torek, 23. januar 2018

Zdrave maščobe so nujno potrebne za optimalno delovanje organizma

Zdrave maščobe so nujno potrebne za optimalno delovanje človeškega organizma. Med prehrano dobimo bolj ali manj zdrave maščobe. Vse maščobe sodijo v veliko skupino spojin z imenom lipidi. Njihova skupna lastnost je, da so v vodi slabo ali popolnoma netopni. V skupino lipidov sodijo tudi v maščobah topni vitamini A, D, E in K. Maščobe nastanejo s spajanjem glicerola in maščobnih kislin, največkrat imamo na molekulo glicerola vezane tri maščobne kisline. Maščobne kisline so sestavni del maščob.

V procesu presnove se maščobe razgradijo na glicerol in maščobne kisline

Obstajajo nasičene maščobe ter nenasičene ali zdrave maščobe. Razlikujemo jih po vrsti maščobnih kislin, ki so vezane na glicerol. Pojem zdrave ali koristne maščobe se je skozi stoletja tudi spreminjal skladno z razvojem znanost. Včasih so maščobe niso veljale za zdrave oziroma se je v prid zdravju zniževala njihova količina. Cilj je bil zniževanje možnosti za nastanek bolezni, z njihovim zniževanjem se je enostavno nadzirala telesna teža. Danes smo bliže spoznanju, da so zdrave maščobe od manj zdravih ločimo predvsem glede na vrsto maščob.

UNIVERSAL ANIMAL OMEGA



Verjetno noben zdravnik ne bo povsem odsvetoval maščobe, posebno to velja za določene skupine ljudi ter določena življenjska obdobja. Mnogi so pri individualnem odkrivanju koristi za zdravju prišli do spoznanja, da so zdrave vse čim bolj naravno pridobljene maščobe. Vendar jih mora človek po vnosu tudi porabiti. Vsak ima možnost, da si zdrave maščobe določi sam. Pri tem ne gre za povsem individualni pristop, ampak tudi upoštevanje raznih zaupanja vrednih tujih virov. To so lahko zdravniki, prehranski strokovnjaki, nekaj zaupanja pa so lahko deležni tudi prehranski standardi. Zdravnike in prehranske strokovnjake lahko kadarkoli povprašamo za mnenje, prehranski standardi pa nam odgovore ponujajo sami po sebi.

Če prehransko dopolnilo vsebuje določno omega maščobno kislino oziroma zdrave maščobe, to pomeni med drugim državnim standardom ustrezna in preverjena kakovost, ker sicer izdelka ne bi imeli na prodajni polici.