četrtek, 5. september 2013

Španija, ognjevita in temperamentna, kot njeni prebivalci


Španija je strastna dežela, z magijo, ki svojega obiskovalca naravnost začara. Leži na Iberskem polotoku, ki si ga deli s manjšo sosedo Portugalsko. Španija meri 505.370 kvadratnih kilometrov in ima 47 milijonov prebivalcev. Število prebivalcev se po malem veča, predvsem zaradi priseljevanja. 77 % prebivalcev živi v mestih, 19,8 % pa žal živi pod mejo revščine. Glavno mesto Španije je Madrid, valuta evro, v državi pa se uporablja metrični sistem. Poleg uradnega, španskega jezika so v rabi tudi katalonski, galicijski, baskovski, poslovno pa predvsem angleški jezik. Celinski del Španije pokrivajo visoke planote in gorovja, kot so Pireneji in Sierra Nevada.

Z njih teče več velikih rek, med njimi so največje Ebro, Duero, Tajo in Guadalquivir. V Sredozemskem morju so še Balearsko otočje pred špansko obalo in samostojni Kanarski otoki pred afriško. Za povprečnega turista je to dežela, ki ima brezmejne peščene plaže, a Španija ima mnogo več. Zelene gore, ki se zlijejo v Atlantik na severu, ponosni in samotni gradovi ter srednjeveška mesteca v notranjosti države, bele hišice in islamska meglica v magični Andaluziji, mogočne gore Sierra Nevade ter keltska glasba Kantabrije, Asturije in Galicije. Glavno mesto je Madrid, ki žal nima morja, ima pa neskončno modrino neba. Poleg izjemne zgodovinske preteklosti pa predstavlja Španija pravi zaklad umetniških in arhitekturnih presežkov.

V več kot 30 letih demokracije in hitrega gospodarskega razvoja so se španska mesta okitila z bleščečimi okraski, španski in mednarodni arhitekti pa so pustili svoj pečat na stavbah v Barceloni, Bilbau, Madridu in drugih mestih. Španci so narod, ki ljubijo dobro hrano, pijačo, nogomet, glasbo, predvsem pa življenje, pa naj bo to ob tapasih in dobrem vinu v Madridu, na jugu države ali v njeni severni pokrajini Baskiji. Španija pa je poznana tudi po flamenku, plesu, ki predstavlja pomemben del njene kulturne dediščine.

Več informacij na spletni strani agencije Oskar - http://www.agencija-oskar.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar