torek, 10. maj 2016

Prostovoljno zavarovanje omogoča delovanje zdravstvenega sistema

Prostovoljno zavarovanje omogoča, da zdravstveni sistem deluje kakovostno, hitro in učinkovito. Vsaka država po svoje ureja in omogoča delovane sistema varovanja zdravja svojih državljanov. Ljudje ga potrebujemo, saj le tako lahko normalno delujemo. Zavedanje o urejenem zdravstvenem sistemu je staro nekaj stoletji, dejansko pa so ga na naših tleh začeli uresničevati pred več kot stoletjem in pol. Danes je urejen tako, da imamo obvezno in prostovoljno zavarovanje Zdravstveni sistem je od primera do primera različno urejen, njegova osnova pa v osnovi ostaja ista. Vsak od sistemov omogoča vsem varovanje zdravja.



Od primera do primera pa se razlikuje koliko je potrebno za to prispevati ter koliko učinkov s tem nudi. Obvezno zavarovanje morajo skleniti vsi zaposleni ter osebe, ki opravljajo pri nas pridobitno dejavnost, prostovoljno zavarovanje pa je stvar odločitev. Bistvena razlika pri organiziranosti v različnih delih sveta je tudi v tem ali gre za javni ali zasebni sistem varovanja. Prostovoljno zavarovanje postaja pomembna potreba v času intenzivnega napredka. Danes se je na eni strani povečuje število bolezni in poškodb, na drugi strani pa napreduje znanost. Število bolezni in poškodb je pripeva k zavedanju, da je potrebno za ustrezno oskrbo ustanoviti učinkovit zdravstveni sistem. Ta mora imeti za svoje učinkovito delovanje sredstva, ki jih preko smotrnega upravljanja nameni vsakemu, katere potrebuje zdravstveno oskrbo. Napredek znanosti to omogoča, vendar se ne more razvijati brez ustreznega financiranja.

Spoznanje je privedlo do organiziranega združevanja prispevkov z namenom financiranja zdravstvene oskrbe, pri čemer je na eni strani zbiranje obvezno ter na drugi prostovoljno zavarovanje mogoče skleniti. Razporeditev virov zagotavlja zakonska osnova, ki je naslednica tistega, kar danes smo pred več kot stoletjem razumeli, kot vzpostavitev zdravstvenega sistema. Postopoma se je sistem nadgrajeval, do skupin, ki imajo sklenjeno bodisi obvezno bodisi prostovoljno zavarovane. Prostovoljno zavarovanje zagotavlja pravično razdelitev pravic zavarovancev ter preko njih ustrezno zdravstveno oskrbo.

Več

Ni komentarjev:

Objavite komentar