torek, 9. februar 2016

Vrednostni papirji, oblikujmo portfelj

Vrednostni papirji omogočajo individualno oblikovanje portfelja . Portfelj lahko sestavljajo različni vrednostni papirji. Za portfelj vsak vlagatelj izbere lastnosti, ki mu najbolj ustrezajo. Med vrednostni papirji so razlike, ki lahko vplivajo na odločitev. Odločitev temelji na različnih dejavnikih. Pomembni dejavniki so dohodek, premoženje, znanje, osebnostne lastnosti in drugi dejavniki. Od osebe do osebe so dejavniki različni, poleg tega pa je različna tudi njihova lastnost.



Nekatere osebe imajo višje, druge nižje dohodke. Premoženje nekaterih oseb je večje od drugih. Osebnostne lastnosti vplivajo na izbiro investicije, na odločitve povezane z razporeditvijo dohodka ter na številne druge odločitve. Vsi dejavniki so med seboj na različne načine povezani. Večji dohodek lahko vodi do večjega tveganja. To pomeni, da bo oseba z večjim dohodkom lahko lažje izbrala tvegane vrednostne papirje. Obratno bo oseba z manjšimi dohodki težje izbrala isto tveganje. Oseba z večjimi dohodki bo namreč lahko lažje prenesla negativni rezultat investicije. Vendar so to zgolj predpostavke ter možni scenariji. Obstajajo tudi osebe, ki jim vrednostni papirji ne predstavljajo praktično nič. Do njih imajo nezaupanje iz različnih razlogov. Ti razlogi so znanje, informacije, trg in številni drugi. Na drugi strani imamo osebe, katerim so vrednostni papirji njihova izkušnja. Med Slovenci so vrednostni papirji pogosta izkušnja. Velik delež predstavljajo predvsem izkušnje povezane z certifikati. Naložbe v vrednostne papirje so pogostejše pri osebah, ki imajo ustrezno znanje, dobre informacije ali jim takšne naložbe preprosto ustrezajo. Ustrezno znanje omogoča, da so dobre naložbe kvalitetno prepoznane in ocenjene.

Ustreznost takšnih naložb izvira iz njihovih lastnosti. Tako lahko z majhnimi enkratnimi investicijami postopoma pridemo do večjega premoženja. Kar je pri drugih oblikah težje izvedljivo. Bodisi, da zahtevajo druge oblike premoženja večje enkratne investicije. Lahko pa so investicije možne preko manjših enkratnih investicij, vendar ne prinašajo takšnega dobička. Vrednostni papirji so lahko dobra naložba za zelo pester spekter namenov in ciljev.

Ni komentarjev:

Objavite komentar