sobota, 21. september 2013

Indija, dežela blišča na eni in bede na drugi strani


Indija je dežela, ki jo je vredno obiskati vsaj enkrat v življenju, pa čeprav bi zato, da bi zares čutili njen pravi utrip in videli vsaj polovico zanimivosti, potrebovali kar nekaj mesecev. Ni pomembno ali boste potovali v lastni režiji ali pa s pomočjo turistične agencije, pomembno je, da boste začutili utrip in posebnost te pisane dežele. Vendar se je še pred samim potovanjem potrebno zavedati, da lahko z obiskom Indije doživite pravi kulturni šok, dežela je namreč precej umazana, promet poteka kaotično, mesta pa so natrpana. A naj vam to nikakor ne vzame poguma, predvsem pa želje, da se ne bi odpravili na potovanje v Indijo. Podnebje v Indiji je pod močnim vplivom gorovja Himalaja in puščave Thar.

Gorovje Himalaja preprečuje vdor hladnega zraka iz osrednje Azije, zaradi česar velja večji del Indijskega polotoka za toplejšega od večine lokacij, ki ležijo na podobni geografski širini. Indija je zato dežela, kjer je podnebje kar težko podrobno določiti. Predvsem se razlikuje od tropskega na jugu, pa do zmernega podnebja na severu države. V povprečju gledano lahko govorimo o treh podnebnih sezonah in sicer vroče, mokre in hladne. Kakšno obleko boste vzeli na pot, je odvisno predvsem od tega, v kateri del države se boste odpravili. Prav je, da se kot tujci tudi z oblačili prilagodite gostujoči državi, kar se vam bo povrnilo v še bolj prijetnih stikih z domačini.

Za obisk nekaterih templjev in mošej so potrebna pokrivala in obleka, ki sega preko kolen. Glavno mesto države je New Delhi, ostala večja mesta pa so še Mumbaj, Varanasi, Kalkuta, Čenaji, Agra, Bengalor, Amritsar. Uradna jezika sta angleščina in jezik hindi, poleg tega pa govorijo še 14 uradnih jezikov in kar lepo kopico neuradnih. Indija je dežela prijaznih in izjemno gostoljubnih ljudi.
Več informacij poiščite tukaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar