petek, 15. april 2016

Zanzibar na križišču poti

Zanzibar obliva Indijski ocean , predstavlja pa vmesno postajo med bližnjo Afriko in Azijo. Otok Zanzibar je poseljen že dvajset stoletji, njegova strateška lega pa je bila hkrati blagoslov in prekletstvo. Osvajalci so velikokrat več odnašali kot prinašali, pustili pa so svoj pečat, ki se kaže predvsem v arhitekturi.



Otok Zanzibar je zelo prijetna destinacija zimskih dni. Med decembrom in februarje, ko v Evropski celini vlada zima na njem vlada glavna turistična sezona. Ker otok leži blizu Ekvatorja je moč uživati v legi primernim temperaturam in podnebju. Pred in po glavni turistični sezoni sta deževni obdobji, med junijem in oktobrom pa obdobje hladnejšega, vendar za naše razmere prijetnega vremena. Zanzibar lahko ponudi gostom svojevrstno Afriko. Na otoku je veliko ostankov starodavnih gradbenih mojstrovin raznih kultur, utrip današnjega dna pa dajejo plantaže ter pridelki, ki se znajdejo na tržnici. Poleg začimb, sadja in zelenjave, se trguje z raznimi novejšimi izdelki domače obrti ter izdelki iz starejših obdobjih. Med novejšimi izdelki najdemo tradicionalne ročne izdelane tkanine in glasbil, najdejo pa se tudi razne vsakdanje potrebščine. Med starejše izdelke spadajo predvsem keramika stara vsaj pol stoletja, ki priča o kolonialni preteklosti otoka. Za vse, ki radi poležavajo na plaži je Zanzibar zagotovo dobra izbira, na svoj račun pa bodo prišli tudi vsi, ki radi uživajo v flori in favni. V obalnih gozdovih se nadejo večinoma ptice in metulji, bojazen, da bi srečali kakšnega večjega predstavnika afriškega živalskega sveta je odveč. Izjeme so opice, antilope in divje svinje.

Zanzibar ima svojo kulturo in navade, ki jih velja upoštevati. Čeprav nam je vroče in toplo se je potrebno zavedati, da lokalna kultura zahteva pokrita ramena in kolena. Vstop v hišo in nekatere arabske restavracije od gosta zahteva, da se sezuje. Zanzibar je prijetna, slikovita in navdušujoča mešanica tradicije in ostankov starih kolonialnih ter drugih zgodovinskih obdobji.

Več

Ni komentarjev:

Objavite komentar