sobota, 12. marec 2016

Oblačila za dojenčke, letnemu času primerna

Oblačila za dojenčke morajo zagotavljati, da se občutljiva koža Pozimi je priporočljivo oblačenje v slojih, seveda s pravo mero. Zimska oblačila za dojenčke morajo biti topla, udobna in lahka, najbolje je, če so narejena iz naravnih materialov. Te zahteve so pogojene z razvojem otrokovih fizioloških lastnosti, kot tudi razvijanjem sposobnosti. V obdobju do prvega leta starosti bo razvijal svoje gibalne, govorne in druge sposobnosti. Zato je temu primerno veliko gibanja z rokami in nogami, dogajanje opazuje, se po potrebi obrača.



 Oblačila za dojenčke gibalne lastnosti omogočajo s tem, da so iz materialov, ki nimajo negativnih vplivov na kožo, pri oblačenju pa je potrebno najti pravo mero med zaščito pred mrazom in omogočanjem gibanja. V vročih poletnih mesecih so zahteve nasprotno naravnane na visoke zunanje temperature , pripeko sonca ter vse druge tipične lastnosti poletnega vremena. Zaščita kože je pomembna, saj je koža otroka bistveno tanjša in manj poroženela. Poleg izogibanja pretiranemu izpostavljanju sonca je pomembno, da oblačila za dojenčke pokrijejo vse dele telesa razen rok in obraza. Glavo najbolje ščiti klobuk, ki lahko zaščiti občutljiv teme in zatilje. Izbira materialov, izdelovalcev ter prodajalcev je zelo pomembna. Med materiali je kljub raznim novodobnim alternativam prisoten bombaž. Novejše alternative so dobre predvsem na področjih, kjer lahko preko umetno zagotovljenih izbranih laksnostih nudijo boljšo zaščito površine kože, ne dražijo, omogočajo boljše odvajanje vlage in podobno. Koža je pri dojenčku občutljiva, ker se njene lastnosti razvijajo in postopoma z razvojem pridobiva lastnosti, ki jih bo imela v obdobju odraščanja oziroma odrasle osebe. Oblačila za dojenčke predvsem ne smejo povzročati mehansko poškodbo površine kože. Kar se lahko zgodi z bodisi neprimernim materialom ali neprimernim čiščenjem.

V vsakem primeru je potrebno biti pozoren na sled, ki jih neprimerna oblačila za dojenčke puščajo na občutljivi koži, v raznih oblikah kot so izpuščaji, rdečine raznih oblik. Oblačila za dojenčke imajo posebne zahteve.

http://nama.si/oddelki/otroci/oblacila-za-dojencke/oblacila-za-dojencke

Ni komentarjev:

Objavite komentar