sobota, 28. maj 2016

Hujšanje, zdrava razvada

Hujšanje je zdrava razvada . Pred tem pa mora postati hujšanje ustaljena navada . V nasprotnem primeru so učinki bistveno manjši. To lastnost poznajo vsi, ki so najprej izgubili telesno težo, vendar jo v praktično enakem času ali celo še prej znova pridobil. Vzrok je v dejstvu, da so hujšanje razumeli in izvedli kot začasen ukrep, največkrat po obisku zdravnika zaradi bolezni, sistematskega pregleda ali kakšnega drugega razloga.



Priporočeno so izvajali določeno obdobje, ko so dosegli željen ali zastavljen cilj, pa so hujšanje opustili. Zato je potrebno spremeniti pristop, predvsem pa ne izvajati prevelikih sprememb. Velike spremembe organizem lahko zavrne, vzpostavijo se razni obrambni mehanizmi, telo lahko začne ukrepe zavračati, pojavijo se težave. Spremembe so lahko zelo enostavne in logično razumljivo. Človeško telo je kot naprava, ki za svoje delovanje potrebuje energijo. Ko ne deluje s polno močjo potrebuje manj energije. V tem primeru hujšanje ni stradanje, ampak zgolj zagotavljanje optimalne energije. Največje potrebe po energiji so zjutraj oziroma takrat, ko človek ustane. Med počitkom so se zaloge izkoristile, človek čuti lakoto. Takrat je najboljši čas za prehranjevanje, hujšanje v tem času ima lahko izrazito negativne posledice. Naprava brez energije ali z nezadostno energijo ne more optimalno delovati, za človeka velja povsem enako. Zato si velja zapomniti, da skozi vrata zjutraj nikakor ni pametno oditi lačen oziroma z vsaj minimalno količino energije. Posledice premajhne energije bomo slej ko prej občutili, lahko tudi v hujši oblik kot si mislimo. Obratno v večernih urah pred počitkom velike količine ne koristijo, ampak obremenjeno organizem. Počitek je namenjen obnovi sposobnosti in regeneraciji.

Če takrat deluje prebavni proces organizem ne miruje, ampak je obremenjen, regeneracija je temu primerno neučinkovita. Zato razporedimo dnevne obroke tako, da bomo pred spanjem imeli prebavni proces razbremenjen. Hujšanje mora postati del življenja, človek ga ne sme jemati kot napor ali kazen.

http://fidimed.si/strokovni_clanki/presnova/22/debelost_in_hujsanje/

Ni komentarjev:

Objavite komentar