ponedeljek, 12. december 2011

Eksotični okusi otoka Šrilanka


Kuhinja, značilna za otok Šrilanka, velja za eno izmed najbolj kompleksnih kuhinj v južni Aziji. V kuhinji je čutiti nekaj vplivov bližnje Indije, pa tudi nekaj začinjenosti, ki so jo doprinesli evropski osvajalci. 

Osnovna jed je običajno osnovana na rižu in mesu (na primer ribjega, piščančjega, govejega ali ovčjega mesa) ali zelenjavi. Poleg glavne jedi pa boste praviloma bili postreženi še s stransko jedjo, kakšna je na primer »sambol«, ki je klasična jed na otoku. Sambol je sestavljen iz kokosa, redečega česna, posušene rdeče paprike, limona in maldiviske ribe. Tradicionalna lokalna jed je tudi »kiribath«, ki je sestavljena iz riža in kokosovega mleka. V splošnem boste kokosovo mleko našli v marsikateri hrani, značilni za otok Šrilanka, zato predstavlja ta sestavina enega od prepoznavnih elementov domače kuhinje.


Vsem jedem so poljubno dodane začimbe. Glede različnih razmerji dodajanja začimb ni nobenega splošnega pravila, zato se bodo tudi okusi istih jedi razlikovali od kraja do kraja oz. od kuharja do kuharja. Praviloma pa je za zahodnega turista hrana preveč pekoča, zato ni nič nenavadnega, če ob naročilu  poudarite, da bi radi manj začinjen obrok. Mnogokrat je takšna ponudba že pripravljena za turiste. 

Popularna pijača na otoku Šrilanka je »faluda«, hladen in osvežilni napitek, ki je mešanica sirupa, sladoleda in semen bazilike. Primerni za odžejanje so tudi različni sadni sokovi, posebej tisti iz marakuje. Domača pijača z nekaj procenti alkohola je »todyy«, ki je izdelan iz sokov palmovega drevesa. Za domorodno žgano pijačo velja »arrack«. 


Potovanje na otok Šrilanka velja začiniti z domorodnimi okusi, ki jih ne boste srečali drugod.

Ni komentarjev:

Objavite komentar