nedelja, 22. januar 2012

Madeira je dežela vin in pestre pokrajine

Madeira je atlantski otok, ki spada pod ozemlje Portugalske. Za Portugalsko kot tako je značilno, da je to dežela vrhunskih vin. To velja tudi za otok Madeira, ki je v zgodovini Portugalske igral pomembno trgovinsko vlogo. S celino so, tako kot še počno danes, trgovali veliko z vinom. Otok Madeira pa je znan predvsem po sladkih in polsuhih vinih, ki jih izdelujejo na poseben način. Gre za tehniko, pri kateri vino namensko izpostavljajo toploti in oksidacijskim procesom, kar nato zagotavlja, da imajo vina specifičen okus. Na vrhunska vina, ki jih ponuja otok Madeira, kaže tudi to, da imajo ta vina zaščiteno poreklo.

Madeira 
Seveda pa ni celoten otok Madeira poraščen le s trtami. Za obiskovalce, ki se radi sprehajajo v naravi, ponuja otok izjemne dogodivščine v preostanku deževnega gozda. Deževni gozd so sicer staroselci v preteklosti izčrpali s požigi in izsekavanjem lesa, zaradi česar ga danes ni ostalo več veliko. Če obiščemo otok poleti, potem lahko doživimo lepoto atlantske obale in modrino morja použijemo ob izpostavljanju prijetnim sončnim žarkom. Poletja na otoku Madeira so namreč dolga, topla in skorajda brez dežja, zaradi česar je nevarnost slabega vremena minimalna, pa še ta lahko traja kvečjemu dan ali dva.

Otok Madeira ponuja številne družabne dogodke, med katerimi je po celem svetu najbolj znan festival rož. Številni obiskovalci poročajo, kako v času tega festivala mesta preplavijo prekrasne vonjave rož. Poleg tega pa otok Madeira ponuja tudi številne sprehajalne in treking poti, ki bodo navdušile vsakega rekreativnega športnika, ki si bo na počitnicah zaželel še nekaj rekreacije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar