petek, 2. junij 2017

Holesterol je pogost krivec za srčna obolenja

Holesterol je deloma kriv za srčna obolenja. Za srčna obolenja je kriv tako imenovani slab holesterol ali lipoprotein z nizko gostoto. Ciljne vrednosti lipoproteinov pri zdrvi ljudeh naj bi bile: skupno holesterola v krvi naj bi bilo manj kot pet mmol/l, za dober holesterol en mmol/l ter slab holesterol manj kot 2,6 mmol/l. Zdrav človek bi moral skrbeti za optimalen holesterol z kontrolo ter pravilno prehrano, rekreacijo ter vzdrževanjem idealne telesne teže. Pravilna prehrana za optimalen holesterol mora imeti manj skupnih maščob v dnevni prehrani ter omejitev vnosa škodljivih nenasičenih maščobnih kislin. Poleg tega je pomemben način prehranjevanja, idealno je imeti najmanj tri oziroma pet obrokov dnevno. Problem pravilne prehrane pri mnogih ljudeh pomeni že odsotnost zajtrka, premalo hrane preko dneva ter posledično preobilna večerja. S tem v prvi vrsti obremenimo prebavni proces v pozne nočne ure, to je čas, ko bi moral organizem obratno počivati ter poskrbeti za regeneracijo. Prav tako je problem premalo znanja in informiranja o prehrani, predvsem v smislu najbolj idealnih jedi za določene aktivnosti. Dnevne aktivnosti so lahko zelo različne : nekatere zahtevajo veliko fizično moč, druge bolj obremenjujejo možgane, rekreativci imajo spet svoje specifične zahteve. Poleg prehranjevanja pred obremenitvijo, je zelo pomembno prehranjevanje po obremenitvi. Takrat je potrebno poskrbeti za dobro regeneracijo ter obnovo izgubljenega. Jedilnik za uravnotežen holesterol mora vsebovati kruh, zelenjavo, stročnice, testenine, krompir in kosmiče. Na jedilnikih je priporočljiv imeti manj mesa, ki ga lahko nadomeščajo ribe ali perutnina. Vendar je za perutnino priporočljivo, da je brez kože. Za optimalen holesterol je priporočljivo tudi spremeniti načine priprave hran. Pečenja in cvrtja se velja izogibati, večji odstotek hrane pa bi moral biti pripravljen preko dušenja in kuhanja. Holesterol ni nujno škodljiv, ljudem velikokrat bolj škodi premalo gibanja, prekomerna telesna teža, nepravilna priprava hrane, izbira hrane ter drugi zdravju škodljivi dejavniki.

holesterol

Ni komentarjev:

Objavite komentar