petek, 28. februar 2014

Hrvaška in znamenitosti, ki jih je zaščitil UNESCO


Hrvaška je pred kratkim vstopila v Evropsko unijo in s tem je EU pridobila članico z najlepšo obalo in izjemno razvitim poletnim turizmom. Hrvaška je relativno velika evropska država, ki meri malce manj kot 57 tisoč kvadratnih metrov, ima obalo dolgo malce manj kot 18 tisoč kilometrov in pod njeno ozemlje spada več kot 1000 naseljenih in ne naseljenih otokov.

 Hrvaška klima je precej raznolika. V notranjosti je zmerno kontinentalno podnebje, kjer so suha in vroča poletja ter mile in precej vlažne zime. Obmorski del pa ima mediteransko klimo z vročimi in suhimi poletji ter milimi in vlažnimi zimami. Največje znamenitosti, ki jih premore Hrvaška, spadajo pod zaščito UNESCA. Seznam svetovne spomeniške dediščine vsebuje Dioklecijanovo palačo v Splitu. Zadnja leta svojega življenja je namreč Dioklecijan preživel prav v Splitu, kjer je dal sezidati mogočno palačo, ki si jo lahko danes tudi ogledamo.

Videli boste mavzolej, Jupitrov hram, kolonado, romanske hiše in druga arhitekturna mojstrska dela. Hrvaška se lahko ponaša tudi z Evfrazijevo baziliko, ki se nahaja v Poreču. Bazilika je dobila obliko, ki jo lahko občudujemo danes med 13. in 15. stoletjem, stolp pa je bil dokončan šele v 16. stoletju. Občudovali boste lahko talne mozaike, razne adaptacije iz takratnega vsakdanjega življenja, arkade, absidije in druge mojstrovine. Med večje naravne znamenitosti Hrvaške spadajo tudi Plitvička jezera, ki so prav tako na seznamu svetovne dediščine, ki ga pripravlja UNESCO.

Glavna atrakcija je 16 majhnih jezer, ki so med seboj povezana s slapovi. Območje ponuja odlično izhodišče za sprehode: ogledi jam, travnikov, izvirov, ogled redkih živalskih vrst itn. Hrvaška je polna drugih naravnih in kulturnih znamenitosti. Vsekakor ne smemo pozabiti na mesto Dubrovnik, Šibenik in Trogir. In še vedno nismo izčrpali vseh lepot. Omenili smo le tiste najbolj znamenite, ki jih je zaščitil sam UNESCO in so zato toliko bolj popularne od drugih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar