sreda, 14. december 2011

Vietnam od 20 letne vojne do popularne turistične destinacije


V mislih večine je Vietnam, danes uradno imenovan kot Socialistična republika Vietnam, še vedno najbolj povezan z vietnamsko vojno, ki je potekala med leti 1955 in 1975. Kljub tej asociaciji pa je Vietnam danes eno izmed najbolj hitro rastočih svetovnih gospodarstev in ena najbolj gosto poseljenih držav sveta. Njeni gospodarski obeti so zelo pozitivni, v zadnjih letih pa postaja Vietnam tudi vse bolj priljubljena turistična destinacija.

Vietnam
Vietnam

Zgodovina te najbolj vzhodne države na polotoku Indokina je dolga in pretresljiva. Vietnam si je neodvisnost od Kitajskega imperija priboril leta 938 našega štetja. Država se je razvijala in tudi geografsko širila svoje meje vse do srede 19. stoletja, ko je bil polotok Indokina kolonializiran iz strani Francije. Upor proti francoskim okupatorjem je sredi 20. stoletja deželo razdelil na dva dela: Severni in Južni Vietnam. Boji med tedaj razdeljeno državo pa so se zaostrili do ekstremov v času vietnamske vojne, ki je reprezentant konflikta hladne vojne.

Severi del je bil komunistično nastrojen, južni del pa so podpirale anti-komunistične države s Združenimi državami Amerike na čelu. Vojna se je zaključila leta 1975 z zmago Severnega Vietnama, celotna dežela pa je seveda trpela za vojnim opustošenjem.
Leta 1986 se je vietnamska vlada lotila ekonomskih in političnih reform ter pričela svojo pot v integracijo med mednarodne skupnosti. Do leta 2000 je vzpostavila diplomatske odnose z večino svetovnih držav ter se leta 2007 pridružila Svetovni trgovinski organizaciji. Vietnam je danes hitro rastoče gospodarstvo, ki svojo gospodarstvo širi tudi z vse večjim razvojem turistične ponudbe, zaradi česar postaja vse bolj priljubljena turistična destinacija.

ponedeljek, 12. december 2011

Eksotični okusi otoka Šrilanka


Kuhinja, značilna za otok Šrilanka, velja za eno izmed najbolj kompleksnih kuhinj v južni Aziji. V kuhinji je čutiti nekaj vplivov bližnje Indije, pa tudi nekaj začinjenosti, ki so jo doprinesli evropski osvajalci. 

Osnovna jed je običajno osnovana na rižu in mesu (na primer ribjega, piščančjega, govejega ali ovčjega mesa) ali zelenjavi. Poleg glavne jedi pa boste praviloma bili postreženi še s stransko jedjo, kakšna je na primer »sambol«, ki je klasična jed na otoku. Sambol je sestavljen iz kokosa, redečega česna, posušene rdeče paprike, limona in maldiviske ribe. Tradicionalna lokalna jed je tudi »kiribath«, ki je sestavljena iz riža in kokosovega mleka. V splošnem boste kokosovo mleko našli v marsikateri hrani, značilni za otok Šrilanka, zato predstavlja ta sestavina enega od prepoznavnih elementov domače kuhinje.


Vsem jedem so poljubno dodane začimbe. Glede različnih razmerji dodajanja začimb ni nobenega splošnega pravila, zato se bodo tudi okusi istih jedi razlikovali od kraja do kraja oz. od kuharja do kuharja. Praviloma pa je za zahodnega turista hrana preveč pekoča, zato ni nič nenavadnega, če ob naročilu  poudarite, da bi radi manj začinjen obrok. Mnogokrat je takšna ponudba že pripravljena za turiste. 

Popularna pijača na otoku Šrilanka je »faluda«, hladen in osvežilni napitek, ki je mešanica sirupa, sladoleda in semen bazilike. Primerni za odžejanje so tudi različni sadni sokovi, posebej tisti iz marakuje. Domača pijača z nekaj procenti alkohola je »todyy«, ki je izdelan iz sokov palmovega drevesa. Za domorodno žgano pijačo velja »arrack«. 


Potovanje na otok Šrilanka velja začiniti z domorodnimi okusi, ki jih ne boste srečali drugod.