nedelja, 29. maj 2016

Španija, Reino de España

Španija ali Reino de España je evropska dežela. Pogosto se Španija v izvirniku imenuje v skrajšani obliki, okt España. Leži na jugovzhodu Evrope, ter zaseda večji del površja Iberskega polotoka. Preostali del Iberskega otoka pripada Portugalski na zahodu, na jugu pa je Gibraltar. Portugalska in Gibraltar sta le dve od dežel s katerimi Španija meji. Na severu Pireneji predstavljajo mejo s Francijo, med Francijo in Španijo pa se nahaja majhna država Andora.



Ostali del celinske Španije obliva Atlantik oziroma Sredozemsko morje . Španija poleg tega obstaja tudi zunaj celinskega dela. Na sosednji afriški celini sta enklavi Ceuta in Melilla, v Atlantiku se nahajajo Kanarski otoki, v Sredozemlju pa Balearski otoki. Skupno obsega preko pol milijona kvadratnih kilometrov ozemlja, ter šteje manj kot petdeset milijonov prebivalcev. Glavno mesto Madrid se nahaja sredi celinskega dela oziroma sredi Iberskega polotoka. Velja tudi za največje mesto, ter je središče dogajanja v državi. V ožjem delu mesta šteje preko tri milijone prebivalcev, na metropolitanskem območju pa preko šest milijonov prebivalcev. Madrid obsega preko šesto kvadratnih kilometrov ozemlja, ter je za Londonom in Berlinom tretje največje mesto, po metropolitanskem območju pa zaostaja zgolj za Londonom in Parizom. Španija velja tudi za zelo dinamično in razgibano deželo. Potovanje iz enega na drug konec dežele je v tem pogledu zelo pestra in razgibanja izkušnja.

 Poleg tega je izkušnja obiska odvisna od izbrane ponudbe oziroma cilja. Ker je Španija turistična velesila, bo veliko število obiskovalcev zaneslo na najbolj znane destinacije. Seveda pa je možno izbirati zelo raznolika doživetja. Obala Sredozemskega morja nudi drugačne klimatske in druge pogoje bivanja kot Pireneji. Drugačna je tudi zgodovina, ki se kaže v tipični arhitekturi predvsem starejših delov urbanih središč. Tako se razlikujejo urbana področja od drugih, zelo zanimiv pa je tudi vpliv modernega. Španija je od nekdaj vabila popotnike, turiste, ogleda in izkušnje željne osebe.

https://www.agencija-oskar.si/spanija/

Ni komentarjev:

Objavite komentar