četrtek, 27. februar 2020

Turistična Rusija

moskva, rusija

Čeprav se Rusija ne uvršča v sam vrh seznama želja običajnih popotnikov, gre za izredno zanimivo državo, ki pridno privablja obiskovalce vseh vrst. Zaradi velikosti te države ne bomo opazili velikih gneč ali posebnega navala, seveda pa gre v večjih mestih vseeno pričakovati kar nekaj družbe. Ravno zato je pametno, da se odpravimo na obisk v tiste kraje, ki imajo kaj pokazati, tako z vidika naravnih in kulturnih znamenitosti, kot tudi lokalne kulture in ljudi. Radovednim popotnikom ponuja Rusija res pestro zbirko zanimivosti, ki jih lahko s pridom izkoristimo pri oblikovanju privlačnega popotovanja. Velika država s številnimi znamenitostmi vsekakor ponuja različne dobre programe, ki jih lahko v veliki meri prilagodimo svojim interesom – lahko se odločimo le za obisk Moskve ali Sankt Peterburga, lahko pa se podamo na bolj podrobno raziskovanje bolj in manj znanih atrakcij te države. Oblikujemo lahko povsem edinstveno izkušnjo, na voljo imamo tudi nekatere nenavadne atrakcije, na primer transsibirsko železnico, ki ponuja privlačno možnost za potovanje. S tem je Rusijavsekakor izredno zanimiva za avanturiste, ki iščejo nekaj novega.

Rusija vabi s čisto posebnimi doživetji

Rusija je nekoliko nenavadna, tudi za mnoge evropske obiskovalce nekoliko tuja dežela. Ravno zato pa je tudi zanimiva, saj se splača spoznati lokalne navade na lastne oči. V vsakem kotičku države bomo deležni posebne dobrodošlice, povsod pa imamo tudi različne naravne, kulturne in zgodovinske znamenitosti. Že v svojem evropskem delu ponuja Rusija mnoge zgodovinske znamenitosti, v azijskem delu pa imamo na voljo celo vrsto atrakcij. Za državo, ki se razteza na takšni površini, je seveda normalno, da ponuja zelo širok spekter različnih doživetij. Gotovo ni mogoče v celoti spoznati vsega, kar Rusija ponuja svojim obiskovalcem, tudi če v državi preživimo kak mesec ali dva in celotno površino pridno prekrižarimo po dolgem in počez. Splača se torej oblikovati pravi program, v katerega vključimo tiste najbolj privlačne atrakcije.

ponedeljek, 3. februar 2020

Kje se pojavlja borelioza?

Klopne bolezni so seveda značilne za tista področja, kjer imamo veliko aktivnih klopov in se lahko okužbe uspešno prenašajo med različnimi organizmi. To sicer ne pomeni, da tvegamo okužbo prav povsod, kjer lahko naletimo na klopa – nekateri patogeni so omejeni na določena geografska območja, tako da se jim lahko uspešno izognemo. Kje se pojavlja borelioza? Žal je prav ta okužba med najpogostejšimi in najbolj razširjenimi, kar pomeni, da ji ne moremo enostavno ubežati. Še slabša novica pa je ta, da je Slovenija med najbolj ogroženimi državami, saj ima naša populacija klopov zelo visoko stopnjo okuženosti, kar se kaže tudi v pogostih okužbah in obolenjih ljudi. Podatki sicer niso povsem zanesljivi, saj gre za štetje okužb, ki ne poteka povsod enako, a še vedno predstavlja borelioza pri nas visoko tveganje. A prav tako previdni moramo biti pri potovanju v druge države, pravzaprav skoraj povsod na svetu, če se omejimo le na severno poloblo. Borelioza je namreč prisotna v praktično vseh državah Evrope, severne Azije in Severne Amerike, nekaj več sreče pa bodo imeli tisti, ki se odpravljajo južneje, saj tam ni poročil o tej bolezni.

klop, ki prenaša boreliozo, na dlani

Borelioza je vseprisotna in zahteva veliko pozornosti

Ker je borelioza prisotna praktično povsod, zahteva veliko pozornosti, če se želimo izogniti neprijetnim in nevarnim posledicam, ki jih prinaša okužba. Seveda se lahko še vedno izognemo aktivnim populacijam klopov, če recimo ostanemo v urbanem okolju ali pa svoj čas večinoma preživljamo tam, kjer klopom razmere niso všeč. Vseeno je borelioza znatno tveganje za vse, ki se vsaj občasno podajajo v naravo. Ker za okužbo ni cepiva ali podobne učinkovite preventive, je treba zanjo poskrbeti z lastno previdnostjo. Zavarujemo se pred oprijemom klopa, prav tako lahko veliko dosežemo s pregledovanjem in odstranjevanjem klopov, saj se borelioza običajno ne prenese kar takoj po vbodu.