četrtek, 23. april 2015

Trigliceridi, preproste maščobe

Trigliceridi so preproste maščobe . Maščoba v prehrani vsebuje holesterol, maščobo topne vitamine in trigliceride. Trigliceridi morajo biti v pravilni koncentracijo znotraj plazme. V primeru, se trigliceridi količinsko povečani govorimo o hipertrigliceridemiji. Trigliceridi so povečani na podlagi različnih vzrokov. Posledice so različne. Poznamo primere, ko so trigliceridi povzročili nastanek akutnega vnetja trebušne slinavke. Trigliceridi se običajno povečajo na račun zmanjšanja koncentracije holesterola.



Takšna kombinacija je lahko vzrok za večjo pogostost koronarne bolezni. Lahko se pokaže tudi kot debelost, sladkorna bolezen ali povišan krvni tak. Odpravimo jih lahko na temu primeren način. Hujšanje in optimalna telesna teža lahko pripomorejo k izboljšanju stanja. Poleg tega so priporočljivi tudi drugi ukrepi. Dobro je zmanjšati uživanje alkohola. Predvsem gre za zmanjšanje prekomernega uživanja alkohola. Priporočljivo je obdržati le količine in kakovost alkohola, ki ima pozitivne učinke na zdravje. To pomeni predvsem zaužitje naravno pridelanega alkohola v zmernih količinah ob uživanju hrane. Takšno uživanje alkohola lahko pripomore k izboljšanim procesom prebave. Hujšanje mora enako biti izvedeno v optimalnih časovnih in drugih značilnostih. Napačno je razmišljanje, da bomo s povečanimi aktivnostmi pridobili vse izgubljeno. Hujšanje mora postati življenjska navada. Zanjo pa nikakor ni koristno, če se spremeni v veliki količini učinkovin. Tako bo lahko telo stradalo za določenimi učinkovinami. Navaditi se je potrebno predvsem optimalnega prehranjevanja.

Na začetku je sicer velikokrat težko, ker je telo navajeno na stare navade ter vse prehranjevalne navade. Postopoma pa se stanje izboljšuje, saj se telo postopoma navadi na nove prehranjevalne navade. Priporočljivo je tudi fizično gibanje. To lahko počnemo predvsem na zavesten način. Tudi pri fizičnem gibanju ne velja pretiravati, saj prevelike spremembe škodijo enako kot prehranjevanje ter mnoge druge spremembe. Povečano gibanje mora nastopiti postopoma. Optimalno količino nam v veliko primerih narekuje telo samo. Preveliko gibanje se kmalu zaustavi zaradi premajhnih količin zraka. Trigliceridi lahko povzročajo težave, ki pa so k sreči prepoznavne.

http://fidimed.si/strokovni_clanki/srce_in_zile/28/holesterol_in_trigliceridi_mascobe_v_krvi/

Ni komentarjev:

Objavite komentar