torek, 13. junij 2017

Toplice, darilo zdravju

Toplice so darilo zdravju sodobnega človeka. Toplice so stare toliko, kolikor je stara človekove sposobnost izkoriščanja naravnih vrelcev. Naravni vrelci so ljudi od nekdaj mikali, v davni preteklosti so jih povezovali z višjimi silami. V antiki so bile toplice posebno cenjene, okrog njih se je oblikovala posebna kultura. Sodobna era se začne z industrijsko revolucijo ter povečanimi potrebami po zdravljenju raznih obolenj in poškodb. S tem so tudi mnoge toplice v Sloveniji bodisi posodobili, dobile so novo vlogo, poznamo pa tudi pionirsko ustvarjene toplice. Veliko starejših toplic v Sloveniji leži na lokacijah, ki so jih poznali kot zdravju koristne v antiki ter raznih drugih starejših obdobjih zgodovine. Pionirsko ustvarjene terapije, pa so bile odkritje devetnajstega stoletja. V tem obdobju je tehnologija, znanost ponujala številne novosti, nekatere tudi s skritimi zdravju škodljivimi posledicami. Bolniki ter vsem, ki jim je bilo mar za zdravje, so iskali rešitve za odpravo zdravju škodljivih posledic. Voda, sonce, gibanje na svežem zraku so bili takrat za mnoge zelo koristni zdravilni faktorji. Zdravilni izviri v okolic Zreč so bili znani že v antičnem obdobju, sodobna era se začne z izgradnjo prvega bazena proti koncu osemdesetih let dvajsetega stoletja. Poleg izvira akratotermalne vode so na voljo zdravilni faktorji zmernega sredogorskega podnebja ter naravnega blata. Zreške toplice s pridom izkoriščajo tudi naravne danosti višje ležeče Rogle. Od srede devetdesetih let dvajsetega stoletja je Rogla pohvali z uradno priznano klimatsko letovišče. Pozimi je raj za smučanje in druge zimske športe, poleti pa tudi v najbolj vročih dneh ponuja zmerne temperature, zrak bogat s kisikom ter številne naravne danosti okolja ter ustvarjene gostinske, turistične in wellness storitve. Z veliko paleto možnosti si je mogoče oblikovati individualno najbolj primerno ponudbo glede na želene učinke, termin, letni čas, predvidene aktivnosti ter razne druge osebno pogojene zahteve. Toplice so antično odkritje, ki zelo koristi tudi sodobnemu človeku.

Preverite

toplice - zdravje

četrtek, 8. junij 2017

Kako varno odstraniti klopa, vprašanje več tisoče Slovencev

Kako odstraniti klopa je zahtevno vprašanje, ki bega več tisoč Slovencev. Kako varno odstraniti klopa je pogosto vprašanje oseb, ki so po službeni ali drugi dolžnosti šli na ogroženo območje ter staknili klopa. Način odstranjevanja klopa je lahko različen, najbolj varni načini upoštevajo telesne značilnosti klopa ter njegove funkcije. Klop se izleže iz jajčec, sledijo razvojne faze larva, nimfa te odrasel klop. Prehod na višjo razvojno fazo je mogoč zgolj z hranjenjem na gostitelju. Hranjenje poteka nekaj dni, višja razvojna faza več, nižja manj dni. Osnovni problem kako brez posledic odstraniti klopa je v njegovem poznavanju, vedenju njegovih lastnosti in posebnosti. Klop je izredno prilagodljivo in sposobno bitje. Mati narava ga je oborožila z nekaterimi izjemnimi sposobnostmi. Ob ubodu izloča tekočino, s katero prepreči zaznavanje uboda ter strjevanje krvi. Nadalje ima za hranjenje poseben organ, z njim se hkrati pritrdi ter hrani. Zato se lahko nekaj dni brez težav hrani, tudi če je gostitelj gibalno aktiven. Najboljši odgovor kako učinkovito odstraniti klopa se zato skriva v poznavanju njegovih posebnih lastnosti. Klopa moramo prijeti za del, ki je tik nad površino kože. Težava pri odgovoru kako dobro odstraniti klopa je prav v poznavanju njegovih funkcij, ko se čuti ogroženega. Vsak močnejši pritisk klopa ima dve negativni posledici. Klop se bo še bolj oprijel ter izločal več sline, s tem pa pospešil prenos bolezni. Pripomočki za odgovor kako najbolje odstraniti klopa so fizičnim in funkcionalnim lastnostim klopa odlično prilagojeni. Imamo pa dva v osnovi podobna, vendar različna pripomočka. Pinceta in kavelj klopa prime na prednjem delu, vendar z različno silo. Pri pinceti je sila določena oziroma odmerjena s stiskom, kavelj pa omogoča bolj enakomerno silo. V obeh primerih po prijemu sledi izvlačenje klopa. S pinceto ga izvlečemo, s kavljem pa silo odmerjamo na principu vzvoda. Najboljši odgovor na vprašanje kako odstraniti klopa je z uporabo posebne pincete ali kavlja.

Kako odstraniti klopa

petek, 2. junij 2017

Holesterol je pogost krivec za srčna obolenja

Holesterol je deloma kriv za srčna obolenja. Za srčna obolenja je kriv tako imenovani slab holesterol ali lipoprotein z nizko gostoto. Ciljne vrednosti lipoproteinov pri zdrvi ljudeh naj bi bile: skupno holesterola v krvi naj bi bilo manj kot pet mmol/l, za dober holesterol en mmol/l ter slab holesterol manj kot 2,6 mmol/l. Zdrav človek bi moral skrbeti za optimalen holesterol z kontrolo ter pravilno prehrano, rekreacijo ter vzdrževanjem idealne telesne teže. Pravilna prehrana za optimalen holesterol mora imeti manj skupnih maščob v dnevni prehrani ter omejitev vnosa škodljivih nenasičenih maščobnih kislin. Poleg tega je pomemben način prehranjevanja, idealno je imeti najmanj tri oziroma pet obrokov dnevno. Problem pravilne prehrane pri mnogih ljudeh pomeni že odsotnost zajtrka, premalo hrane preko dneva ter posledično preobilna večerja. S tem v prvi vrsti obremenimo prebavni proces v pozne nočne ure, to je čas, ko bi moral organizem obratno počivati ter poskrbeti za regeneracijo. Prav tako je problem premalo znanja in informiranja o prehrani, predvsem v smislu najbolj idealnih jedi za določene aktivnosti. Dnevne aktivnosti so lahko zelo različne : nekatere zahtevajo veliko fizično moč, druge bolj obremenjujejo možgane, rekreativci imajo spet svoje specifične zahteve. Poleg prehranjevanja pred obremenitvijo, je zelo pomembno prehranjevanje po obremenitvi. Takrat je potrebno poskrbeti za dobro regeneracijo ter obnovo izgubljenega. Jedilnik za uravnotežen holesterol mora vsebovati kruh, zelenjavo, stročnice, testenine, krompir in kosmiče. Na jedilnikih je priporočljiv imeti manj mesa, ki ga lahko nadomeščajo ribe ali perutnina. Vendar je za perutnino priporočljivo, da je brez kože. Za optimalen holesterol je priporočljivo tudi spremeniti načine priprave hran. Pečenja in cvrtja se velja izogibati, večji odstotek hrane pa bi moral biti pripravljen preko dušenja in kuhanja. Holesterol ni nujno škodljiv, ljudem velikokrat bolj škodi premalo gibanja, prekomerna telesna teža, nepravilna priprava hrane, izbira hrane ter drugi zdravju škodljivi dejavniki.

holesterol