nedelja, 27. julij 2014

Portugalska, dežela na jugovzhodu Evrope

Portugalska predstavlja skrajni jugovzhod Evrope . Zaradi lege in raznih pomembnosti so priče zgodovine svoje sledi pustile že v davnih časih. Grki in Rimljani predstavljajo pomembne udeležence v zgodovini države Portugalska. Same geografske značilnosti nekaterih mest pričajo o pomembnosti lokacij, kjer so nastale prve naselbine. Tako je mesto Porto, ki leži na severozahodu nastalo na izlivu reke Duoro v Atlantik. Reka je bila plovna, predstavljala je pomembno trgovsko pot različnih dobrin, katere so ustvarili prebivalci ob reki. Značilen pridelek pridnih rok ob reki Duoro je portovec. Portovec je vrsta vina, značilen za kraje ob reki Duoro. Podobno Portugalska prestolnica Lizbona leži ob izlivu reke Tejo v Atlantski ocean. Značilnost mest je, da geografska razgibanost. Staro mestno središče prestolnice Lizbona je nastalo in bilo sezidano na sedmih gričih. Strmi predeli so onemogočali vožnjo mnogim prevoznim sredstvom, zato je Portugalska prestolnica dobila tri vzpenjače. Prestolnica države Portugalska velja za eno toplejših evropskih prestolnic. Za prebivalce severnih delov Evrope so temperature, ki v poletnih mesecih občasno presežejo 40 °C že ekstremne. Sicer se živo srebro največkrat nahaja okoli vrednosti 30°C v poletnih mesecih. Jesenski meseci so zaznamovani z dežjem in vetrom. V zimskem obdobju temperature sila redko padejo pod 5°C, povprečje zimskih mesecev znaša okrog 10°C. Podnebje prestolnice države Portugalska je atlantsko-mediteransko. Portugalska ima turistom ponuditi veliko znamenitosti tako na celini, kot na otokih, ki spadajo pod njeno ozemlje. Turiste bo verjetno najbolj zanimal obalni del, ter morske prostranosti Atlantika in Sredozemlja. Na iberskem polotoku tako turisti uživajo v skoraj 1000 km plaž. Azorski otoki so že od nekdaj turistična poslastica. Turistom nudijo skoraj 700 km plaž. Nekoliko manj plaž se nahaja na Madeiri in Rešilnih otokih. Turisti lahko uživajo v preko 200 km plaž. Znamenitost otoka je delta reke Rio de Aveiro. Portugalska je čudovita dežela, velja jo obiskati tako na celinskem delu, kot na otokih.

petek, 25. julij 2014

Srčno popuščanje, vzroki za nastanek

Srčno popuščanje je ena izmed bolezni srca . Gre za nesposobnost prečrpavanja optimalne količine krvi po celem človeškem telesu. Optimalna količina kriv je tista količina, ki omogoča učinkovito delovanje človeškega telesa. Vzroki za srčno popuščanje so različni in mnogi. Srčno popuščanje lahko nastane zaradi nepravilnega jemanja zdravil. Nepravilno jemanje zdravil se odraža v preveliki ali premajhni količini, v nepravilnem času in zaporedju jemanja, v nekaterih primerih gre za samovoljno jemanje neprimernih zdravil. Srčno popuščanje lahko nastane tudi zaradi prekomerne količine tekočin. Prekomerne količine tekočin se v telesu pojavijo kot ovira za delovanje srca. Zaužite količine telo ne more prečrpati in optimalno izkoristiti. Srčno popuščanje poleg tega lahko nastane zaradi virusnih in bakterijskih okužb ter slabokrvnosti. Znaki, ki kažejo na srčno popuščanje so tudi težka sapa, zatekanje nog in jeter. Srčno popuščanje strokovno potrdi zdravniški pregled . Zdravniški pregled, v primeru, ko se pojavi srčno popuščanje, obsega aktivnosti kot je spraševanje po počutju, morebitnih bolečinah ter vseh drugih nepravilnosti, ki so botrovale obisku zdravstvene ustanove. Po spraševanju se zdravnik na podlagi izkušenj in priporočil lahko odloči za enega od postopkov, ki bo v danem primeru najbolj optimalno pripomogel k odpravljanju zdravstvenih težav. EKG, ki je vsem znana kratica za manj znan elektrokardiogram je ena od možnosti za ugotovitev napak, poleg tega pa srčno popuščanje lahko preiskujemo z rentgensko sliko srca in pljuč. Objektivno potrditev zdravnik izvede z ultrazvokom srca. Invazivno slikanje prekata ali nuklearno slikanje srčne mišice se uporablja v redkih primerih. Danes imamo na voljo več zdravil, ki omilijo srčno popuščanje ter vse spremljajoče težave. Zdravila učinkujejo na različne načine. Nekatera učinkujejo na srčno popuščanje tako, da preprečijo napredovanje bolezni. Delovanje teh zdravil temelji na učinkovinah, ki zavrejo škodljive nevrohormone. Nekaterim bolnikom srčno popuščanje omilijo z vstavitvijo posebnih srčnih spodbujevalnikov. Včasih je srčno popuščanje tudi prirojeno, napake se kažejo v spremenjeni obliki srca.

sreda, 23. julij 2014

Počitnice na Balkanu, bogastvo kultur in običajev

Počitnice na Balkanu so bogastvo kultur in običajev , ki mnoge prevzame. Posebno so ob njih prevzeti vsi, ki počitnice na Balkanu doživljajo prvič. Človeški odnosi, gostoljubje, navade in običaji so tipičen sestavni del območja. Mnogi počitnice na Balkanu radi zamenjajo z mondenimi turističnimi letovišči. Vsi, ki cenijo takšne počitnice na Balkanu, se navdušujejo nad pristnim stikom z naravo, kulturo in običaji, kar je v modernem svetu bolj ali manj redkost. Obenem znajo takšni turisti povedati, da so počitnice na Balkanu zanimive zaradi dejstva, da ostanki določene kulture izpred stoletji niso nič kaj drugačne kot na drugih bolj imenitnih lokacijah. Poleg tega nudijo več svobode pri ogledovanju in spoznavanju kulturnih znamenitosti starejših kultur. Narava in naravne znamenitosti so v enaki meri vredne, da počitnice na Balkanu uvrstimo visoko na listo svojih želja. Pokrajine so raznolike, geografskih raznolikosti ne manjka, lahko si jih celo zbiramo. Starodavne poti, ki vodijo prek Balkana so raznolike, potekajo v več različicah. Glede na poglavitne značilnosti pokrajin ob njih si lahko ustvarimo čisto sebi primeren načrt potovanja ter seveda panoram, ki nas bo spremljala. Prijetno s koristnim, lahko poleg geografskih raznolikosti, počitnice na Balkanu, odkrivamo tudi prek raznih kulinaričnih tipov. Kulture, vere, navade so na razmeroma majhnih razdaljah ustvarile in narekovalce čisto drugačne jedilnike. Odvisni so od naravnih danosti, svoje dodajo verski običaji in zapovedi. Za vsakega nekaj, za tiste, ki nimajo zadržkov in hočejo preizkusiti vse oziroma največ, pa neizmerno bogastvo. Mnogi so zaradi množice različnih kulinaričnih pristopov in običajev pripravljeni dolgo pot prevoziti zgolj zaradi gurmanskih užitkov. Pri tem nekateri prisegajo na točno določeno, lokalno obarvano jed, drugi pa uživajo v raznolikosti. Geografske raznolikosti in vse pripadajoče razlike so navdušile mnoge, da se radi vračajo vedno znova. Mnogi so si počitnice na Balkanu vzeli za svoje predvsem zaradi bolj znosnega in umirjenega ritma vsakdanjika.

sobota, 12. julij 2014

Španija sončna dežela

Španija ali uradno Kraljevina Španija je s svojo ureditvijo, to je , parlamentarna demokracija in ustavna monarhija, razmeroma mlada državna ureditev. Ustavo, na kateri temelji današnja Španija, so spisali leta 1978. Ozemlje je raznoliko. Španija je država med Sredozemljem in Atlantikom, obsega ozemlje veliko dobrih 500.000 kvadratnih kilometrov, na njenem ozemlju živi slabih 50 milijonov prebivalcev. Versko ima Španija večino v katoličanih, ki predstavljajo 94% prebivalcev. Gostota poseljenosti je največja v prestolnici in okolici, ter večjih mestih, predvsem v obalnem pasu. Prestolnica Madrid ima slabih 3,3 milijona prebivalcev. Pomembna mesta so še Barcelona z 1,6 milijona prebivalcev ter Valencia z 800.000 prebivalci na obali Balearskega morja. Na jugu celine je pomembno mesto Sevilla z 700.000 prebivalci. Dohodke Španija v veliki meri ustvari v storitvenem sektorju. Obsegajo 71% BDP. Španija je svetovno druga največja turistična destinacija na svetu, v storitvenem sektorju ima svojo službo 75% prebivalstva. Industrija prispeva dobro četrtino BDP, prevladuje živilska in tekstilna industrija ter proizvodnja jekla in železa. Pomemben vir dohodkov industriji prinaša navtična industrija. Potencial industrije Španija vidi predvsem v informacijski tehnologiji in telekomunikaciji ter proizvodnji elektronskih komponent. Kmetijstvo prispeva 3% BDP, značilni pridelki so pšenica, sladkorna pesa, ječmen, paradižnik, olive, citrusi, in pluta. Španija je svetovno največji proizvajalec olivnega olja, v pridelavi vina je svetovno na tretjem mestu. V svetovnem merilu je Španija znana kot največji proizvajalec limon, pomaranč in jagod. Španija, kot turistični cilj ima veliko za ponudit, veliko k turistični znamenitosti prispeva podnebje. Notranjost Španije zaznamujejo hladne zime in vroča poletja. Sredozemsko ozemlje je na obalnih območjih in na jugu Španije. 3000 ur obsijanosti z soncem je razlog, da je Španija sončna dežela . Spada med najtoplejše predele v Evropi. Mnoge bodo razveselile predvsem prostrane plaže na obalah, veliko pa je tudi kulturnih in naravnih znamenitosti. Na račun zgodovine, je Španija bogata z vplivi različnih kultur.

ponedeljek, 7. julij 2014

Delo v zdravstvu je raznovrstno in obsežno

Delo v zdravstvu je raznovrstno in obsežno . Zdravnik je poklic, ki si ga ljudje najprej predstavljamo, ko slišimo besede delo v zdravstvu. Zdravnik delo v zdravstvu opravlja tako, da raziskuje in ugotavlja bolezni ter vse težave pacientov. Pacienti so se zaradi teh težav obrnili na zdravnika, od njega pričakujejo, da bo njihove po najboljših močeh odpravil. Najpogosteje izraz zdravnik v splošnem pogovoru pomeni zdravnika specialista splošne medicine, včasih pa s tem izrazom delamo drugim zdravnikom, kateri so specializirani za druga področja zdravstva. Delo v zdravstvu od vsake osebe zahteva predvsem human pristop. Od zdravnika dodatno delo v zdravstvu zahteva, da ima smisel za povezovanje velike množice informacij, je sposoben samostojnega odločanja. Dobra komunikativnost zdravnika je za delo v zdravstvu zelo pomembna lastnost in vrlina, poleg tega pa je dobrodošla še cela vrsta lastnosti kot so : prilagodljivost, potrpežljivost in vzdržljivost. Sama narava poklica od zdravnika za delo v zdravstvu zahteva izredno psihofizično stabilnost. Ogroženost pacienta, njegovo zdravje ali celo življenje zdravnika zelo izčrpajo, zato je psihofizična stabilnost potrebna za samostojno, hitro in pravilno odločanje o postopkih zdravljenja. Zdravnik svojo učno pot začne v srednji šoli. Po končani srednji šoli začne nabirati znanje na medicinski fakulteti, znanju se po končani medicinski fakulteti doda dveletna praksa v obliki pripravništva. Naštete izobraževalne dejavnosti zahtevajo tudi dodatne specializacije. Dodatne specializacije so na primer interna medicina, splošna in socialna medicina, kirurgija. Čas trajanja dodatnih specializacij je štiri leta. Ker je medicina stroka, ki dnevno napreduje, je potrebno vsa nova znanja in odkritja spoznati in se v njih usposobiti. Delo v zdravstvu zahteva od zdravnika veliko prilagodljivosti in elastičnosti, znanje tujih jezikov predvsem latinščine in angleščine, znati mora pridobivati veliko število informacij. Periodični zdravstveni pregledi so za opravljanje dela nujno potrebni. Delo v zdravstvu od zdravnika zahteva odličen vid, sluh, dobro telesno vzdržljivost in psihično trdnost.

sobota, 5. julij 2014

Zavarovalnica zavaruje praktično vse

Zavarovalnica je organizacija, ki svoje temeljno poslanstvo oblikuje okrog pojma zavarovanje. Zavarovanje pomeni, da sklenitelj zavarovanja dobi povrnjeno škodo v skladu z določili zavarovalne pogodbe. Določila iz zavarovalne pogodbe so sklenjena sporazumno . Zavarovalnica pri tem zavarovancu omogoča zavarovalne pogoje, ki se v največji možni meri prilagajajo zahtevam in željam Zavarovala dejavnost, ki jo zavarovalnica opravlja, se v osnovi deli na individualno in socialno zavarovalstvo.


Individualno zavarovalstvo pomeni, da je govora o zavarovanju točno določene osebe, po pogojih, ki so sklenjeni sporazumno med zavarovalnico in zavarovancem. Socialno zavarovalstvo za razliko od individualnega zavarovalstva pomeni, da gre za zavarovanje večjega števila oseb. Vsaka zavarovalnica v Sloveniji se strinja z določili Kodeksa. Zavarovalni kodeks je namenjen razvoju poslovanja, strokovnega opravljanja zavarovalnih poslov in profesionalnega ravnanja. Svoje poslovanja zavarovalnica temelji na upoštevanju načel trga, tržne konkurence na konkretnih in lojalnih temeljih, ekonomike zavarovanja in poslovne mora. Zavarovalnica v okviru kodeksa sledi cilju : nuditi stranki kvalitetno zavarovalno zaščito. Zavarovalnica pri svojem poslovanju mora upoštevati določena načela, ki so pogoj za dobro in uspešno poslovanje. Pomembno načelo, je varovanje ugleda.

Pomen varovanja ugleda je temelj na katerem zavarovalnica gradi dober poslovni odnos s stranko. Dobri poslovni odnos je z ugledom zagotovljen brez posebnih dodatnih garancij. Ugled se temelji dolgoročno, trdnost pa zagotavlja vrsta pozitivnih izkušenj skozi daljše časovno obdobje. Pomen ugleda je velik za tako zavarovalnico kot za zavarovanca. Zavarovanec, ki je pri določeni zavarovalnici bogat z dobrimi poslovnimi izkušnjami, bo v primeru zavarovanja novega predmeta zavarovanja najprej pomislil prav na zavarovalnico s katero ima dobro izkušnjo. Za zavarovalnico je ugled pomemben za tako zavarovance, ki imajo pri njih že sklenjena zavarovanj, kot za bodoče zavarovance. Bodoči zavarovanci bodo za reference med drugim vprašali zavarovance, ki imajo pri točno določeni zavarovalci že sklenjena zavarovanja ali zavarovanje. Zavarovalnica mora za varovanje ugleda skrbeti pri poslovanju z čisto vsako stranko. Najboljša zavarovalnica po mojem mnenju je Vzajemna

petek, 4. julij 2014

Spletni marketing, trženje prek spleta

Spletni marketing je trženje prek spleta . Trženje je povezovanje ponudbe in povpraševanja na trgu. Dober spletni marketing povezovanje ponudbe in povpraševanja opravlja odlično.
Odličnost se kaže v zadovoljstvu na strani ponudbe in povpraševanje. Uspešno nastopanje na trgu od vsakega udeleženca zahteva vedenje in poznavanje družbenih ved kot so psihologija, sociologija, komunikologija in ekonomije. Spletni marketing je v svojem bistvu nadgradnja klasičnega trženja. Nadgradnja klasičnega trženja je v uporabi spleta pri vseh aktivnostih marketinga. Nadgradnja je hkrati zahtevna in enostavna.
Spletni marketing je zahtevnejši, ker je potrebno znanje uporabe orodji in naprav na podlagi katerih poteka trženje, enostavno pa zaradi mnogih poenostavitev klasičnih postopkov. Znanje uporabe orodji in naprav se tiče predvsem uporabe računalnika in interneta. Posebno težavni so začetni koraki starejših generacij, ki se na računalnik in uporabo interneta morajo navaditi. Mlajšim generacijam je v tem pogledu lažje, saj so mnogi dobesedno zrasli z računalnikom in internetom. Pri poenostavitvi klasičnih postopkov je z vsaj osnovnim znanjem uporabe računalnika in interneta stvar obrnjena. Starejši so v prednosti, saj klasično trženje poznajo na podlagi dolgoletne prakse, med tem, ko se mlajše generacije tega šele učijo. Dobro trženje koristno združi tako starejšo kot mlajšo generacijo, saj je na ta način več kot dobro izkoriščen potencial. Spletni marketing je v sodobnem času pogoj za uspešno prodajo.
Klasična prodaja se počasi umika v bolj specializirana področja, kjer je prisotna osebna navzočnost kupca. Na drugi strani se spletni marketing poslužuje vseh prednosti spleta. Do današnjih dni je v razmeroma kratkem obdobju splet spremenil mnoge človeške navade in tudi načine delovanja človeka. Danes noben kraj na zemeljski obli ni oddaljen, saj je prek spleta vedno na dosegu roke. V enaki meri je vedno na dosegu roke blago ali storitve, ki jih spletni marketing trži na praktično vseh koncih zemeljske oble. Spletni marketing je sodoben pristop trženja, ki ga izredno kvalitetno izvede podjetje Red orbit d.o.o.