petek, 21. februar 2014

Lepi in zdravi nohti


Pogosto lahko slišimo, da so zdravi nohti pokazatelj splošnega telesnega zdravja. Slednji so kot nekakšna signalna točka, kajti veliko bolezenskih stanj se pokaže na poslabšanju videza nohtov. In kakšni so zdravi nohti? Sestavljeni so iz številnih slojev, ki jim pravimo keratin. Kadar noht raste, nastajajo novi sloji, pri čemer so stari sloji potisnjeni navzven. Povsem zdravi nohti so na površini gladki, njihova barva je enakomerna, na vseh delih so enako trdi oziroma prožni, nimajo nobenih madežev in se na njih ne pojavljajo bele lise ali pikice.

Vendar pa je potrebno opozoriti, da so nekatere spremembe povsem neškodljive: če se pojavijo vzdolžni grebeni ali madeži, ki so posledica udarca, to ni znak za preplah. Takšni so torej zdravi nohti in kdaj lahko sumimo, da niso zdravi? Nikakor ne moremo reči, da so zdravi nohti rumene barve. Vsaka sprememba barve je lahko signal za obolenje. Tipičen znak je tudi odstopanje in nastanek vdolbinic, ki potekajo po celotni površini nohta. Zdravi nohti nimajo jamic in na videz niso motni. Pozorni pa moramo biti tudi na vihanje nohtov ali kodranje. Da bodo zdravi nohti ostali zdravi, moramo upoštevati naslednje nasvete. Zavedati se morate, da nohti niso orodje.

Z njimi ne praskajte in pulite trdih predmetov, saj si jih boste poškodovali. Zelo pomembno je tudi to, da si jih ne grizete. Zdravi nohti lahko hitro obolijo tudi v primeru, da si grizete obnohtno kožico. Tako zlomljen noht kot ostanke obnohtne kožice odstrizite s škarjami. Da bodo zdravi nohti ostali zdravi je potrebna tudi higiena rok. Kadar si čistite dlani in roke, si dobro namilite tudi nohte. Zdrave nohte morate tudi redno striči in piliti. Pri tem si lahko pomagate, če nohte najprej zmehčate v topli vodi. Po manikuri pa si nohte tudi namažite z vlažilno kremo, lahko pa uporabite tudi olivno olje, saj utrdi lomljive nohte.
http://fidimed.si/vsi_proizvodi/lasje_in_nohti/

Ni komentarjev:

Objavite komentar