sobota, 16. april 2016

Nakup delnic, premagajmo strah

Nakup delnic je tvegana naložba , ki v prvi vrsti od investitorja zahteva, da premaga strah. Strah investitorja je upravičena, saj nakup delnic lahko prinese marsikaj v prihodnosti. V osnovi sta možna dva izida in sicer, da delnice izgubijo vrednost ali dosežejo povečanje vrednost . Vsi si želimo povečanje vrednosti, vendar to na drugi strani ni možno brez ustreznega ravnovesja na drugi strani.



Ljudje si nakup delnic omilijo iz različnih razlogov. Nekateri investitorji želijo dolgoročno naložbo, drugi kratkoročno, tretji želijo ustvariti prihranke za kasnejše obdobje, obstaja pa še veliko drugih možnih scenarijev. Zato odločitev pa je kot prvo pomembno storiti poslovno odločitev. Ker ima vpliv na osebno premoženje, to pomeni upravičen strah. Večji ali manjši odvisno od tega ali je nakup delnic izveden z večjim ali manjših deležem premoženja, od tega kakšno je trenutno finančno stanje naložbenika, kakšno je vzdušje na borzi in podobno. Če želi naložbenik premagati strah, si mora najprej, kot rečemo zavarovati hrbet. To pomni, da ima kljub odločitvi zagotovljeno prevzetje oziroma izbrano kakovost življenja. V primeru, da ga nakup delnic ogrozi, to vsekakor ni dobra odločitev. koristno pri tem je, da naložbenik ve, kakšni so njegovi odhodki in prihodki, ter kakšno je njegovo premoženje. Na podlagi te informacije bo lahko vedel kakšna je njegova dejanska možnost. Problem naložbe je v tem, da se nam zdi nakup ugoden, zaradi pohlepa ali kašne podobe motivacije pa želimo preprosto preveč.

Odločimo se za nakup delnic v količini, ki praktično izčrpa vse naše prihranke in premoženje, odvisni smo zgolj od mesečnih prihodkov. V tem primeru je lahko upad vrednosti na borzi negativna zadeva, ki lahko ogrozi kakovost življenja. Obratno pa v primeru, ko ima naložbeni varno zaslombo, torej dovolj premoženja oziroma prihrankov, s katerimi si omogoča kakovostno življenje, lahko izvede tudi tvegan nakup. Nakup delnic v tem primeru ne ogrozi kakovost življenja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar