četrtek, 5. november 2015

Prezentizem rešujemo odgovorno

Prezentizem velja reševati odgovorno z zavedanjem možnih negativnih posledic, katerih je lahko deležen vsak . Na trgu dela prezentizem pomeni zelo različne scenarije za različne udeležence. Za zaposlenega, na katerega se nanaša prezentizem pomeni drugačno situacijo, kot jo prezentizem prinaša delodajalcu.



 Z novim razmerjem, katerega prinaša prezentizem pa se sooči tudi trg dela. Obenem pa prezentizem zadeva tudi širše okolje. Vsaka družba ureja življenje drugače. Tako je zaposlitev od družbe do družbe v mnogih lastnostih drugačna. Danes so razlike vidne tako kot nekoč. In nič drugače ne bo v prihodnosti. Za razvite družbe je značilno, da je zaposlitev drugačna od manj razvitih družb. V vsakem primeru pa je izobrazba cenjena, tako kot veščine in sposobnosti. Od družbe do družbe pa je tudi različno cenjena. Vsak zaposleni si želi, da bi bile njegove sposobnosti, veščine in izobrazba kar najbolje nagrajene. Vendar imajo različna okolja različne možnosti, kot tudi splošno znane lastnosti nagrajevanja. Iskanje zaposlitve je tako lahko različno. Obstajajo pa tudi nekatere skupne lastnosti. Oseba, ki se lahko prilagodi zahtevam trga ima večje možnosti. Zahtevane delovne sposobnosti so v vsakem primeru zgodba zase, lahko pa so v nekateri primerih podobne, če tudi gre za drugačna okolja. Razvite družbe so prilagodljivost že pred časom spoznale kot lastnost, ki je na trgu dela cenjena in iskana. Zaposleni so to lastnost nudili kot svojo konkurenčno prednost. Ter v mnogih primerih z njo tudi uspeli. Posledično se družba razvija in postane bolj konkurenčna od drugih okolji. Zato danes ni presenečenje, da so nekatere družbe bolj razvite, ter je delovno okolje pri njih zanimivo tudi za osebe iz drugih področji in regij.

Možnosti so seveda od primera do primera različne. Sposobni in nadarjeni imajo več možnosti kot drugi. Prezentizem je v mnogih primerih sodobna težava, ki pa ima svoje korenine v zelo oddaljenih obdobjih zgodovine človeštva.

http://www.mojazaposlitev.si/delodajalci/nasveti/promocija-zdravja-na-delovnem-mestu/prezentizem---prisotnost-bolnega-delavca/



Ni komentarjev:

Objavite komentar