ponedeljek, 26. avgust 2019

Italija kot turistična destinacija

Ko se odpravljamo na počitnice, imamo v mislih pogosto kakšne eksotične destinacije ali kakšne posebne znamenitosti. Pri tem včasih kar nekoliko pozabimo na privlačne destinacije, ki jih imamo tako rekoč na dosegu roke. Pogosto ni treba iskati sproščujočega oddiha daleč v tujini, ko pa imamo v neposredno bližini že odlične opcije za nepozaben dopust. Ne govorimo o hrvaški obali, ki privablja na tisoče slovenskih obiskovalcev vsako leto, temveč o drugi sosedi, ki je prav tako zanimiva za turiste – to je seveda Italija. Gre za deželo neštetih zanimivosti in znamenitosti, tako da je kar težko izpostaviti posamezne destinacije, ki se jih splača pobližje spoznati. Gotovo pa gre poudariti dejstvo, da ima tudi Italija ogromno ponuditi vsem vrstam obiskovalcev – že blizu preko meje odkrijemo privlačne zanimivosti, ki radovedneže povsem navdušijo. Še večji potencial ima Italija za tiste, ki so pripravljeni raziskovati nekoliko dlje, saj geografija države narekuje potovanje od severa proti jugu. Seveda pa lahko uberemo bližnjico in z letalom večji del države kar preskočimo, pristanemo na Siciliji ali drugje, ter raziščemo še jug. V vsakem svojem kotičku Italija ponuja marsikaj zanimivega, tako da se splača pri načrtovanju naslednjih počitnic razmisliti tudi o tej destinaciji.

Italija ima znane in manj znane znamenitosti

Ne moremo mimo dejstva, da je Italija dom svetovno znanih znamenitosti. Podoba rimskega Koloseja je znana po vsem svetu in vabi turiste tudi iz najbolj oddaljenih kotičkov zemeljske oble, enako velja za mnoge druge ostaline Rimskega imperija. Poleg tega so zelo znana središča renesanse, predvsem Firence, ne smemo pa pozabiti še na Benetke, ki so v svetovnem merilu povsem unikatna turistična destinacija, za nameček pa tudi zelo blizu slovenskim obiskovalcem. Poleg tega nudi Italija še čudovito Toskano z naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, enako velja za Sicilijo in druge pokrajine. A prav tako zanimivo je lahko raziskovanje manj znanih atrakcij, ki jih ponuja Italija v vseh svojih kotičkih.

Raziskujte Italijo z Agencijo Oskar!

Benetke, Italija

četrtek, 22. avgust 2019

Tekaška jakna

Pri teku običajno pazimo na to, da imamo s seboj čim manj opreme. Tako bo tek hiter in lahkoten, brez odvečne navlake. Res pa je, da se vse pogosteje poslužujemo tudi raznih dodatkov, predvsem je nepogrešljiv telefon, morda imamo s seboj še pametno uro, merilnik srčnega utripa, kakšen energijski gel in podobne drobnarije. Med oblačili je takšnih dodatkov manj, v poštev pa pride tekaška jakna, ki je lahko zelo uporaben kos opreme. Seveda ne prav v vsakem primeru, pogosto pa pride zelo prav. Takšna jakna je ključnega pomena za udobno rekreacijo v hladnejšem delu leta, vodoodporne jakne pa omogočajo tudi tek v slabem vremenu. Kakovostna tekaška jakna je povsem nepogrešljiva za tiste, ki se resno ukvarjajo s tekom, posebej pozorno bodo takšno jakno izbrali ultramaratonci, ki tečejo v naravi. V takšnih okoliščinah ima tekaška jakna različne pomembne naloge, ki jih je treba upoštevati. To pomeni, da bo treba jakno pozorno izbrati, pogosto pa je s tem povezana tudi znatna investicija.

Vrhunska tekaška jakna

Včasih pride v poštev le vrhunska tekaška jakna. Za takšno oblačilo je značilno, da ima zelo nizko težo, hkrati pa odlične lastnosti pri uporabi v najbolj zahtevnih razmerah. Takšne jakne pogosto tehtajo celo manj kot 100 gramov, možno si jih je elegantno opasati ali jih pospraviti kar v žep, pa vseeno zagotavljajo odlično zaščito pred vetrom, morda tudi pred dežjem. Napredna tekaška jakna bo verjetno nekaj gramov težja, a z vodoodbojno membrano zagotavlja udoben tek v dežju, kar je na daljših tekih v slabih razmerah še kako pomembno. Takšna jakna ima kakšen uporaben žep z zadrgo, svetlobne elemente za vidnost v slabih svetlobnih pogojih, nepogrešljiva je seveda tudi kapuca. Tekaška jakna višjega razreda lahko preseneti z raznimi funkcionalnostmi, lahko pa je zelo minimalistična, v vsakem primeru pa bo naredila veliko razliko pri teku v slabih razmerah!

tekaška jakna

sobota, 10. avgust 2019

Klopni meningoencefalitis

Med vsemi boleznimi, ki jih prenašajo klopi, je klopni meningoencefalitis gotovo med najbolj znanimi. Morda tudi zaradi nenavadnega imena, ki pa je kljub temu precej dobro poznano in ga lahko brez napak izgovorijo že otroci. Gre namreč za relativno pogosto bolezen, ki je ena večjih groženj, s katero nas ogrožajo te male živali. Gre za virus, ki brez težav preživi v klopu, ob prenosu na človeka pa začne povzročati številne težave. Med temi težavami gre gotovo izpostaviti predvsem vnetje možganske ovojnice, kar daje bolezni pravzaprav ime – klopni meningoencefalitisoznačuje prav ta znak okužbe, ne razkriva pa mnogih drugih posledic, ki sledijo temu. Treba se je torej pozanimati o tem, kakšni so simptomi okužbe in možne posledice, seveda pa je še bistveno bolj smiselno poskrbeti za dobro preventivo in pravočasno ukrepanje. Na srečo dopušča klopni meningoencefalitis učinkovito zaščito, to je cepljenje, ki preprečuje okužbo. To ne pomeni, da se lahko brez skrbi soočamo s klopi, saj cepljenja za nekatere druge bolezni ne poznamo.

Simptomi in ukrepi za klopni meningoencefalitis

Najbolje je ukrepati preventivno, že preden se soočimo s klopom in možnostjo okužbe. Cepljenja so v nekaterih primerih obvezna, to velja za poklice, ki vključujejo pogosto delo na prostem, predvsem v gozdu. Sicer pa se za klopni meningoencefalitis izvajajo cepljenja, ki so prostovoljna, a zelo priporočljiva. Takšna zaščita je učinkovita in traja več let, je pa treba izvesti različne postopke pri cepljenju – najprej se odmerijo tri doze v določenih razmakih, nato se odmerki obnavljajo na nekaj let. V primeru, da nismo cepljeni, se klopni meningoencefalitis pokaže z različnimi simptomi, ki jih je včasih težko prepoznati. Pravzaprav ostane bolezen pogosto povsem neopažena, zaznali bi jo le v krvnih preiskavah. Naposled pride do nevroloških težav, ki izdajajo vnetje možganske ovojnice. Bolj priporočljivo je zdravnika obiskati že prej, ob prvih znakih bolezni, ki pa niso vedno izraziti in spominjajo tudi na druge tegobe.

Več

klop

petek, 9. avgust 2019

Najboljša vhodna vrata za stanovanje

Za prehod v stanovanje se uporabljajo vhodna vrata, ki imajo številne pomembne naloge. Kar nekaj detajlov je, v katerih se takšna vrata razlikujejo od običajnih notranjih vrat, razlike so seveda očitne tudi pri nekaterih bolj pomembnih lastnostih. Zato je pomembno, da za stanovanje izberemo najboljša vhodna vrata. Kakšna vrata so to? To je odvisno od stanovanja oziroma od situacije. Vsekakor je pametno izbrati zanesljiva in varna vrata, ki bodo preprečila morebiten vlom. Pri tem imamo na voljo vrata z vgrajenimi protivlomnimi sistemi, pa tudi napredne ključavnice in druge mehanizme. Najboljša vhodna vrata gotovo koristijo tudi funkcionalnosti nekaterih dodatkov, te lahko vgradimo v sama vrata ali pa dodamo naknadno. Veliko je sicer odvisno od tega, za kakšno stanovanje gre – če imamo opravka z vhodom v stanovanjsko hišo, imamo bistveno več svobode pri opremljanju vhoda kot v večstanovanjskih hišah in blokih. Tako se razlikujejo tudi najboljša vhodna vrata, ki jih lahko izberemo za stanovanja.

Najboljša vhodna vrata za poslovne in gospodarske prostore

V drugih prostorih so najboljša vhodna vrataprilagojena drugim namenom. Pogosto je še bolj pomembno, da so varna in zanesljiva. Pomislimo recimo na poslovne in gospodarske prostore, ki niso redno v uporabi. V njih smo le osem ur na dan, med vikendi pa morda povsem samevajo. Takšni prostori potrebujejo poseben nadzor, lahko pa to funkcijo prevzamejo tudi kakovostna vrata. Najboljša vhodna vrata preprečujejo vlom in na različne načine preganjajo vlomilce, tako da so edina smiselna izbira za zaščito prostorov, v katerih hranimo kakšno dragoceno opremo. Poleg tega pa je pri vratih za poslovne in gospodarske prostore pogosto pomembno tudi to, da lahko enostavno upravljamo možnost dostopa do prostorov. Morda bodo lahko v notranjost dostopali le zaposleni, lahko tudi stranke ali partnerji, ali pa so prostori javni – najboljša vhodna vrata v tem smislu ponujajo veliko prilagodljivosti.

https://www.pirnar.si/vhodna-vrata/ultimum-multilevel/510.html

vhodna vrata