četrtek, 26. maj 2016

Finančni trgi, možnost zadolževanja

finance, bančništvo, denar, finančni načrt, borza, Finančni trgi nudijo možnost zadolževanja ter druge načine trgovanja. Finančni trgi omogočajo trgovanje z vrednostnimi papirji ter drugimi zamenljivimi sredstvi. Poznamo različne oblike, ki se med seboj razlikujejo po svojih značilnosti, temu primerno so za udeležence različno zanimivi. Kdor načrtuje aktivnosti na dolgi rok, bo verjetno izbral kapitalski trg, kdor načrtuje kratkoročno se bo po verjetno prej odločil za denarni trg.



Na njem se je mogoče tudi zadolževati, finančni trgi pa ponujajo tudi druge možnosti naložb. Delnice, obveznice in druge opcije ponujajo možnost zadolževanja. Med vsemi investicijami je obveznica v marsičem posebnost. Finančni trgi so v tem primeru kapitalski trg, na njem je možen nakup in prodaja vrednostnih papirjev. Za izdajatelja je obveznica ena od možnosti pridobitve finančnih sredstev, za investitorja pa ena od varnejših naložb. Izdajatelj finančna sredstva lahko pridobi tudi na drugi način, prinaša pa zanj obveznica nekaj prednosti, zaradi katere je v nekaterih primerih že kar klasika. Podobno je velikokrat izbrana na strani naložbenikov, ki želijo varno naložbo, s katero finančni trgi omogočajo trgovanje. S tem ima poleg varnosti še dodano prednost, katero lahko izkoristi, ko se zato pojavijo zanj upravičeni razlogi. Pogostokrat za tak način pridobivanja finančnih sredstev odločijo občine, država ali podjetja, med investitorji pa je še bistveno več različnih oseb, katerim se zdi takšna ponudba več kot odlična.

 Investitor lahko pred nakupom izvede analizo, s katero poenostavljeno povedano ugotovi kaj mu finančni trgi nudijo. Med pomembne dele analize sodijo podatki o poslovanju izdajatelja, o ročnosti, načinu izplačevanja obresti, bonitetnih ocenah ter drugi pomembni podatki. Na podlagi slednjih se odloči ali je ponujena obveznica zanj dobra naložba, ali pa je morda dobro pogledat še kakšno drugo ponudbo. V tem primeru lahko izvede podobno analizo z ponudbo ali več ponudbami na enak način, lahko pa novo ponudbo oziroma nove ponudbe primerja s prvo. Finančni trgi omogočajo izmenjavo zamenljivega.

Ni komentarjev:

Objavite komentar