petek, 25. marec 2016

Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi odklanja resne probleme

Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi pomeni, da obstajajo razlogi, zaradi katerih ni mogoče nadaljevanje delovnega razmerja. Razlogi, da nastane izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi so različni, bistvo pa je v izrednih razmerah, ki ne omogočajo nadaljevanje dosedanjega delovnega razmerja. Delovno razmerje skleneta delodajalec in delojemalec, v pogodbo o zaposlitvi navedeta pravice in dolžnost.



  Izpolnjevanje pravic in dolžnosti tako delodajalca kot zaposlenega mora poleg tega potekati skladno z zakoni, kot tudi raznimi nepisanimi pravili. Tako se razna dejanja, ki se splošno razumejo kot nedopustna, ne sme izvajati, čeprav to ni nikjer navedeno. Ker se preprosto predvideva, da ji vsak razume kot nedopustna in jih temu primerno ne izvaja. Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi je ustvarjena zaradi raznih negativnih vplivov, ki so iz različnih razlogov neprimerni ali celo nevarni, da jih je potrebno odkloniti takoj. V tem je pomembna razlika z redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, pri kateri je zagotovljen odpovedni rok. Zaradi njih v tem primeru ni odpovednega roka. Izredna odpoved pogodbe o zaposliti je lahko podana s strani delodajalca ali zaposlenega. Najpogostejši razlogi za izredno odpoved s strani zaposlenega so : ne zagotavljanje dela, ne izplačevanje plače, nadomestila plače ter drugih denarnih obveznosti, neplačevanje prispevkov za socialno varnost, nevarno delo oziroma neustrezni varnostni pogoji na delovnem mestu, diskriminacija, nadlegovanje ali trpinčenje na delovnem mestu. Na stani delodajalca so razlogi za izredno odpoved predvsem razne kršitve obveznost, zaradi katerih ni mogoče nadaljevati delovnega razmerja. Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi zahteva, da zaposleni delodajalca predhodno pisno opomni na izpolnitev obveznosti.

Poleg delodajalca mora zaposleni pisno obvestiti inšpektorat za delo. V primeru, da delodajalec po poteku treh dni na opomin ne reagira, zaposleni lahko po poteku treh delovnih dni poda odpoved. izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi poleg tega predvideva, da jo zaposleni najkasneje v tridesetih dneh od ugotovitve razloga zanjo poda ter najkasneje v pol leta od nastanka razloga. Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi prekinja poslovne odnose.

Več

Ni komentarjev:

Objavite komentar