sreda, 7. april 2021

Kaj krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Med vsemi vrstami zavarovanj je verjetno prav dopolnilno tisto, ki povzroča največ zmede. Za osnovno oziroma obvezno zavarovanje vsaj približno vemo, da krije nujne storitve reševanja in zdravljenja, takšno zavarovanje imamo vsi in večinoma tudi redno koristimo nekatere storitve, ki so z njim krite. Dodatna zavarovanja so podrobno razdelana, pri teh imamo še boljši vpogled v to, kaj z zavarovanjem dobimo. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje pa ostaja v nekakšnem vmesnem prostoru – ne prinaša dodatnih storitev, prav tako se ne dotika vseh storitev, ki so vključene v obvezno zavarovanje.

Osnovno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Seveda pa je dopolnilno zdravstveno zavarovanje povezano z obveznim oziroma osnovnim. Osnovno zdravstveno zavarovanje vključuje večino nujnih storitev za reševanje in zdravljenje ter nekatere storitve za preventivo. Niso pa vse storitve v celoti krite, kar velja tudi za storitve, ki jih utegnemo v primeru zdravljenja nujno potrebovati. Te storitve bomo seveda dobili, a to pomeni, da bodo nastali tudi stroški, ki jih moramo kriti sami.

Stroški niso nujno visoki, kot bi bili ponekod v tujini, so pa nepričakovani in nepotrebni. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je namenjeno prav temu, da se tem stroškom izognemo. Krije tiste storitve, ki jih osnovno zavarovanje ne financira v celoti. Če se omejimo le na nujne storitve, vključene v obvezno zavarovanje, nam torej dopolnilno zdravstveno zavarovanje povsem odpravi skrbi glede nepredvidenih doplačil in stroškov. Brez skrbi lahko koristimo te storitve in dobro poskrbimo za nujna zdravljenja.

Dodatno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Nima pa dopolnilno zdravstveno zavarovanje skoraj nič opraviti z dodatnim oziroma dodatnimi zavarovanji. Vezano je le na osnovno zavarovanje in na tiste storitve, ki s tem niso v celoti krite. Zato so stroki dopolnilnega zavarovanja tako nizki, medtem ko dodatna zavarovanja nudijo bistveno širše kritje in so tudi dražja, saj dejansko vključujejo dodatne storitve, ki jih lahko koristimo brez doplačil.





Ni komentarjev:

Objavite komentar