sobota, 30. januar 2021

MTB kolesa

 

Kolesarjenje je priljubljena oblika rekreacije, a pokriva zelo širok spekter različnih izkušenj. Tako sta si lahko dva kolesarja med seboj zelo različna, čeprav oba v prostem času veliko časa preživita na kolesu v naravi. Ločimo predvsem dve vrsti kolesarjev – tiste, ki vozijo po cestah in drugih urejenih površinah, ter tiste, ki se raje podajajo na kakšne makadamske in gozdne poti ter druge neurejene terene. Glede na te preference je treba izbrati tudi kolo. Za neurejene terene so primerna MTB kolesa, ki so zelo dobro pripravljena na različne izzive, ki nas čakajo pri vožnji po nepredvidljivih gozdnih in gorskih poteh. MTB kolesa so v bistvu gorska kolesa, ki so prilagojena zahtevni uporabi na razgibanem terenu. To pomeni, da so zelo dobro pripravljena na vse mogoče izzive, ne le na uporabo na zahtevnih terenih, temveč tudi na vožnjo po cestah in urejenih površinah. Tako se prav MTB kolesa izkažejo za vsestransko rešitev za kolesarje, ki se želijo opremiti z dobrim kolesom za rekreacijo.

MTB kolesa

  

Napredna MTB kolesa višjega ranga

Posebej priljubljena so napredna MTB kolesa, ki bodo po godu zahtevnejšim uporabnikom. Dobro kolo recimo potrebujejo tisti, ki se ukvarjajo s tekmovalnimi dirkami, predvsem z downhillom. Spuščanje po razgibanih gozdnih poteh je pri vrtoglavih hitrostih lahko precej nevarno, gotovo pa potrebujemo dobro kolo, ki ga bomo lahko zanesljivo upravljali v takšnih razmerah. Ne pozabimo na velike obremenitve, ki narekujejo izbiro kakovostnega MTB kolesa, ki bo kos tudi takšnim vplivom. Seveda pa lahko v višjem kakovostnem rangu najdemo tudi druge izdelke, ki ciljajo na zahtevnejše uporabnike. V zadnjem času so zelo priljubljena MTB kolesa z električnim pogonom, ki pomagajo pri vožnji v klanec. Ta niso namenjena le tistim, ki se zelo zagrizeno ukvarjajo z gorskim kolesarstvom, temveč so zelo priročna za vse, ki se radi odpravljajo na kakšne daljše poti. Tukaj lahko preverite bogato ponudbo MTB koles in izberete pravega za vas. 

sobota, 2. januar 2021

Pohodniški čevlji za vsakdanjo uporabo

 

Svojo obutev moramo pozorno izbrati glede na to, v kakšnih razmerah in za kakšne namene jo nameravamo uporabljati. Tako pri nekaterih aktivnostih zelo premišljeno izbiramo prilagojeno obutev s točno določenimi lastnostmi. Včasih smo pri izbiri zelo zahtevni, včasih pa lahko sklenemo nekatere kompromise, ki morda lahko ponudijo boljšo izkušnjo na dolgi rok. To včasih dopuščajo tudi pohodniški čevlji, sploh če nimamo v planu kakšnih posebej zahtevnih in dolgih odprav. Takšni čevlji so namreč pogosto povsem primerni tudi za vsakdanjo rabo, navsezadnje se pogosto podajamo na kakšne krajše sprehode in druge poti, za katere so lahki pohodniški čevlji kot nalašč. Tako se lahko splača izbrati vsestranske pohodne čevlje, ki se bodo izkazali s svojimi odlikami. Čevlji, namenjeni pohodništvu, so namreč zelo udobni in vzdržljivi, zanesljivi na različnih terenih, tako bodo brez težav upravičili investicijo tudi v primeru, da se le redko podajamo na kakšne zahtevne pohode. Še posebej prepričljivi so pohodniški čevlji, ki so oblikovani prav za tak namen.

Pohodniški čevlji za vsakdanjo uporabo

  

Pohodniški čevlji za zahtevnejše pohode

Če se odpravljamo na kak zahtevnejši pohod, pa se splača tudi pri izbiri obutve nekoliko bolj podrobno preučiti različne možnosti in lastnosti obutve, ki je na voljo. V poštev pridejo visoki pohodniški čevlji, ki ponujajo dodatno podporo za popolno zanesljivost na nepredvidljivi podlagi v visokogorju. Hkrati premišljeno oblikovani pohodniški čevlji podpirajo stopala in gležnje ter razbremenjujejo noge pri dolgotrajnem korakanju. Zelo verjetno je, da bodo imeli prav čevlji glavno besedo pri tem, kako prijeten bo zahteven pohod – gotovo se bo to izkazalo za resnično v primeru, da bomo imeli z obuvali kakšne težave, že en žulj lahko močno pokvari celotno izkušnjo. Pametno je torej že pravočasno izbrati idealno obutev. Najbolje je, da se pohodniški čevlji pred odpravo dobro preizkusijo na kakšnih krajših izletih, da se nanje pravočasno dobro navadimo.