četrtek, 19. december 2019

Značilni znaki meningitisa

Klopni meningitis je resna virusna bolezen, ki ogroža predvsem tiste, ki so neprevidni pri lomastenju po gozdovih in travnikih. Če pri tem nismo dovolj pozorni, lahko hitro s seboj vzamemo kakšnega vsiljivca, ki nas utegne okužiti s to boleznijo. Seveda to velja v primeru, da nismo cepljeni – cepivo za meningitis odpravlja tveganje za okužbo in je zelo priporočljivo za tiste, ki se nameravajo v poletnem času pogosto potepati po naravi. Če se nismo ustrezno zaščitili, se bodo morda pojavili prvi znaki meningitisa, ki opozarjajo na možnost okužbe. Če opazimo vbod klopa in morda klopa tudi sami odstranimo, smo lahko na to možnost posebej pozorni, pogosto pa se zgodi, da se vboda in okužbe sploh ne zavedamo, dokler se ne pojavijo opazni znaki meningitisa. Klopne bolezni si delijo nekatere skupne znake, po katerih jih prepoznamo, za dokončno ugotavljanje specifične okužbe pa se običajno zanesemo na zdravnika. Seveda obstajajo nekateri specifični znaki, ki lahko že vnaprej sporočijo, za katero bolezen gre. Znaki meningitisa so dokaj splošni in v neki meri značilni za vse tri pogoste klopne bolezni. Najprej zaznamo slabo počutje, predvsem glavobol, hitro se pokaže tudi povišana telesna temperatura. Med značilnimi znaki meningitisa so bolečine v sklepih in mišicah, še posebej pozorni moramo biti na bolečino v vratu. Seveda ne moremo na podlagi posameznih simptomov že zaključiti, da gre za klopni meningitis, saj so podobni znaki prisotni tudi pri drugih klopnih boleznih, predvsem je v tem oziru podobna anaplazmoza. Treba bo torej obiskati zdravnika, ki bo postavil točno diagnozo.

znaki meningitisa

Znaki meningitisa zahtevajo hitro ukrepanje

Najbolj učinkovito zdravljenje lahko pričakujemo v primeru, da zdravnika obiščemo takoj, ko se pojavijo prvi znaki meningitisa. Gre za resno bolezen, ki lahko vodi v številne komplikacije, zato ne gre odlašati. Še bolje je poskrbeti za preventivo, saj imamo na voljo učinkovito cepivo. Več o tem preberite na strani https://www.sos-klop.si/

petek, 13. december 2019

Pomembne so tako zimske kot letne pnevmatike

Proti koncu vsakega leta nastopi čas za menjavo avtomobilskih gum, ravno takrat pa tej opremi posvečamo tudi največ pozornosti. Marsikdo je postavljen pred pomembno odločitev, saj mora kupiti nove pnevmatike, te pa morajo biti seveda dobro pripravljene na razmere, s katerimi se bomo soočali. Sredi jeseni imamo v mislih predvsem zimski čas, pazimo na to, da imajo pnevmatike dovolj globok profil ter da se nasploh dobro obnesejo pri nižjih temperaturah. Ne gre le za uporabnost na snegu in ledu oziroma v vlažnih razmerah, temveč tudi za same temperature, ki lahko vplivajo na material. Gume so dokaj občutljive, zato jih je pametno hitro zamenjati, ko se začnejo temperature stalno zadrževati pod 10 stopinj Celzija. A prav tako pomembne so letne pnevmatike, ki jih včasih kar nekoliko zanemarjamo. Te pridejo na vrsto v marcu in služijo vožnji preko toplejšega in bolj suhega dela leta, takratne razmere pa razumemo kot bolj ugodne. V resnici smo tudi preko poletja izpostavljeni raznim tveganjem, ki zahtevajo kakovostne pnevmatike.

pnevmatike

Kakšnim razmeram morajo biti prilagojene letne pnevmatike?

Uporaba letnih gum zakonsko pravzaprav ni predpisana, edina zahteva je namreč ta, da imajo med 15. novembrom in 15. marcem gume ustrezne lastnosti za vožnjo v zimskih razmerah. V preostalem delu leta lahko pnevmatike bolj svobodno izbiramo, seveda pa je najbolje, da se odločimo za kakovostne letne gume, ki so prilagojene razmeram, s katerimi se bomo srečevali. S tem ko postanejo razmere na cestah vsaj v teoriji bolj ugodne za vožnjo, se namreč tudi pogosteje vozimo, prav tako se soočamo z višjimi hitrostmi in večjimi obremenitvami. Izbrati moramo pnevmatike, ki bodo takšnim obremenitvam kos, to pa so gotovo prav namenske letne gume. Te so prilagojene tudi višjim temperaturam, ki so lahko na vročem asfaltu neverjetne. Dobra oprema je tudi v ugodnih razmerah ključna za varno in zanesljivo vožnjo.

sobota, 7. december 2019

Športna oprema za rekreativce

Z razvojem tehnologije in vse večjo dostopnostjo raznovrstne opreme so tudi rekreativci pri mnogih športih deležni odlične opreme, s katero si lahko pomagajo pri svojem hobiju. Napredna športna oprema je lahko v veliko pomoč, lahko pa je tudi breme, ki ne bo dodalo kakšnih posebnih prednosti. Prav tako gre pogosto za zelo drago opremo, ki je rekreativci ne morejo povsem izkoristiti, tako da je vsekakor pametno pravočasno premisliti, kateri izdelki se bodo najbolje obnesli. Najbolj so na udaru tisti, ki se ukvarjajo s katerim izmed vsesplošno priljubljenih športov, predvsem s tekom in kolesarjenjem. Na voljo je namreč raznovrstna športna oprema, ki pogosto pokriva tako potrebe profesionalcev kot rekreativcev. To so recimo razne tekaške ure, pri katerih praktično ni razlike med modeli, namenjenimi najzahtevnejšim uporabnikom, in tistimi, po katerih posegajo rekreativci. Pri kolesarjih opažamo kolesarske računalnike in podobno tehnologijo. Seveda pa je tovrstna športna oprema na razpolago tudi pri mnogih drugih športih. Če znamo opremo dobro izkoristiti, lahko na ta način rekreacijo posrečeno dopolnimo in dvignemo na višji nivo.

športna oprema

Kakovostna in uporabna športna oprema

Pomembno je predvsem to, da je športna oprema kakovostna in uporabna. Rekreativci težje upravičijo visoke investicije v opremo, zato se pogosto poslužijo cenovno ugodnih alternativ, ki pa se seveda izkažejo za manj kakovostne. Morda lahko še vedno koristimo primerljive funkcionalnosti, ne moremo pa se zanesti na to, da nam bo takšna športna oprema zares v pomoč pri redni uporabi ali pod kakšnimi večjimi obremenitvami. Nadalje pa se gre prepričati še o tem, kako uporabna je takšna oprema v praksi. Morda se res lepo sliši, da ima tekaška ura možnost napovedovanja vremena, a za rekreativni tek po okoliških stezicah je to funkcija, ki ne bo upravičila zahtevanega doplačila. Razna športna oprema je lahko precej neuporabna, tudi če ponuja veliko funkcij, če teh seveda ne moremo izkoristiti. Poiščite pravo športno opremo zase tukaj.