petek, 11. december 2015

Turno smučanje, atraktivna rekreacija

Turno smučanje je atraktivna rekreacija . Atraktivna rekreacija je turno smučanje, ker je moč doživeti naravno okolje bolj neposredno. Zato turno smučanje tudi privablja vedno več smučarjev. Zavedati pa se je potrebno nekaj posebnosti, ki turno smučanje razlikujejo od smučanja na urejenih progah. Na urejenih smučiščih imamo navodila za varno smuko jasno napisana in označena. Tako je smučanje varno z upoštevanjem pravil.



Če se jih držimo s smučanjem ne bomo imeli nikakršnih težav. Seveda ob upoštevanju znanja smučanja. V pogledu varnost smučanja je turno smučanje poglavje zase. V naravi smo takrat sami, o naši varnosti odloča spoštovanje nekaterih pravil, upoštevanje naravnih danosti ter izkušenost. Narava ustvarja pogoje samostojno, človek se jim mora prilagajati. Pomembno za turno smučanje je zavedanje, da se s snežno odejo praktično vse spremeni. Vse, kar smo vedeli in znali o območju v obdobju izven zimskega časa, lahko preprosto pozabimo. Pri gibanju v zimskih razmerah je potrebno dodatno računati z večjimi napori in hkrati večjo ranljivostjo in občutljivostjo človeka. Večji napori so dodatno potencirani z neizkušenostjo. Pomislimo samo na slabo orientacijo, zaradi katere naredimo več poti kot bi morali in posledično potrošimo več energije. Zato velja s temi značilnostmi računati. Najboljši način za doseganje boljše pripravljenosti je postopno večanje zahtevnosti. Postopno osvajanje vedno večjih dosežkov je najboljša pot, ki nas zanesljivo vodi do želenega uspeha. Dobrodošli so tudi nasveti ljudi z izkušnjami.

Pri samem turnem smučanju, kot tudi pri izbiri opreme, načrtovanju smučanja, izvedbi smučanja ter številnimi drugimi sestavnimi deli turne smuke. Izbira opreme je za začetnike zajeten zalogaj. Načeloma se lahko ravnajo po ponudbi, ki je logično razvrščena z namenom, da vsak najde zase najboljše. Kdor želi bolje izbirati pa bo zagotovo vesel informacij izkušenih turnih smučarjev. Tako je možno investicijo izboljšati z individualno izbiro.Turno smučanje je zanimiva zimska aktivnost, ki prinaša veliko veselja in radosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar