ponedeljek, 26. maj 2014

Prevajalska agencija prek meja

Prevajalska agencija je pravna oseba, ki prevaja najrazličnejše vsebine za svoje stranke. Pri procesu prevajanja prenos pomena besed poteka na različne načine, različne so prevajalske oblike. V največjem obsegu prevajalska agencija prevaja pisna besedila .

Največji obseg aktivnosti pisna besedila predstavljajo na račun množičnosti uporabe. Povečevaje gre pripisati trendu globalizacije in informacijske tehnologije, ki naredi najbolj oddaljene kraje našega planeta za praktično naš domači prag. Informacijska tehnologija je povezala najbolj oddaljene kraje našega planeta z našim domom prek spleta. Povezava najbolj oddaljenih krajev planeta z našim domačim pragom je omogočal splet na račun razširjenost in cenovne dostopnosti. Seveda se razširjenost ni zgodila čez noč, ampak je potekala postopoma. Pomislimo samo na ceno osebnih računalnikov in storitev prenosa podatkov ter njegovo kvaliteto, predvsem hitrost pred dobrim desetletjem. Danes takšna hitrost prenosa podatkov, njihova kakovost in cena osebnih računalnikov preprosto ni sprejemljiva. Poleg prenosa podatkov se moramo dan današnji zavedat, da se majhne jezikovne skupine kot je slovenska, morajo z aktivnostmi, ki jih prevajalska agencija opravlja in izvaja srečujemo praktično dnevno . Pri tem enako kot prevajalska agencija prenašamo pomen besed iz izvirnika ali izvirnega besedila v nam znano slovenščino. Za prenos pomena besed iz izvirnika v slovenščino se poslužujemo najrazličnejših pripomočkov.

Večkrat se, zaradi skromne zastopanosti slovenskega jezika v pripomočkih poslužujemo dejavnosti, ki jo prevajalska agencija izvaja. To je prevoda iz tujega jezika v drug tuj jezik, preko tega drugega jezika pa sledi prevod v slovenščino. Gre za globalni problem, saj so pripomočki večinoma namenjeni največjim trgom, ter njihovim jezikovnim skupinam. Prevajalska agencija v okviru svojih aktivnosti nudi tudi tolmačenje. Aktivnost tolmačenja je prenos pomena besed iz izvirnega v ciljni jezik prek govora. Dobra prevajalska agencija se prilagaja strankam z prilagajanjem njihovih potreb. Tako je pri tolmačenju potrebno vedet, da se proces prevajanja ne izvaja nujno v domačem okolju ampak mora prevajalska agencija prevajat tudi preko meja.

nedelja, 4. maj 2014

Turistična agencija in njeno poslanstvo


Turistična agencija je organizacija, ki na trgu deluje kot posrednik med željami in zahtevami turistov in ponudniki, ki te želje in zahteve lahko izpolnijo. Želja in zahteve, ki jih turistična agencija izpolnjuje so turistične storitve, kot so : prevozne storitve, nočitve, prehrana, zabavni in kulturni dogodki, obiski znamenitosti in podobno. Ponudniki turističnih storitev, katere turistična agencija ponuja in trži so prevozniki, hotelirji, organizatorji kulturnih in zabavnih prireditev in drugi. Izvor besede turizem ni natančno določen, najbližje so izrazi različnih jezikovnih skupin, ki označujejo gibanje in potovanje. Turistična agencija ima svoje osnovno poslanstvo posredovanje turističnih storitev.

Pri tem mora nuditi informacije, svetovati, kupcem turističnih storitev ponuditi najboljše. Človeška narava je tesno povezana z željo po odkrivanju novega in neizmernem zanimanju, kaj je za obzorjem, ki omejuje človekov dom, njegovo okolico, njegove življenjske navade, kulturo in običaje. Vsaka turistična agencija v tem vidi svojo priložnost. Turistična agencija, ki nudi turistične storitve , ima predhodnike današnje, sodobne oblike v turističnih agentih, ki so ljudem željnim potovanja le to omogočali z preskrbo prevoznika, nočitev in podobnih storitev. Danes turistična agencija sledi sodobnim tokovom družbenih sprememb, razvoju prevoznih sredstev in vsega kar nas obdaja. Razdalje so postale ne samo krajše, tudi premagovanje razdalj je postalo cenovno dostopnejše.

S tem posledično turistična agencija dobiva nove in nove izzive, saj se zardi ugodnih cen potovanj, ki se časovno krajšajo, odpirajo vedno nove možnosti, saj ljudje lahko preprosto povedano vidijo in doživijo več. Sodobna turistična agencija, ki se ponaša z odličnostjo in to želi ohraniti v prihodnosti ima v viziji delovanja željo in cilj postati najboljša med sebi enakimi, v izkušnjah in zavesti ljudi ostati zapisana kot pojem kakovosti in predanosti turistom. Turistična agencija, ki se lahko ponaša z odličnostjo, je pojem, potencialni kupci bodo ob zaznani želji po potovanju, ogledu turističnih znamenitostih in drugih turističnih storitvah najprej pomislili na njeno ponudbo in storitve, saj od nje lahko pričakujejo le najboljše.

četrtek, 1. maj 2014

Kampiranje, različne možnosti

Kampiranje današnjih dni je sodobna različica bivanja v naravi. Včasih je kampiranje bilo nujno zlo, danes ga štejemo za privilegij, da lahko pobegnemo iz urejenega okolja. Spremembe, ki ga je kampiranje doživljalo skozi stoletja je narekoval napredek in znanost. Nekoč naravne materiale mobilnih in zasilnih bivalnih enot so zamenjali sodobni. Njihova prednost je v cenovni dostopnosti, vzdrževanje je manj zahtevno, sama postavitev pa bolj preprosta. Vsekakor je kampiranje kot bivanje v naravi pristen stik z okoljem, ki ga urbanih naseljih primanjkuje.

Kljub zelo neposrednemu stiku z naravo kampiranje današnjih dni nudi vse potrebne pritikline sodobnega človekovega življenja. Pri tem kampiranje lahko ponudi veliko možnosti , tudi za ljudi, ki se elektriki, ter vsem napravam, ki jih žene nočejo odpovedati. Enako velja za udobje tople vode ter še kakšnega drugega privilegija sodobnega življenja. Kampiranje ponuja tudi veliko možnosti izbire med samimi bivanjskimi enotami. Poleg klasičnega šotora, počitniške prikolice in avtodoma so v zadnjem času v priljubljenosti napredovale mobilne hiške . Prednost mobilnih hišk je, da so od same idej do izvedbe veliko bolje prilagojene zahtevam po kvalitetnem bivanjskem udobju. Pri tej zahtevi je nepremagljiva njihova zasnova, ki med vsemi drugimi možnostmi najbolj posnema klasično bivalno enoto urbanega sveta. Mest za kampiranje je veliko, odločimo se lahko za pestro ponudbo različnih lokacij. V prepričanju, da je kampiranje predvsem oblika počitnic ob morju, mnogi zanemarjajo ponudbo lokacij na drugih območjih in delih države. Veliko lepih kotičkov za kampiranje se najde tudi v gorskem in alpskem svetu, poleg tega so zanimive lokacije za počitniško prebivanje v območju naravnih znamenitosti. Preden se odločimo za kampiranje v eni izmed bivalnih enot ter lokaciji, velja dobro razmisliti in načrtovati čas bivanja. Pomembno se je zavedati števila članov, ki bodo prisostvovali ter njihovi starosti. Ljudje smo različni, kampiranje, kot način preživljanja prostega časa je enako različen od osebe do osebe.
http://www.campingrovinjvrsar.com/sl/