petek, 9. december 2011

Naravne znamenitosti otoka Šrilanka


Država Šrilanka se zelo dobro zaveda pomena, ki ga ima naravna dediščina za ohranjanje neokrnjenega izgleda otoka, ki vsako leto vabi turiste iz celega sveta. Potovanje na otok Šrilanka je tako posebno doživetje tudi iz vidika eksotične flore in favne ter naravnih lepot, ki sproščajo duha. 

Razgibana pokrajina namreč ponuja vrsto botaničnih vrtov in nacionalnih parkov za ohranjanje domorodne flore in favne. Šrilanka slovi tudi po vodnih slapovih in brzicah, ki skokovito tečejo prek celotnega otoka, velikost otoka v tropskem morju pa nudi tudi kilometre obale, ki se s peščenimi plažami zajedajo v morje.
Najbolj obiskan in drugi največji nacionalni park na otokuŠrilanka je nacionalni park Yala. Park je sestavljen iz več delov in zaseda 979 m2 površine ter je bil že na začetku 20. stoletja zasnovan kot naravni rezervat za zaščito živalskih vrst in splošne naravne dediščine otoka.


Posebnost otoka Šrilanka, ki bo zanimala vse ljubitelje živali, so naravni parki, namenjeni zaščiti in opazovanju posameznih živalskih vrst. V več parkih lahko tako opazujete življenje azijskih slonov. Udawalawa nacionalni park je tako posebej privlačen za ljubitelje slonov in vodnih ptic.  Slone pa boste lahko opazovali tudi v parkih Mullaitive in Minneriya. Leopardi so prav tako domorodne živali Šrilanke, najdete pa jih v največjem nacionalnem parku na otoku, parku Wilpattu. Na svoj račun pa bodo na otoku Šrilanka prišli tudi ljubitelji ptic, za opazovanje katerih sta posebej značilna nacionalna parka Kumana in Bundala.

Vsakdo, ki ceni naravno dediščino, bo tako našel svoj koščekotoka Šrilanka, ki mu bo pomenil sprostitev, pa naj bo to opazovanje živalskih vrst v naravnem okolju ali pa poležavanje na peščenih plažah.

Ni komentarjev:

Objavite komentar