nedelja, 14. februar 2016

Lymska borelioza, možnost trajnih posledic

Lymska borelioza lahko povzroči trajne posledice . Gre za trajne posledice, ki v najtežjih oblikah pomeni prizadetost srca in živčevja, kasneje sklepov, okvaro vida ter nevrološke spremembe. Takšne težave lymska borelioza povzroča redkeje. Večinoma je lymska borelioza izražena preko posameznih bolezenskih znakov, ki jih ni težko prepoznati in odkriti. Bolj pogosto se lymska borelioza kaže preko glavobol, povišana telesna temperatura, splošna utrujenost, otečene bezgavke ter druge težave.



 V Sloveniji je lymska borelioza razširjena bolezen, zato velja zanjo posebna previdnost. Bolezen poteka v dveh ali več fazah. Prva faza so spremembe na koži. Spremembe so lahko od primera do primera različne. Različnost je predvsem v nastanku. V nekaterih primerih se spremembe na koži pojavijo v nekaj dneh od vboda klopa. Obstajajo pa primeri, ko se spremembe na koži pojavijo tudi po enem mesec od vboda klopa. Tipična rdečina, ki na sredini bledi in se širi, lahko tudi sama od sebe izgine. Vendar to še ne pomeni, da bolezen ni napredovala. Zato je obisk zdravnika v temu primeru enako priporočljiv, kot v primerih, ko natopijo tipični znaki. Druga faza pomeni težje posledice okužbe. V tem primeru so prizadeti organski sistemi, kot so srce, živčevje, oči, koža in mišice ter telesni organi. Odkrivanje je zaradi prepoznavnih znakov enostavno in učinkovito. Kar je zelo pozitivno za uspešno zdravljenje. To poteka preko antibiotikov.

Večinoma antibiotiki uspešno preprečijo nadaljnji razvoj bolezni. Učinkovitega cepiva trenutno ni, zato je zgodnje ukrepanje zelo pomembno. Zdravljenje v kasnejših fazah traja bistveno dlje ter je za bolnike neprijetno. Največja nevarnost za okužbe je v toplejših delih leta. Takrat ima klop najboljše pogoje za razvoj. Najmanj možnosti je obratno v hladnejših delih leta. Z otoplitvijo se možnosti večajo. Pri tem je pomembno, da se zavedamo najbolj ugodnega življenjskega prostora in ugodnih razmer za klopa. Lymska borelioza je pogosta in nevarna nalezljiva bolezen.

http://www.sos-klop.si/druge_bolezni/lymska_borelioza

Ni komentarjev:

Objavite komentar