petek, 3. junij 2016

Klop, neprijeten obiskovalec

Klop je neprijeten obiskovalec . Lahko bi rekli tudi nadležen, saj je klop vztrajen zaradi svoje življenjske potrebe. Življenjski pogoji zahtevajo, da se hrani s krvjo žrtve, zajedavec se lahko na ta način razvija in živi. Poleg tega je zanj zelo pomembno življenjsko okolje, vreme, temperature, vlaga ter druge lastnosti življenjskega prostora. Pri nas ima klop najboljše življenjske pogoje na območju Gorenjske in Notranjske. To so območja z gozdovi, podrastjo ter vlago. Vse našteto mu nudi odlične življenjske pogoje.



V primeru, da klop nima ustreznih pogojev lahko dokaj hitro odmre. Predvsem mu velike težave lahko povzroči pomanjkanje ustrezno vlažnega območja. Področje, kjer ima svoj najboljši prostor pa ni edin, kjer lahko postane velika težava. Zavedati se je potrebno, da smo danes bistveno bolj mobilni kot nekoč. Med svojimi aktivnostmi se klop lahko preseli na obleko ali obutev osebe v okuženih območjih, s tem ta oseba potuje na območja, ki niso na seznamu najbolj ogroženih območji, prenese nevarnost okužbe. Tako se nevarnost ne prenese zgolj na statistično manj problematična območja, ampak tudi na področja, kjer jih sploh ne pričakujemo. Če taka oseba ima svoje profesionalne ali prostočasne aktivnosti v urbanih območjih, se tja lahko prenese tudi klop. Za svoj obstoj kot rečeno potrebuje žrtev, želja po preživetju pa poskrbi, da z ubodom ne odlaša. Problematična pri tem je lastnost omrtvičenja mesta vboda.

V slini, ki se sprošča ob vbodu so snovi, ki poskrbijo, da človek trenutek vboda ne občuti. Kar je dodatna nevarnost, ob znani problematičnosti nastanka prvih znakov okužbe oziroma bolezni. Kožno spremembo bomo opazili nekaj dni do nekaj tednov po vbodu. Zato je v času sezone klopa priporočljivo bolj zavzeto pregledovanje kože in kožnih sprememb, ki so prvi znaki za odločnejše ukrepanje. Klop je zajedavec, ki si preko krvi žrtve išče in najde možnosti za preživetje in nadaljnji razvoj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar