torek, 7. junij 2016

Borza, finančna ustanova

Borza je borzni trg na katerem se dnevno trguje po aktualnih vrednostih z upoštevanjem pravil trgovanja. Upoštevanje pravil trgovanja je pomembno, saj borza predstavlja pomemben dejavnik gospodarstva države. Trgovanje mora biti kakovostno, kar pomeni, da je poskrbljeno za varnost, učinkovitost, preglednost, organiziranost in likvidnost trgovanja.



Poleg tega borza skrbi za upravljanje borznega trga z vrednostnimi papirji, ki zadostujejo kriterijem regulatorja trga, omogočajo informiranje naložbenikov o informacijah izdanih s strani izdajateljev vrednostnih papirjev. Izdajatelji vrednostnih papirjev morajo spoštovati obveze in pravila glede informacij poslovnih podatkov in delovanja povezanih oseb. Nadalje borza skrbi za dejavnost nudenja tehnične podpore z namenom omogočanja učinkovitega trgovanja. Med dejavnosti sodi tudi dnevno objavljanje tečajnice borze. Informiranje vlagateljev z poslovnimi informacijami in informacijami o delovanju povezanih oseb izdajateljev vrednostih papirjev je zanje ena najpomembnejših dobrin. Poslovne informacije pomenijo za vlagatelje osnovo za aktivnosti v prihodnosti. informacije morajo biti pregledne, učinkovite ter imeti sporočilno vrednost. Tehnična podpora, ki jo nudi borza z namenom omogočanja nemotenega delovanja trgovanje omogoča. Informacije o aktualnih spremembah morajo biti hitre in učinkovite, hkrati pa tudi enostavno dostopne. Spremljanje informacij je pomembno za nadaljnjo obdelavo, procesiranje, analiziranje ter razne druge aktivnosti naložbenikov. Tečajnica, ki jo objavlja borza je kratek a učinkovit povzetek dogajanja na njem. Iz nje izkušeni naložbeniki hitro prepoznajo osnovne značilnosti trgovalnega dne. Pri tem se lahko osredotočijo na en vrednostni papir ali več vrednostnih papirjev. Med pomembne informacije sodi zaključni tečaj oziroma vrednost ob zaključku trgovanja, promet ter sprememba.

Na podlagi teh informacij naložbenik oceni situacijo ter določi aktivnosti naslednjega trgovalnega dne. Sprejemanje informacij je pomembno za vsakega, ki želi na borzi trgovati. Bolj kot je velika vrednost vrednostnih papirjev, bolj kot je trgovanje pogosto, bolj mora biti spremljanje kakovostno. Vrednost vrednostnih papirjev je lahko velika z različnih vidikov. Za majhnega vlagatelja je to lahko glede na večje, že majhna vsota. Borza sooča kupce in prodajalce vrednostnih papirjev.

Ni komentarjev:

Objavite komentar