sreda, 23. september 2015

Uravnotežena prehrana, časovno ustrezna

Uravnotežena prehrana je časovno ustrezna . Časovno ustrezna je uravnotežena prehrana ko optimalno zadosti potrebam organizma. Človeški organizem potrebuje za svoje delovanje optimalno količino snovi. V veliki mer jih zagotavlja uravnotežena prehrana. Poleg količine je pomembno tudi časovno uravnavanje prehrane.



Dobra uravnotežena prehrana se zaveda, da organizem deluje optimalno takrat, ko je sposoben izvesti procese. V primeru, da je prisotna uravnotežena prehrana to pomen, da je proces prebave konstanten in ni v nobeni aktivnosti preobremenjen. Preobremenjenost je mogoče občutiti na razne načine. Temu se želi izogniti uravnotežena prehrana. Ker je proces prebave odvisen od energije je jasno najboljša optimalna poraba energije. Ta se zgodi v primerih, ko je količina hrane, katero mora proces prehrane spremeniti v koristne učinke, optimalna. V primer, da je količina hrane večja, mora biti za izvedbo procesa prebave potrebno zagotoviti več energije. V primeru, da vse ostale funkcije delujejo konstantno in enakomerno, se povečan proces prebave z vidika energijske potrebe, odrazi na pomanjkanju energije za druge funkcije. Človek lahko to občuti na razne načine. V mnogih primerih se pojavi občutek utrujenosti, obstajajo pa tudi drugi znaki, ki govorijo o tem, da je proces prebave obremenjen nad optimalnim. Tega se velja pri uravnoteženi prehrani zavedati. Vsak človek sicer ustvari točno določen življenjski ritem. Ki je seveda v različnih obdobjih življenja različno primeren. To pomeni, da je lahko v določenem delu leta bolj ustrezen kot v drugem obdobju življenja. Predvsem pa je na uravnoteženost dobro misliti predno nastanejo razne negativne posledice točno določenega življenjskega ritma.

Tako nam lahko napačna prehrana v katerikoli obliki prinaša negativne posledice. Najslabše je, če se tega ne zavedamo pravočasno. Negativne posledice se lahko pojavijo nenadoma, kar pomeni, je potrebno kasneje veliko časa za odpravo. Praktično pa toliko, kolikor je trajal proces, ki je privedel do negativnih posledic. Uravnotežena prehrana je zelo dobra navada človeka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar