sobota, 27. junij 2015

Dober prevod, globalno sporazumevanje

Dober prevod in dobro prevajanje in sta danes ključna za globalno sporazumevanje. Sodobni svet temelji na procesu globalizacije. Globalizacija je danes že zelo razširjena, predvsem v razvitih delih sveta, v ostalih se razvija. Proces se bo razvijal tudi v prihodnosti. Pri razvoju bo veliko pomagalo prevajanje. Z širjenjem procesa globalizacije se bodo pojavljale nove jezikovne ovire, ki jih bo dober prevod lahko premagoval.



 Situacije, kjer ne razumemo najbolje sogovornika so danes pogoste. Sami veliko potujemo v tuje kraje, hkrati tujci veliko potujejo. Komunikacijska sredstva danes tudi omogočajo navezovanje stikov z oddaljenimi deli sveta. Sodobni načini sporazumevanja nam omogočajo, da enostavno in preprosto navežemo stike s tujim svetom. Vendar pri tem lahko naletimo na jezikovne ovire, ki so bolj pogoste z večjo uporabo sodobnih komunikacijskih sredstev. Prevajanje se bo bogatilo na razne načine. Predvsem bo prevajanje zahtevalo več jezikov. Zahtevani dober prevod bo obsegal več možnih prevodov, saj se bo z globalizacijo dosegalo mnoge danes manj znane kraje. Prevajanje bo tudi vedno bolj aktivno in intenzivno. Dober prevod bo s pomočjo sodobne tehnologije dosegal v prihodnosti vsaj tak razvoj kot danes. V primerjavi z razmeroma kratkim časovnim obdobjem v preteklosti je prevajanje napredovalo. Predvsem je sodobna tehnologija omogočala napredek, dober prevod lahko danes izvedemo na bolj enostaven način kot nekoč. V prihodnosti bo prevajanje dosegalo podobne spremembe. Dober prevod bo lažje izvesti, poleg tega bo lahko prevod izvedela širša množica uporabnikov kot danes. Tehnologija, ki omogoča prevode je danes razširjena in velikokrat uporabljena.

Dobra lastnost je hitrost in enostavnost prevoda. Vendar ima takšen prevod tudi nekatere slabosti. Dober prevod je mogoč predvsem v jezik, ki se pogosto uporabljajo v dnevni komunikaciji preko sodobne tehnologije. Dnevna komunikacija velikokrat poteka v tujem jeziku. Globalizacija in sodobna tehnologija namreč omogočata, da smo motivirani za komunikacijo v jeziku, ki nam je tuj. Dober prevod danes omogoča prevajanje.

http://www.prevodialkemist.si/blog/prevajanje/kako-izboljsati-prevod

Ni komentarjev:

Objavite komentar