenja na območju današnjega kraja in občine Bled, ampak daje Blejskemu gradu potrditev naziva najstarejšega gradu po času omembe. Slovencem bolj znana omemba je v delu Janeza Vajkarda Valvazorja. Slava Vojvodine Kranjske iz konca sedemnajstega stoletja je ime Bled razširil ne le med takratne in kasnejše bralce dela na območju Slovenije, ampak tudi preko njenih meja. Blejski grad se dviga sto trideset metrov nad gladino ledeniškega Blejskega jezera. Podoba gradu je tako markantna in prepoznavna, da je dobila svoje mesto v grbu občine Bled. Razgled z visoke pečine sega vse do bližnjih Lesc in Radovljice ter bolj oddaljenih vrhov Julijcev ter Karavank. Občina Bled obsega poleg mesta Bled še naselja Bodešče, Bohinjska Bela, Koritno, Kupljenik, Obrne, Ribno, Selo pri Bledu, Slamniki in Zasip. Na ozemlju občine živi preko osem tisoč prebivalcev, ozemlje občine meri dvainsedemdeset kvadratnih kilometrov. Nastanek mesta je nekoliko starejši, sega v šestdeseta leta dvajsetega stoletja. Občinske meje so se v tem obdobju spreminjale zaradi novoustanovljene občine Gorje. Bled je območje z dolgo in bogato zgodovino.

http://www.mojaobcina.si/bled/


Vrtno pohištvo, bivanje na prostem


Vrtno pohištvo je prvenstveno namenjeno opremi vrtne terase ali drugega prostora zunaj notranjih bivalnih površin. Uporabnost je v veliki meri odvisna od izbire, zato je vrtno pohištvo odgovorna in zahtevna izbira za investitorja. Pomisliti mora na namen uporabe, lastnosti uporabe, na razpoložljivo površino, funkcijo površine ter številne druge svari v sedanjosti pa tudi v prihodnosti. Prvenstveno je vrtno pohištvo namenjeno uporabi zunaj, sicer pa se ne razlikuje od pohištva za notranje prostore. Za razliko od njih je odporno na vremenske vplive, kot so dež, vlaga in druge vremenske vplive. Namen uporabe je odvisen od uporabnika ter njegovih predvidenih načrtov. Lahko gre za preprosto garnituro, na kateri bomo obedovali, lahko je namenjeno zgolj popoldanski ali jutranji kavi na prostem, lahko je namenjeno večjim vrtnim zabavam in ima številne druge možne načine uporabe. Veliko vlogo pri izbiri ima velikost površine, kjer bo vrtno pohištvo uporabljeno. Na majhen balkon ne bomo mogli postaviti velike mize oziroma veliko pohištva. Ob velikem razpoložljivem prostoru pa bo skromno vrtno pohištvo izgledalo čudno, hkrati pa bo investicija imela majhen učinek. Dodatno moramo razmisliti na funkcije prostora, ki ga opremljamo. Majhen balkon ni nujno namenjen zgolj posedanju in srebanju kave, na njem lahko tudi sušimo perilo ter ga uporabljamo v številne druge namene. V takih primerih je dobro imeti vrtno pohištvo, ki ga enostavno prestavljamo, mu lahko večamo ali manjšamo uporabne površine, spreminjamo uporabne funkcije in namen ter podobno. Primer dobre prakse so v takih primerih izvedbe iz lahkih barvnih kovin. Njihova prednost je majhna teža, tako jih zelo enostavno prestavljamo kamor hočemo. Barvne kovine tudi ne rjavijo in v mnogih primerih tudi ne zahtevajo posebnega vzdrževanja. Zato je zelo primerno tudi za balkone, ki niso pokriti in nimajo izrazite zaščite pred dežjem in drugimi vremenskimi neprilikami. Čisto drugačna zgodba je v takem primeru masivno leseno vrtno pohištvo .

Več

ponedeljek, 17. oktober 2016

Hbo, številne prednosti

Hbo omogoča, da televizijski gledalec pridobi najbolj konkurenčno ponudbo v paketu. Gledanje televizije je zelo pogosta in priljubljena aktivnost. Gospodinjstev brez televizije praktično ni oziroma so velike izjeme. Televizija nam ponuja zabavo, izobraževanje, način popestritve drugih aktivnosti ter številne druge možnosti uporabe. Hbo že nekaj let uvaja novosti ter leto za letom posodablja gledanje televizije na ustaljene in uveljavljene načine. Časi, ko je bila televizija tehnološko in sila redko čudo so preteklost. Starejše generacije še pomnijo čase, ko se je ob televiziji zbirala cela vas oziroma druga skupnost prebivalcev. V takih okoljih je bila prisotna ena televizija, sosedje je niso imeli. Zaradi tega je bil obisk sosedov prijetno s koristnim. Gostov jim nikoli ni manjkalo, ob pomembnejših dogodkih se je število obiskovalcev povečalo. Zapolnjen je bi prostor pred ekranom, nekaj jih je bilo na hodniku, nekaj gledalcev pa je gledalo televizijo skozi okno. Takšni prizori so mlajšim generacijam na meji verjetnega. Hbo je nastal na drugi strani Atlantika, razmere za nakup televizijskega sprejemnika so bile tam ugodnejše. Temu primerno je bil omogočen čisto drugačen razvoj. Večje število televizijskih sprejemnikov je omogočalo konkurenco med ponudniki programov. Uveljavljene ponudnike programov je bilo najlažje premagati z ponudbo programske niše. Predhodnik Hbo programa je tipičen primer. Ponujal je turistične informacije hotelskim gostom na območju New Yorka. Do današnjih dni je Hbo uvedel številne novosti. Nekatere novosti so že pred desetletji nakazovale razvoj televizijskega programa v širokem pomenu besede. Od ustvarjanja, preko distribucije do sprejemanja. Spremembe je Hbo uvajal postopoma, korak za korakom. Ko pogledamo čas nastanka sprememb se nam velikokrat zdijo komaj verjetne. Na našem območju smo živeli v drugačnem času, pojem televizija je bil vse kaj drugega kot pojem televizija preko luže. Danes k sreči napredek prinesel praktično izenačitev. Kar imajo gledalci preko luže, lahko istočasno na Hbo programu spremljajo gledalci pri nas.


četrtek, 13. oktober 2016

Kuhinjske nape in sodobne kuhinje

Kuhinjske nape nam sodobne kuhinje naredijo uporabne in času primerne. Sodobne kuhinje so opremljene s številnimi novimi spoznanji. Razvoj na področju kuhanja je neverjeten. Pogledati je potrebno nekaj desetletji v preteklost. Spoznali bomo, da se je veliko spremenilo. Kuhinjske nape so tipičen primer sprememb. Z njimi opremljene kuhinje izpred desetletji so bile takrat moderne. Izvedba kuhinjske nape je bila preprosta. Bistven sestavni del je bil elektro motor z lopaticami. Omogočal je odstranjevanje stranskih učinkov kuhanja iz prostorov. uporaba na daljše obdobje je pokazala tudi slabost takšnega načina odstranjevanja stranskih učinkov. Notranjost kuhinjske nape je bila večinoma zamaščena. Kar pomeni, da je bila na površini plast maščobe. Ta se je skozi čas nabirala. Potrebno jo je bilo redno odstranjevati s čiščenjem. Danes moderno gospodinjstvo uživa napredek na tem področju. Sodobne kuhinjske nape imajo možnost maščobnega filtra. Ta prav tako zahteva vzdrževanje, vendar je bistveno bolj preprosto. Obstajajo izvedbe, ki jih lahko očistimo v pomivalnem stroju. Druga napredna lastnost je ogleni filter. Ta skrbi, da se v prostor vrača prečiščen zrak. Tudi ta filter zahteva vzdrževanje. Vendar je času primerno enostaven. Čiščenje je potrebno enkrat do dvakrat letno. Prednost sodobne kuhinjske nape je tudi osvetlitev. V primerjavi s preteklostjo imamo danes možnost neprimerno boljše osvetlitve prostora namenjenega kuhanju. Kdor je izkusil sodobno osvetljavo, se največkrat ne želi vračati v preteklost osvetljevanja. Prednosti sodobnih izvedb so bistveno boljša svetilnost ter manjša poraba električne energije. Človek se z uporabo sodobnih tehnik preprosto razvadi. Osvetljenost postane standard, kar ta standard ne dosega je zanj preprosto slaba in neustrezna osvetlitev. Skeptične so predvsem osebe, ki sodobne razsvetljave niso izkusile. Največkrat dvome prežene že razmeroma kratek čas uporabe sodobne razsvetljave. Takšne osebe se največkrat s tako izkušnjo uvrstijo med zagovornike sodobnega načina osvetljevanja delovnih in drugih prostorov. Kuhinjske nape odražajo človekovo stalno prisotno željo po izboljšavah in napredku.

Več


ponedeljek, 10. oktober 2016

Turčija, prehodna točka civilizacij

Turčija je stična točka, od koder človeška civilizacija potuje na vzhod ali zahod. Na stičišču poti leži Carigrad, velja tudi za največje mesto države Turčija. Carigrad ima zelo zanimivo in pestro zgodovino. Odkritja ob gradnji železniškega predora pod Bosporsko ožino so prinesla zanimiva in nova odkritja. Bospor oziroma Bosporska ožina, kot jo poznamo danes, takrat še ni obstajal. Življenje naj bi obstajajo že v obdobju med trinajstim in enajstim stoletjem pred našim štetjem. Tračanska plemena naj bi v tem obdobju ustanovila dve naselji. Glavne turistične atrakcije so omenjena Bosporska ožina, Modra mošeja, Hagija Sofija, palača Dolmabahče ter potopljena palača 150 m pod morsko gladino. Turčija lahko obiskovalcem poleg mosta med Evropo in Azijo pokaže še veliko drugih znamenitosti. Kapadokija je zgodovinska regija , ki leži sredi Male Azije. Večinoma pripada turški provinci Nevşehir. Za turiste si zanimive kamnite tvorbe ter mojstrovine starih gradbenih mojstrov, ki so v skale izdolbli razne gradbene mojstrovine. Podzemna mesta so služila kot skrivališča kristjanov pred raznimi osvajalci tega območja. Turčija lahko obiskovalcem nudi tudi antične dragulje kot so Efez, Troja, Pergamon ter številne druge znamenitosti. Dežela je velika in prostrana, načrtovanje obiska bo lažje, če jo razdelimo na posamezne dele. Obalni predeli južne in zahodne Turčije ima Sredozemsko podnebje. Poleg Carigrada se med večjimi mesti z njim lahko pohvalita še Kušadasi, Antalya. Turčija obiskovalce v tem delu pričaka z milimi zimami in vročimi poletji. Višje ležeče planote v notranjosti z nadmorskimi višinami vse do tisoč petsto metrov imajo vremenske ekstreme tekom dneva z malo padavinami. Na obali Črnega morja vlada subtropsko podnebje. Zaznamujejo ga temperature do trideset stopinj Celzija. V poletnem času je malo padavin, več jih je v milih zimah. Jugovzhodna Turčija obiskovalcem pričara pol puščavsko podnebje. Poletne temperature podnevi lahko dosežejo štirideset stopinj, padavin je za vzorec. Turčija obiskovalcem nudi zanimivo mešanico modernega in klasičnega.


Nike mercurial, tradicija prepoznavnosti

Nike mercurial odlikuje prepoznavna tradicija odličnosti . Opremljanje najboljših nogometašev sveta je garancija za izjemne Nike mercurial lastnosti. Vse naštete lastnosti so bile razvite v razvojnem centru namenoma, z veliko truda in pozornosti. Del lastnosti so poleg tega praktično narek vrhunskih športnikov. Vrhunski športniki so dnevno v stiku z vrhunsko športno obutvijo ter drugo športno opremo. Ob pripravah za nastope v prihodnosti so vedno prisotne želje po izboljšavah. Katere so te lastnosti večinoma ostaja skrivnost, nekaj pa jih lahko brez težav ugotovimo. Skrivnosti ostajajo osebne in individualne lastnosti. Brez težav pa nekatere izjemne lastnosti Nike mercurial ugotovimo preko izkušenj. Kot vsaka obutev mora omogočati odličen nadzor gibanja ter nuditi zaščito pred silami gibanja. Kako odličen nadzor gibanja Nike mercurial omogoča vidimo v številnih akcijah na vrhunskih in drugih tekmah. Te akcije vplivajo na potek tekme ter širše. Zato je nadzor gibanja ena od zimzelenih lastnosti. V splošnem jo ni težko ugotoviti, osebne zahteve vrhunskih športnikov pa ostajajo skrivnost. Vsekakor ima Nike mercurial dobro vodljivost zgotovljeno serijsko. Ščepec izjemnosti dodajo posamezniki z narekom razvojnim centom. Za rekreativce je ta razlika praktično nepomembna. Saj že v osnovi Nike mercurial zagotavlja dober nadzor gibanja ter po potrebi hitro spremembo smeri, hitrosti ter drugih lastnosti gibalne aktivnosti. Lastnosti, ki jih prav tako ni mogoče zgrešiti, so tudi proizvajalčevi obstoječi izumi in dosežki. Veliko jih je zaščitenih pod blagovno znamko, patentom, v prodaji jih prepoznamo po samih lastnostih kot tudi poimenovanju. So kot zapovedi, katere rekreativci prepoznajo in med seboj selekcionirajo. Gre za podobno izbiro, kot v restavraciji ali ob drugih podobnih priložnosti. Kar nam je všeč v želji izpostavimo takoj, manj želene dodamo kot opcijo, najmanj zaželene pa največkrat pustimo ob strani. Dilema poteka večinoma med želenimi in manj želenimi lastnostmi. Nike mercurial ima dobrih lastnosti v izobilju, zato bo dilema olajšana.


sobota, 1. oktober 2016

Čevlji zahtevajo vzdrževanje

Čevlji zahtevajo higiensko in tehnično vzdrževanje . Kot mnoge druge stvari tudi čevlji zahtevajo vzdrževanje. Ker so materiali in druge lastnosti od primera do primera različni je temu primerno drugačno tudi vzdrževanje. Najbolj enostavna delitev materialov je delitev na naravne in umetne materiale. Naravni materiali so tisti, katere poznamo že dolgo časa, umetni materiali pa so sad napredka. Usnje kot naravni material ima nekatere izjemne lastnosti, vendar so te v nekaterih primerih neuporabne. Takim zahtevam primerno jih nadomeščajo umetni materiali. Osnovno vzdrževanje tako naravnih kot umetnih materialov načeloma ni zahtevno. Potrebno jih je čistiti, s tem pa smo večino vzdrževanja že opravili. Za bolj zahtevne primere to ni dovolj, potrebno je poskrbeti za razne naprednejše zahteve kot je impregnacija pred vlago in mokroto. Ta lastnost nam najbolje ponazarja dejstvo, da so čevlji namenjeni različnim priložnostim. Kar pomeni spremenjene pogoje vzdrževanja. Zavedati pa se je potrebno, da lahko z napačnim vzdrževanjem onemogočamo dobre uporabniške izkušnje. Čevlji, ki zahtevajo impregnacijo bodo namenjeni uporabi v mokrih in vlažnih okoljih. Večinoma pa so zahteve manjše, saj urbana okolja poznajo čisto drugačne razmere uporabe. Nenazadnje pa vzdrževanje veliko pove o nas samih. Ker čiščenje in druge preproste oblike vzdrževanja ne zahtevajo veliko časa in so preproste, lahko na enostaven način ustvarimo o sebi čisto drugačno oziroma različno podobno. Čisti, urejeni in vzdrževani čevlji dajejo slutiti, da jih nosi urejena oseba . Mnogi se danes na žalost ne zavedajo, da tako kot sami, tudi drugi nas ocenjujejo po prvem vtisu. Umazani, raztrgani, poškodovani čevlji nam dajejo slutiti, da gre za osebo, ki ima mnoge pomanjkljivosti. Zato smo temu primerno zadržani, kar je za osebo lahko ovira. Enako moramo videti sebe v obutvi, ki ni primerno vzdrževanja. Osebno nam čevlji lahko prinašajo udobje, v njih se dobro počutimo, kar pa ne velja nujno za osebe v naši bližini.