sreda, 21. april 2021

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu

cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu
Klopne bolezni ne poznajo vedno dobre zaščite, vsaj za klopni meningoencefalitis pa imamo na voljo zelo dobro rešitev, to je seveda cepljenje. Prav vsi, ki v poletnih mesecih veliko časa preživijo na prostem, bodo z zanimanjem preverili možnosti, ki jih prinaša cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu. To je namreč zahrbtna bolezen, s katero ne želimo imeti opravka, cepljenje pa je edina smiselna zaščita proti razvoju okužbe. Dodaten plus je tudi to, da je cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu dokaj enostavno in cenovno ugodno tudi za tiste, ki se sami odločijo za cepljenje. V nekaterih primerih je cepljenje predpisano in tudi financirano, to velja za tiste, ki so izpostavljeni večjemu tveganju za klopne bolezni zaradi svojega dela. Samoplačniško pa se lahko cepi vsak, cepljenje pa se tudi priporoča, saj nudi dobro zaščito za bolezen, ki je sicer ne moremo učinkovito preprečiti ali zdraviti. Tako je cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu zelo priporočljivo za praktično vsakogar, ki si lahko privošči nekaj deset evrov in nekaj časa za cepljenje.

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu v praksi

Kako izgleda cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu v praksi? Na voljo so različni programi cepljenja, običajno pa se odločamo za daljši program s tremi odmerki cepiva, ki jih dobimo v časovnih razmakih preko enega leta. Vse to opravimo s tremi obiski pri osebnem zdravniku oziroma pri drugem strokovnjaku, ki opravlja cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu. Celoten postopek je povsem enostaven, cepljenje je hitro izvedeno in ne prinaša kakšnih omembe vrednih stranskih učinkov. Edini problem je lahko to, da je treba cepljenje opraviti v treh odmerkih s časovnim razmakom, tako da ne moremo takoj pričakovati popolne zaščite. Ima pa cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu trajen učinek in ga obnavljamo šele po treh letih in nato dolgoročno na pet let. Cena posameznega odmerka je odvisna od ponudbe, a običajno znaša kakšnih 30 evrov.


sreda, 7. april 2021

Kaj krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Med vsemi vrstami zavarovanj je verjetno prav dopolnilno tisto, ki povzroča največ zmede. Za osnovno oziroma obvezno zavarovanje vsaj približno vemo, da krije nujne storitve reševanja in zdravljenja, takšno zavarovanje imamo vsi in večinoma tudi redno koristimo nekatere storitve, ki so z njim krite. Dodatna zavarovanja so podrobno razdelana, pri teh imamo še boljši vpogled v to, kaj z zavarovanjem dobimo. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa ostaja v nekakšnem vmesnem prostoru – ne prinaša dodatnih storitev, prav tako se ne dotika vseh storitev, ki so vključene v obvezno zavarovanje.

Osnovno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Seveda pa je dopolnilno zdravstveno zavarovanje povezano z obveznim oziroma osnovnim. Osnovno zdravstveno zavarovanje vključuje večino nujnih storitev za reševanje in zdravljenje ter nekatere storitve za preventivo. Niso pa vse storitve v celoti krite, kar velja tudi za storitve, ki jih utegnemo v primeru zdravljenja nujno potrebovati. Te storitve bomo seveda dobili, a to pomeni, da bodo nastali tudi stroški, ki jih moramo kriti sami.

Stroški niso nujno visoki, kot bi bili ponekod v tujini, so pa nepričakovani in nepotrebni. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je namenjeno prav temu, da se tem stroškom izognemo. Krije tiste storitve, ki jih osnovno zavarovanje ne financira v celoti. Če se omejimo le na nujne storitve, vključene v obvezno zavarovanje, nam torej dopolnilno zdravstveno zavarovanje povsem odpravi skrbi glede nepredvidenih doplačil in stroškov. Brez skrbi lahko koristimo te storitve in dobro poskrbimo za nujna zdravljenja.

Dodatno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Nima pa dopolnilno zdravstveno zavarovanje skoraj nič opraviti z dodatnim oziroma dodatnimi zavarovanji. Vezano je le na osnovno zavarovanje in na tiste storitve, ki s tem niso v celoti krite. Zato so stroki dopolnilnega zavarovanja tako nizki, medtem ko dodatna zavarovanja nudijo bistveno širše kritje in so tudi dražja, saj dejansko vključujejo dodatne storitve, ki jih lahko koristimo brez doplačil.





ponedeljek, 5. april 2021

Kakovosten šotor za preživetje v naravi

Kampiranje je lahko zanimivo in zabavno, a končna izkušnja je v veliki meri odvisna od opreme, ki jo pri tem uporabljamo. V nekaterih primerih je oprema naravnost kritična, še posebej to velja za šotor – ta nam namreč zagotavlja nujno zaščito in zavetje pred vremenskimi dejavniki, ki niso le neprijetni, temveč so lahko tudi nevarni. Pomembno je torej, da se pred odpravo na teren dobro opremimo. Izberemo kakovostne izdelke iz vzdržljivih materialov, na tem področju se razlike v kvaliteti hitro pokažejo. Seveda ima vsak šotor tudi mnoge druge lastnosti, ki jih moramo upoštevati, izdelki se med seboj precej razlikujejo, poleg dimenzij upoštevamo različne zasnove in dizajne ter možnosti postavljanja na različnih podlagah. Čaka nas torej temeljit razmislek, preden se lahko odločimo za dober šotor, ki nam bo tudi v praksi kar najbolje odgovarjal. Na srečo smo lahko vedno prepričani, da bo moč najti dobro opremo za naš namen, saj je ponudba dovolj pestra, od vojaških šotorskih kril do ultralahkih šotorov za eno osebo ali celo družinskih izvedb, ki so izjemno velike.

Ključne odlike, ki jih ima šotor

Šotor mora imeti nekatere ključne odlike, če želimo biti na terenu kar se da brezskrbni. Pazimo predvsem na vzdržljivost in odpornost na razne obremenitve, tako na vremenske vplive kot tudi na drgnjenje, raztezanje in trganje. Seveda je pametno na opremo dobro paziti, a le težko lahko zagotovimo, da ne bomo šotora postavili na kakšno korenino ali pa da z njim ne bomo oplazili kakšne veje. Če se odpravljamo na kakšne daljše pohode, mora biti šotor lahek in kompakten, saj ga bomo nosili s seboj. Sodobni izdelki se v tem oziru odlično izkažejo, a so dražji. Ni pametno sprejemati velikih kompromisov, včasih raje privolimo v težji izdelek, če nudi boljšo izkušnjo. Predvsem pa je pomembno, da znamo šotor pravilno postaviti in uporabljati.

Več na hervis.si 
šotor