torek, 29. november 2016

Športna masaža, regeneracija aktivnih

Športna masaža je nagrada, ki jo športniki in aktivni rekreativci še kako zelo potrebujejo. Ob koncu sezone, med njo ali pred začetkom nove sezone je športna masaža več kot dobrodošla. Regeneracija športnika je ključnega pomena za njegovo dobro pripravljenost in kondicijsko sposobnost na fizičnem kot psihičnem področju. Na Rogli ima športna masaža dodaten učinek, saj poteka v priznanem klimatske letovišču. Zato bo lahko priprava na novo sezono bolj učinkovita, boljša pa bo tudi sposobnost med aktualno sezono. Za mnoge je športna masaža novost in naključno srečanje, zelo dobro jo je preizkusiti v okviru ostale ponudbe.


Kdor se je resneje ukvarjal s katerim koli športom ve, kako koristna je za celotno telo in organizem. V takih primerih je športna masaža prilagojena točno določeni aktivnosti, velikokrat poteka že po nastopu ali treningu. S tem so športniki pripravljeni na nov tekmovalni dan ali nov trening naslednjega dne. To izkušnjo nudi doživeti športna masaža na Rogli vsem bolj aktivnim obiskovalcem. Izberemo si poljubno aktivnost, jo opravimo ter si privoščimo regeneracijo v prestižni izvedbi. Občutili bomo, kako športna masaža vpliva na naše telo in organizem. Razliko bomo občutili predvsem naslednji dan, ko bom imeli bistveno več moči in volje za nov podvig naš priljubljene športne aktivnosti. Mnogim takšna izkušnja odpre pogled v čisto novo poglavje, ki ga veliko aktivnih rekreativcev zanemarja. Poleg blagodejnih hitrih učinkov športna masaža pripomore, k izboljšanju na daljši rok. Zmanjšajo se poškodbe in zdravstvene težave, saj je organizem bolje regeneriran ter pripravljen na nove napore. Posledično jih bolje prenaša, za napor lažje razvije ustrezne obrambne sposobnosti in zmogljivosti. Zato pa lahko pred in po mnogih tekmovanjih vrhunskih športnikov vidimo, terapevte in njihove masažne aktivnosti. Za dober nastop so ključnega pomena, televizijske kamere to dogajanje velikokrat ujamemo. Športna masaža ima s tem potrditev o pomembnih učinkih na organizem športnika ali aktivnega rekreativca.

četrtek, 24. november 2016

Lasersko odstranjevanje žilic, za prerojen videz


Lasersko odstranjevanje žilic omogoča prerojen videz . Izgled razširjenih ali razpokanih kapilar mnoge moti, zato se odločijo za lasersko odstranjevanje žilic. Imenujemo jih tudi kapilare, so najtanjše žilice v človeškem telesu. Nahajajo se v sloju kože pod povrhnjico, zgrajene iz enega samega sloja. Sestavljajo ga endotelijske celice, skozi katere imamo zagotovljeno oskrbo tkiv z hranilnimi snovmi. Tkiva potrebujejo hranilne snovi za svoje delovanje. Oskrba tkiv z hranilnimi snovmi je le del nalog, po žilicah poteka tudi odstranjevanje odpadnih produktov. Ta proces poteka v nasprotni smeri kot oskrba tkiv z hranilnimi snovmi. Da bi bil prenos snovi v obe smeri kar se da tekoč, so stene kapilar tanke. Ta lastnost pa pripomore, da so žilice krhke in rade počijo. Na koži se pojavi lasata rdečica, ki je neprijetnega videza. Mnoge osebe zaradi tega iščejo pomoč, ki je lahko zelo različna. Ena najbolj učinkovitih pomoči za omenjeno težavo je lasersko odstranjevanje žilic, ki ga opravi izkušen dermatolog. Poseg temelji na laserju, ki absorbira lasersko toploto ter jo večinoma spremeni v toploto. Dermatolog lasersko odstranjevanje žilic uporablja z namenom delovanja oksihemoglobin. Delovanje poskrbi za pregrevanje žilne stene ter selektivno uničenje razširjenih žilic. Na obrazu lasersko odstranjevanje žilic poteka po posebni metodi, ki je uporabljena zgolj pri najbolj drobnih žilicah. Metoda deluje do približno milimeter in pol globoko pod kožo, omogoča pa odstranjevati najbolj trdovratne žilice tudi na nogah vse do velikosti nekaj milimetrov. Na kakovostno lasersko odstranjevanje žilic se lahko zanesemo, saj gre za globalno priznano in na več testih odlično ocenjeno metodo. Izkušnje so tudi porok, za manjše tveganje, zaplete ter minimalne bolečine. Minimalne bolečine so sicer odvisne od področja delovanja. Te učinkovito zmanjšuje hlajenje področja vplivanja laserja s posebno dodano hladilno napravo. Po posegu je koža občutljiva, potrebuje čas za regeneracijo. V hladnejših delih leta je lasersko odstranjevanje žilic najbolj učinkovito.

Več

sreda, 23. november 2016

Razvajanje v dvoje, prestižna ponudba

Razvajanje v dvoje je prestižna ponudba oddiha. Z njim dobi naše stresno življenje umiritev, ponovno se naš organizem postavi v ravnovesje ter smo tako pripravljeni na nove prihajajoče izzive. Za razvajanje v dvoje bi težko našli bolj prijeten kraj, kot je Rogla. Naselje se nahaja na območju Pohorja, to je predalpsko hribovje na severovzhodu Slovenije. Rogla je najlažje dostopna preko Zreč ter bližnje sodobne avtoceste, ki povezuje severovzhod Slovenije z jugozahodom preko prestolnice. Na območju prestolnice je tudi križišče, ki povezuje drugi krak sodobne avtoceste. Po njej bodo lahko na Roglo prišli obiskovalci iz drugih delov dežele na sončni strani Alp ali iz tujine. Zanj je značilna blagodejna naravna klima, obilica neokrnjene narave ter številne odlične danosti za razvajanje v dvoje. V sodobnem času je vedno večja potreba po prostem času v pravem pomenu besede. To ni ura ali dve sprostitve, katero moti telefon ter še kaj drugega.


Gre za sprostitev, ki vključuje dve nočitvi ter številne druge spremljajoče programe in storitve. Za razvajanje v dvoje tudi ni treba odpotovati daleč, pot poteka po sodobnih cestah in je prijetna. Posebej v jesenskih mesecih, ko se narava odene v tisočere barve od zlato rumene, preko rujno rdeče do večno zelenih odtenkov. Posebna značilnost ponudbe razvajanje v dvoje je, da goste razvajajo kot kraljevske glave. Nič ne manjka, vse je pri roki, potrebno je zgolj uživati. Privoščili si bomo obilen zajtrk, bogato večerjo, razvajanje s kuharskim mojstrom, kopanje v bazenu, savno, kopeli ter pozen odhod iz sobe. S tem nas razvajanje v dvoje prerodi ter pripravi na naše nadaljnje podvige v profesionalni dejavnosti ter za boljše zasebno življenje. Organizem namreč s takim pristopom ponovno vzpostavi ravnovesje, kar pomeni, da je pripravljen na nove izzive. Razvajanje v dvoje je priložnost za sproščanje, nabiranje energije ter pripravo na nov začetek zasebnega ali profesionalnega življenja.

sobota, 19. november 2016

Wellness, dobro počutje

Wellness je celovita ponudba, ki sega od orientalske masaže preko zdravilnih učinkov vode do savne . Skrb za zdravje je izrednega pomena wellness, z njim se doseže dobro počutje telesa in duha. Terme Zreče imajo v ponudbi Wellness & Spa center. V njem se človek sprosti ter najde čas zase, za svoje zdravje in dobro počutje. Cela vrsta masaž predstavlja celovit pristop, ki se naslanja na nekatera starodavna izročila. Na vzhodu je znano prepričanje, da redna masaža koristi vsem različnim starostnim skupinam. Ayurvedska masaža obraza, rok in dlani, nog in stopal ter hrbta v termah Zreče temelji na vedi o življenju.


Njen cilj je vzpostavit ravnovesje v telesu, duši in razumu. V wellness ponudbi je na voljo še cela vrsta drugih masaž, ponudijo pa lahko tudi terapije z pohorsko šoto ter vulkanskim blatom. Osrednja wellness ponudba v Termah Zreče se nanaša na učinke, ki jih nudi akratotermalna zdravilna voda. Sestava vode ima blagodejne učinke na številna obolenja, pomaga pa tudi preobremenjenim oseba. V današnjem času je velik problem, posledice lahko privedejo do težav, kot je stres ter močne utrjenosti. Veliko boljša rešitev je wellness počitek, ki nudi učinke v kratkem času. Preobremenjeni ljudje si tako vzamejo ustrezen čas za počitek, izberejo nekaj najbolj učinkovitih storitev wellness ponudbe, ter se polni energije vrnejo. Čas, ki so ga prebili v wellness centru bodo hitro nadoknadili ter zlahka izpolnili zadane naloge in cilje. V nasprotnem primeru se lahko težave kopičijo in akumulirajo, kar na koncu privede do raznih resnih obolenj. V wellness ponudbi je v jesenskem času cela vrsta storitev, ki dodatno krepijo imunski sistem, pospešijo delovanje organizma ter na splošno pripravijo človeka za prihajajočih čas grip, prehladov ter drugih podobnih težav. S tem imamo priskrbljeno možnost, da svojo storilnost dodatno povečamo. Wellness je kakovostna preventivno naravnana skrb za osebno zdravje in dobro počutje.

http://www.terme-zrece.eu/si/zdravje-in-wellness/wellness

ponedeljek, 14. november 2016

Hbo, sveža vsebina

Hbo je vedno sveža programska vsebina . Zaradi svežine mnogi Hbo tudi izberejo med vso ostalo ponudbo na trgu. O svežini programa govori čas nastanka vsebin. Na televizijskih sporedih lahko vidimo vsebine z zelo različnimi časi nastanka, v mnogih primerih je že leto ali dve star praktično nov. Vsi pa vemo, da je danes to že staro. Od časa nastanka se je že veliko spremenilo, s starejšim programom preprosto nismo na tekočem. Zato mnogi med ponudbo izberejo tiste, ki nudijo najbolj sveže vsebine na televizijskih ekranih. Vzroki so različni, predvsem takšne gledalce moti zastarelost vsebin. Sodobna digitalna doba omogoča hiter prenos velike količine podatkov na velike razdalje. Vse se zgodi v trenutku, kraj ogleda lahko izberemo poljubno, v nekaterih primerih imamo lahko kinodvorano ali svojo dnevno sobo tudi v mobilni obliki, izbirati je možno številne razširjene ponudbe. Posebno moteč je časovni zaostanek pri filmih, dokumentarcih in drugih vsebinah. Hbo zato omogoča biti v korak s časom, mnogim zato desetletje stare vsebine preprosto niso zanimive. Praktično je konkurenčni program zgodovina, saj so najnovejši programi stari nekaj let, premier pa je malo. Zato je Hbo zanimiv tudi za spremembo mišljenja o programu na televizijskih zaslonih ali prenosnih napravah. Predvsem se sprememba nanaša na sprejemljivost starih vsebin oziroma vsebin starejšega datuma. Televizijski progam Hbo lahko gledalce tudi zelo kakovostno uči in informira, če je svežega datuma, kakovosten in času primeren. V nasprotnem primeru nas čas preprosto povozi, ker bomo gledali zastarelo vsebino. Gre za podoben problem, kot ga imajo knjige in podobne tiskane izdaje. Veliko časa preteče od nastanka do tiskane oblike. Zato so knjige tudi manj priljubljene, podobno velja za televizijski program. Hbo za razliko nudi sodobnost na dosegu roke, nobene bojazni ni za zastarelo in neaktualno vsebino televizijskega programa. Hbo omogoča ogled premier ter drugih novih programov na televiziji ali prenosnih napravah.


nedelja, 13. november 2016

Blender, evolucija prehranjevanja

Blender je dostopna evolucija prehranjevanja . Prehranjevanje je skozi celotno obdobje človekovega obstoja doživljalo nenehne spremembe in izboljšave. Prvi korak je bil storjen v davni preteklosti, ko se je začelo izkoriščati široko paleto možnosti izkoristka energije ognja. Človek je spoznal, da so jedi z izkoristkom toplotne oči ognja bolj okusne ter manj obremenjujejo prebavni proces. Ogenj je bil zato dolga stoletja tudi zelo cenjen, imel je status božanstva. Pred več kot stoletjem pa je začela ogenj izpodrivati elektrika oziroma električna energija. Poleg funkcije segrevanja je prinesla v gospodinjstvo neštete možnosti izkoristka. Blender je primer gospodinjskega aparata, ki nadomešča nekoč ročno mešanje raznih sestavin jedi. Zmogljivosti so neprimerno večje, za ročni način praktično nedosegljive. Predstavljajmo si preko trideset tisoč vrtljajev na minuto, ki jih zmore marsikateri blender. Učinkov s tem še ni konec, za vrtenje je potrebna tudi moč. Sestavine, ki jih spreminjamo v jedi ali napitke pri vrtenju povzročajo upor. Zato potrebujemo ustrezno moč, da ta upor premagamo. Zmogljiv blender ima preko trikratnik moči, katero je sposoben ustvariti profesionalen kolesar na kolesu. Vrtljaji in moč nam pomagajo pridobiti predstavo o tem, kako hitro in kakovostno lahko blender sestavine spremeni v jedi ali napitke. Zdravi sokovi , solatni prelivi, osvežilne pijače, namaze in druge jedi ali napitke pripravi v manj kot minuti. To je tudi samo po sebi zagotovilo za svežino, saj bomo lahko pripravili jedi ali napitke takrat ko bomo potrebovali. Možno je seveda pripraviti večjo količino ter jo shraniti, vendar je mnogim bolj všeč opcija priprave in takojšnjega zaužitja. Temu primerno ima blender v gospodinjstvu velikokrat določen prostor, kjer je vedno pripravljen za uporabo in pripravo jedi ali napitkov. Pred izbiro je vsekakor dobro pridobiti izkušnje, če jih seveda nimamo. Izvedbe se od primera do primera namreč razlikujejo, zato ima vsak različen blender tudi uporabniku bolj ali manj primerne lastnosti.


sobota, 12. november 2016

Sevnica ob reki Savi

Sevnica je mesto in občinsko središče istoimenske občine. Pečat mestu Sevnica daje reka Sava , ki na tem območju preide na širšo ravan. Poleg reke Save je pomembna tudi reka Mirna, ki se na nasprotnem bregu izliva v Savo. Mesto naseljuje pet tisoč prebivalcev, občina Sevnica pa šteje preko sedemnajst tisoč prebivalcev. Območje občine meri sedemsto dvainsedemdeset kvadratnih kilometrov, ter sodi med večje slovenske občine. Na območju občine Sevnica najdemo nekaj izjemnih naravnih in kulturnih znamenitosti. Med kulturne znamenitosti sodi Sevniški grad, ki je zgrajen na razglednem griču nad starim mestnim jedrom. Današnji grad je naslednik predhodnika, ki je bil po oceni strokovnjaki zgrajen v prvi polovici dvanajstega stoletja. Kot castellum Liechtenwalde je bil v pisnih virih prvič omenjen leta tisoč tristo devet. Pomembna gradnja na tem območju je tudi Lutrovska klet, zgrajena v šestnajstem stoletju. Med njene pomembne obiskovalce sodi Juri Dalmatin, kateremu gre zasluga za prvi celoten prevod svetega pisma v slovenščino. Sevnica ima nekaj starih stavb tudi v omenjenem starem mestnem jedru. Na Glavnem trgu stoji spodnji Sevniški grad iz petnajstega stoletja, neoromanska cerkev svetega Nikolaja ter cerkev svetega Florjana iz srede petnajstega stoletja. Med pomembne priče preteklosti sodi tudi obnovljeno znamenje s kipom svetega Martina iz sedemnajstega stoletja. Prvenstvo med naravnimi znamenitostmi pa pripada avtohtonem rastišču pontske azaleje ter avtohtonemu rastišču encijana. Rastišče encijana lahko vidimo na svetem Lovrencu, na pobudo posavskih planincev je bilo leta tisoč devetsto štiriindevetdeset z odlokom zavarovan za naravni botanični spomenik. Nad območjem bdi cerkev svetega Lovrenca, najverjetneje zgrajena sredi šestnajstega stoletja. Sevnica se lahko pohvali tudi z evropsko botanično redkostjo, rastiščem rumenega sleča oziroma pontske azaleje. Rastišče rumenega sleča se nahaja na gričku z ledinskim imenom Na Gavgah. Opojni rumeno cvetoči grmi navdušujejo obiskovalce od blizu in daleč. Sevnica je mesto z bogato in dolgo tradicijo ob izlivu reke Mirne v Savo.


petek, 11. november 2016

Nike air max, legendarna tekaška obutev


Nike air max je legendarna tekaška obutev . Najbolj bo Nike air max navdušil kupce, ki zahtevajo močno nevtralno blaženje . Ta tekaški copat najbolj ustreza klasičnemu načinu teka ter supinatorjem. Gre za način zvračanja noge, v tem primeru zvračanje noge navzven. Takšni tekači bodo cenili Nike air max, saj zahtevajo posebne tekaške čevlje z visokim nožnim lokom. Pri načinu teka prsti-peta je zanje običajno, da se stopalo pri prenosu teže prstom močneje nagne na zunanjo stran. Obutev Nike air max bo najboljše pogoje tekačem zagotavljala izrazito blaženje brez dodatnih stabilizatorjev in trdih materialov. Ugotovitev ustreznosti je zelo pomembna, saj je od tega odvisno udobje, napredek ter nenazadnje zdravje tekača. Poškodbe tekačev niso redkost, zato velja posvetiti pozornosti vzrokom. Odpravljamo predvsem tiste, za katere smo sami krivi ter jih lahko enostavno opravimo. Ostale prepustimo strokovnjakom za tek, zdravnikom, terapevtom in drugim strokovnjakom. Pri pomoči prijateljev in znancev moramo upoštevati, da imamo ljudje zelo različne fizične kot tudi druge lastnosti. Zato jih moramo ugotoviti in spoštovati pri sprejemanju informacij. Kar določeni osebi ustreza, nam ne bo ali bo bistveno manj. In seveda obratno. Zvračanje stopala je tipičen primer, zato moramo pri prejetih to upoštevati. Ugotovitev Nike air max je idealen tudi za zelo močne supinatorje ni težka, lahko jo opravimo sami. Potrebujemo podlago na kateri se bo lahko odtisnil obris našega mokrega stopala. Druga možnost je testiranje v trgovini, tretja pa pregled starih copat, natančneje njihovega podplata. Ugotoviti moramo, kako se je copat obrabljal. Nike air max bo supinatorjem ustrezal, če je na starih copatih obrabljen na zunanji strani. V primeru enakih lastnosti osebe oziroma vira informacij, se lahko na njegov nasvet in njegovih izkušnje. Ima enak tip stopala, zato nam lahko pove veliko koristnega za naše napredovanje in izboljševanje kondicije ter drugih tekaških sposobnosti. Nike air max je obutev za poseben tip tekačev.

Tukaj

Zimske počitnice, darilo za vso družino


Zimske počitnice so idealna priložnost za družinski oddih . Sodobne družine so danes izpostavljanje številnim izzivom sodobnega življenja, zimske počitnice so idealna priložnost za pristno družinsko življenje . Mnogi si poleg zimskih in klasičnih letnih, privoščijo tudi pomladne ali krompirjeve počitnice v jeseni. Kratki, aktivni oddihi so zelo dobra terapija za telo in duha vsakega posameznika. Za zimske počitnice imamo številne možnosti, ki jih velja izrabiti in izkoristiti. Ena od možnosti je smučišče Rogla, ki slovi po čudovitem naravnem okolju, dobri ponudbi ter odlični prometni povezavi. Pot do Rogle poteka večinoma po sodobni prometnici, kar je idealno tudi za krajše zimske počitnice. Po slovenski avtocesti A1 se pripeljemo do odcepa Slovenske Konjice, od tu pa je še deset kilometrov do termalnega mesta Zreče ter zaključni dobrih deset kilometrov dolg vzpon na Roglo. Ceste so tudi v zimskem času zgledno vzdrževane, zato ni nobenih prometnih ovir za zimske počitnice na Rogli. Ponudba aktivnosti in storitev je primerna sodobnemu smučarskemu centru, kar pomaga k splošno dobremu počutju in vzdušju. V ponudbi so aktivnosti za tako začetnike kot vrhunske športnike, vsaka generacija bo dobila sebi primerno aktivnost. Ponudba zimskih aktivnosti nudi tradicionalno smučanje in deskanje, tek na smučeh, kapljanje ter posebno ponudbo za otroke. Smučanje je možno na sto hektarih urejenih prog za različne zahteve, pika na I je nočna smuka na osvetljenih smučiščih Košuta in Jasa. Kdor želi tek na smučeh ima na voljo smučarsko-tekaški poligon. Obsega proge različnih dolžin in težavnosti, štartno-ciljna arena je idealna za vadbo in učenje začetnikov. Na Rogli lahko zimske počitnice nudijo tudi izkušnjo kapljanja. Program kapljanja obsega vodeno dnevno ali nočno kapljanje na različnih razdaljah ter z različnim prijetnimi presenečenji. Zimske počitnice na Rogli razpoložljivi prosti čas lahko več kot odlično zapolni z aktivnostmi za telo in dušo, vsak obiskovalec se domov vrne z nepozabnimi doživetji.

Več

ponedeljek, 7. november 2016

Večkanalni marketing, znižuje stroške


Večkanalni marketing omogoča zniževanje stroškov nakupa. Dodatno večkanalni marketing omogoča boljšo uporabniško izkušnjo z manj stroški in več pozitivnimi učinki v bližnji ali bolj oddaljeni prihodnosti. Pri nakupu so danes vedno bolj pomembne spletne informacije s širokega področja predmeta nakupa. V prvi vrsti nas zanima cena, kakovost, plačilne ugodnost, poprodajne storitve ter številne druge lastnosti ponudbe. S tem nam večkanalni marketing omogoča izbrati najboljšo ponudbo po lastnih kriterijih in presoji. K temu lahko dodamo informacije s spleta ali iz drugih virov informacij. Lastni kriteriji so tisti, ki smo jih pridobili in izoblikovali v preteklosti. Od primera do primera so različni, lahko bi rekli da je vsak kriterij unikat oziroma edinstven. Nekaterim je pomembna cena, v tem primeru bo večkanalni marketing usmerjen v pridobivanje cenovno najbolj primerne ponudbe. Kakovost je največkrat nasprotje iskanju cenovno najbolj ugodne ponudbe. Ob iskanju najboljše kakovosti lahko večkanalni marketing računa z iskanjem informacij tako na spletu kot tudi iz klasičnih virov. Cena je pri kakovosti večinoma drugotnega primera, izjema je predvsem v vseh ali večini lastnosti enako kakovostna ponudba. Pogosto je večkanalni marketing uporabljen pri iskanju ostalih kriterijev, kot so poprodajne ugodnosti, plačilne ugodnosti ter razni drugi kriteriji. Plačilne ugodnosti so vse oblike zniževanja takojšnje investicije, potrebne za pridobitev storitev ali izdelkov. Plačilo se lahko odloži, razdeli na več obrokov ter na razne druge načine razbremeni investicijo. Poprodajne storitve so največkrat povezane z raznimi aktivnostmi v zvezi z izdelkom ali storitvijo v garancijski dobi ali izven nje. Nanje velikokrat pozabljamo, njihovega pomena se zavemo predvsem ob negativnih izkušnjah uporabe. Takšne izkušnje bistveno spremenijo odnos do poprodajnih storitev, kupec postane bolj pozoren do njih ob naslednjem nakupu. Kriteriji odločanja se skozi čas spreminjajo, spreminjajo se tudi z zamenjavo področja nakupa ter na razne druge načine. Večkanalni marketing je pridobitev, ki vpliva na spremembe vedenja potrošnikov in njim prilagajajoče se ponudbe.

https://www.red-orbit.si/storitve/

petek, 4. november 2016

Kolo, alternativa avtomobilu


Kolo je lahko alternativa avtomobilu , dodatno pa prispevek zdravju. Alternativa avtomobilu kolo ni domena današnjega časa, ampak je to vlogo že imelo v preteklosti. Vendar gre za pomembno razliko, ki jo ne gre spregledati. Včasih je kolo predstavljalo alternativo avtomobilu, ker si avtomobila preprosto ni mogel privoščiti vsak. Avto je bil drag in nedostopen, imeli so ga silno redki posamezniki. Prizor se zdi oddaljen, vendar je v nekaterih delih sveta še danes prisoten in del vsakdanjika. Pogledati je potrebno prizore na azijskih ulicah tamkajšnjih mest, ki so bistveno drugačni od prizorov prometa na ulicah zahodnega sveta. V številnih azijskih urbanih središčih kolo, motorna kolesa, rikše in druga podobna prevozna sredstva prevladujejo nad avtomobili. Prizor v urbanih središčih zahodnega sveta je ravno nasproten prizoru v azijskih urbanih središčih. V središčih zahodnega sveta prevladujejo avtomobili, avtobusi in druga prevozna sredstva, koles je bistveno manj. Zanje so rezervirane stranske površine, zato jih v najbolj urejenih okoljih praktično ni moč opaziti. Vožnja po površinah namenjenih avtomobilom je dodatno tudi kazniva, zato pa je na splošno prometna kultura bistveno boljša. Danes je kolo v zahodnem svetu za razliko od preteklosti praktično zdrav luksuz . Kupec si lahko privošči avto ali ga ima, vendar izbere kolesarsko alternativo zaradi številnih prednosti. V mnogih urbanih središčih je pot v službo ali po drugi opravkih krajša, ker kolo lahko vozi po mestnih središčih. Vožnja za avtomobile po njih pa je prepovedana, avto mora posledično narediti večji krog. Poganjanje pedal je tudi zdravju koristno, saj se na ta način kri bistveno bolj obogati s kisikom, mišice so razgibane, gibanje pa je tudi bolj sproščujoče. Zato avtomobili mnogih kolesarjev ostanejo doma, rezervirani so za vožnje na daljše razdalje ter vožnje večjega števila oseb in prtljage. Kolo je v razmeroma kratkem čas doživelo preobrazbo do prevoznega sredstva, do športnega in zdravju koristnega rekvizita.

http://www.hervis.si/store/theme/2_rad