nedelja, 28. julij 2013

Ko čevlji tiščijo in žulijo

Čevlji lahko močno vplivajo na počutje človeka. Čeprav se lahko to zdi na prvi pogled nenavadno, vendar pa je človek podzavestno pod mnogimi vplivi, ki se jih  niti ne povsem dobro zaveda. Čevlji, ki le malo nerodno pritiskajo na del stopala, lahko precej vplivajo na razpoloženje tistega, ki jih ima obute. Vendar pa je precej običajno, da nekateri čevlji malce tiščijo, ko so novi. Takrat, kadar jih merimo, ne opazimo, da je nek del mogoče malce trši. Čeprav smo par dobro preizkusili, nekaj minut hodili po trgovini, pa se zgodi, da nas lahko čez nekaj dni pričnejo čevlji precej močno žuliti. To je nemogoče predvideti, ker šele daljša uporaba povzroči dovolj intenzivno drgnjenje v določen del stopala, ki nato povzroči žulj.

Novi čevlji, ki žulijo, pa nikakor niso neuporabni. Potrebno je le določeno obdobje, v katerem se bodo čevlji uhodili in tudi trši del, ki povzroča neprijetnosti, se bo nekoliko zmehčal, koža na tistem delu pa se bo utrdila in privadila na pritisk. V času privajanja pa si lahko pomagamo na različne načine. Najbolj preprosto si lahko pomagamo tako, da na žuljavi del nalepimo obliž, ki nekoliko ublaži pritisk tršega dela. Nekateri si pomagajo tudi tako, da si obujejo nekoliko debelejše nogavice ali pa dva para tanjših.


V vsakem primeru pa poskrbite za to, da ko kupujete nov par, nikoli ne sklepate kompromisov, če vas čevlji že pri nakupovanju tiščijo oziroma vam povzročajo neprijeten pritisk na določenem delu stopala. Udobje stopal je izjemno pomembno, ko se odpravite kam na daljšo pot. Občutek utrujenosti je močno povezan s tem, koliko spočite noge ima človek. Bolj kot so gležnji razboleli in odtečeni zaradi tega, ker čevlji tiščijo in žulijo, bolj je njihov lastnik utrujen. Prav zato je pomembno, da so čevlji udobni, saj je prav zaradi tega človek bolj vzdržljiv pri naporih, ki jih prenaša v vsakdanjem življenju.

Več si preberite na spletni strani


Turistični Izrael

Če ste v situaciji, ko izbirate primeren turistični kraj, pa ne veste kaj izbrati, pomislite na Izrael. Gre za državo, ki je izjemno gostoljubna do turistov in ponuja nekaj posebnega v primerjavi z običajnimi turističnimi destinacijami. Veliko ljudi si včasih zaželi kakšen bolj eksotični dopust, pa se na koncu premisli, ker ne želijo tvegati. Izrael ponuja oboje, na eni strani lahko predstavlja pravo pustolovščino v eksotične kraje, na drugi strani pa je Izrael tudi moderna država, ki ima klasična urbana središča in morska letovišča, ki so posebej urejena za turiste.

Seveda pa so nekatere točke, ki jih mora obiskati vsak, ki pride v Izrael. Na prvem mestu je seveda Jeruzalem. Praktično nemogoče je zamuditi ta obisk mesta, če ste prišli v Izrael prvič in imate namen tam preživeti dopust. Najbrž ni človeka na zahodu, ki ne bi poznal Jeruzalema in se zavedal njegovega silovitega pomena za kulturni in politični razvoj celotnega zahoda. Najbolje je, da ko se prvič znajdete v tem kraju, si privoščite panoramsko vožnjo po starem delu mestu. Največ kulturnih znamenitosti, ki jih ponuja Izrael, boste našli prav v Jeruzalemu in zagotovo se vam najbolj izplača, da se med panoramsko vožnjo odločite, katere znamenitosti, si boste odšli pobliže ogledati. Če nameravate Izrael obiskati le nekaj dni, ne boste imeli časa, da si boste ogledali vse, kar je videti v Jeruzalemu. Klasične destinacije v tem delu so predvsem Oljska gora, Levja vrata, cerkev Božjega groba, arabski bazar, judovska četrt, mošeja Al-Aksa in ne navsezadnje tudi Kupola na skali.

Izrael ima tudi klasična urbana središča. Tel Aviv je njegovo glavno mesto in zanj je značilen velemestni vrvež. Če si želite nočnih zabav in bolj urbanega življenja, potem je nedvomno to pravi kraj. Vendar se morate zavedati, da so nočne zabave v tem mestu kar drage v primerjavi z drugimi deli.

Več informacij najdete tukaj