petek, 3. julij 2015

Izčrpanost, prevelika obremenitev organizma

Izčrpanost zmanjšuje kakovost življenja . Človek je lahko aktiven, ko ima med drugim dovolj počitka. Dovolj počitka med drugim pomeni, da so se regenerirale funkcije za aktivno življenje . Izčrpanost preprečuje regeneracijo človeških funkcij na razne načine kot sta slab spanec ali nespečnost. Slab spanec ali nespečnost imata razne vzroke. Predvsem pa utrujenost prepoznamo po manjši motiviranost ter želji po aktivnosti. Izčrpanost ima mnoge vzroke. V veliko primerih je izčrpanost posledica fizičnih in psihičnih dejavnikov.



 Fizični dejavniki, ki povzročajo izčrpanost je prevelika obremenitev, v najtežjih oblikah nastopi izgorevanje. Izčrpanost, katero povzroča izgorevanje, je sodobna težava. Izgorevanje je preobremenitev, katera je značilna za današnji tempo življenja. Za današnje življenje je značilno, da ponuja mnoge priložnosti. Človek si jih želi, vendar pri tem velikokrat pretirava, posledično s svojimi akutnostmi povzroči izgorevanje. Ko je vzrok za izgorevanje v napačnem razumevanju potrebnih aktivnosti, velja zgolj razmisliti o smiselnosti. Izgorevanje zmanjšamo ali odpravljamo z ločevanjem koristnih in nekoristnih aktivnosti, predvsem pa s spoznanjem svojih meja zmožnosti. Zaspanost je lahko posledica različnih oblik utrujenosti, kot je kronična utrujenost ali spomladanska utrujenost. Razlika med njimi je velika. Kronična utrujenost je dolgotrajno prisotna utrujenost. Spomladanska utrujenost je za razliko kratkotrajna utrujenost. Skladno s temi značilnostmi je tudi različno obravnavanje in ukrepanje. Kronična utrujenost je velikokrat prisotna pri ljudeh, ki se enostavno preobremenjujejo. Ker je kronična utrujenost dolgotrajna preobremenitev je potrebno tako razumeti vzroke in ukrepati.

Kronična utrujenost se bo tako kot je nastala tudi odpravljala dolgoročno. Spomladanska utrujenost nastopi v točno določenem obdobju leta. Tako kot se narava prebuja, tako ima človek več zahtev in želja. Onemogoča jih spomladanska utrujenost, ki se kaže kot zmanjšana sposobnost. Spomladanska utrujenost je lahko odpravljena enostavno. Slab spanec ali nespečnost sta vzroka za utrujenost. Ker slab spanec ali nespečnost ne zagotavljata regeneracijo funkcij, se človek počuti utrujen. Slab spanec ali nespečnost so lahko resne težave. Izčrpanost je mogoče odpraviti.

http://www.arspharmae.com/izcrpanost-in-sport/

Ni komentarjev:

Objavite komentar