ponedeljek, 9. september 2013

Kdo mora skleniti zavarovanje za študente

Zdravstveno zavarovanje za študente, ki so mlajši od 26 let, je urejeno prek enega izmed staršev ali skrbnikov, ki so v delovnem razmerju. Temu načinu, kako je sklenjeno zavarovanje za študente, pravimo, da je študent zavarovan kot družinski član. Pri tem je pomembno, da študent priskrbi potrdilo v vpisu, ki dokazuje, da ima veljaven status študenta. Na vsakem potrdilu o vpisu piše, za koliko časa ima študent veljaven status. Ta je običajno veljaven 3, 6 ali 12 mesecev. To je tudi doba, za katero nato velja zdravstveno zavarovanje za študente. Kadar študentu poteče status ali pa postane starejši od 26 let, ne more več biti zavarovan kot družinski član. Takrat mora za zdravstveno zavarovanje za študente poskrbeti sam. To pomeni, da se zavarovanje za študente sklene na podlagi tega, da postane oseba samostojni zavezanec, ali pa poskusi urediti zavarovanje prek občine.

 Dodatno zdravstveno zavarovanje za študente je zelo pomembno. Sam veljavni status še ne pomeni, da ima študent tudi veljavno zdravstveno zavarovanje. Slednjega je potrebno vedno skleniti samostojno. To lahko naredit študent tako, da na Zavod za zaposlovanje prinese potrdilo o vpisu, ali pa da eden izmed staršev, po katerem bo sklenjeno zavarovanje za študente, potrdilo o vpisu izroči delodajalcu. Šele tako se lahko sklene zdravstveno zavarovanje za študente. Predvsem študenti, ki so starejši od 26 let, morajo poskrbeti, da uredijo svoje zdravstveno zavarovanje. V primeru, da ostanejo brez njega, bodo morali sami poravnati nekatere stroške, ki nastanejo med zdravljenjem. Omeniti velja predvsem to, da lahko doplačila, ki bi jih sicer krilo dodatno zavarovanje, predstavljajo kar 90 odstotkov zneska zdravstvene storitve. Takšen primer so recimo zobni proteze, zobni aparati, očala, zdravstveni prevozi itn.

V vsakem primeru je pomembno, da je zdravstveno zavarovanje za študente veljavno, saj študenti nimajo prihodkov, s katerimi bi lahko plačali draga doplačila, ki nastanejo med zdravljenjem.

http://www.vzajemna.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar