Kuhinja, značilna za otok Šrilanka, velja za eno izmed
najbolj kompleksnih kuhinj v južni Aziji. V kuhinji je čutiti nekaj vplivov
bližnje Indije, pa tudi nekaj začinjenosti, ki so jo doprinesli evropski
osvajalci.
Osnovna jed je običajno osnovana na rižu in mesu (na primer
ribjega, piščančjega, govejega ali ovčjega mesa) ali zelenjavi. Poleg glavne
jedi pa boste praviloma bili postreženi še s stransko jedjo, kakšna je na
primer »sambol«, ki je klasična jed na otoku. Sambol je sestavljen iz kokosa,
redečega česna, posušene rdeče paprike, limona in maldiviske ribe. Tradicionalna
lokalna jed je tudi »kiribath«, ki je sestavljena iz riža in kokosovega mleka.
V splošnem boste kokosovo mleko našli v marsikateri hrani, značilni za otok
Šrilanka, zato predstavlja ta sestavina enega od prepoznavnih elementov domače
kuhinje.
Vsem jedem so poljubno dodane začimbe. Glede različnih
razmerji dodajanja začimb ni nobenega splošnega pravila, zato se bodo tudi
okusi istih jedi razlikovali od kraja do kraja oz. od kuharja do kuharja.
Praviloma pa je za zahodnega turista hrana preveč pekoča, zato ni nič
nenavadnega, če ob naročilu poudarite,
da bi radi manj začinjen obrok. Mnogokrat je takšna ponudba že pripravljena za
turiste.
Popularna pijača na otoku Šrilanka je »faluda«, hladen in
osvežilni napitek, ki je mešanica sirupa, sladoleda in semen bazilike. Primerni
za odžejanje so tudi različni sadni sokovi, posebej tisti iz marakuje. Domača
pijača z nekaj procenti alkohola je »todyy«, ki je izdelan iz sokov palmovega
drevesa. Za domorodno žgano pijačo velja »arrack«.
Potovanje na otok Šrilanka velja začiniti z domorodnimi
okusi, ki jih ne boste srečali drugod.
Ni komentarjev:
Objavite komentar