sobota, 25. april 2015

Indija, država Južne Azije

Indija leži v delu sveta imenovanem Južna Azija . Država Indija velja za eno največjih držav sveta. Po ozemlju je na sedmem mestu, po številu prebivalcev na drugem mestu, med demokratičnimi državami pa velja za največjo državo. Indija je zelo stara država. Mnogi arheologi so prepričani, da je Indija bilo pomembno stičišče poti zelo starih ljudstev, ki so se z željo po boljših pogojih življenja naseljevali v teh krajih.



Hkrati pa je Indija mnogim ljudstvom prestavljala zgolj vmesno postajo. Od tod dalje so nadaljevali svoje poti proti drugim deželam Azije, Avstralije in Oceanije. Na teh poteh so izoblikovali svoje kulture, mnogi ostanki teh kultur je prisoten še danes. Seveda je prisotnost starodavnih kultur posodobljena z vsemi sodobnimi napravami, ki so samoumevne. Osnovne značilnosti pa so enake oziroma nič kaj bistveno drugačne, kot so bile pred tisočletji. To se lahko opazi v mnogih značilnostih. Med njimi je zelo izrazita lastništvo nekaterih predmetov, ki so v osnovi zelo podobni tistimi iz preteklosti. Indija leži na ozemlje velikem več kot tri milijone kvadratnih kilometrov. Šteje več kot milijardo prebivalcev. Prebivalci so povečini pripadniki hinduizma. Značilnost prebivalstva Indije je tudi razdeljenost v kaste. V osnovi je prebivalstvo razdeljeno v štiri kaste. Te se nadalje delijo na številčne pod kaste. Indija ima poleg verske raznolikosti tudi geografsko raznolikost. Na severu se Indija vzpenja proti strehi sveta.

Obalna mesta pa so čisto nekaj drugega. Zelo raznovrstno je tudi živalstvo. Med njimi so nekatere zaščitene vrste. Zavarovane živali so indijski slon, indijski nosorog, azijski lev, tiger, snežni leopard, gaver in mnoge druge živali. Indijo zaznamuje tudi bogato rastlinstvo . Značilno rastlinstvo v veliki meri zaznamuje vsakdanjik lokalnega prebivalstva. V nekaterih delih dežele je določene rastline omogočajo življenje, saj si lokalni prebivalci iz njih izdelajo in pridelajo praktično vse, kar potrebujejo. Indija je dežela z veliko zanimivimi značilnostmi.

http://www.agencija-oskar.si/blog/o-indijski-kulinariki/

Ni komentarjev:

Objavite komentar