nedelja, 10. julij 2016

Skladi, premoženje naložbenikov

Skladi združujejo premoženje naložbenikov . Naložbeniki lahko izbirajo obvezniške in delniške, obstajajo pa tudi drugačni skladi. Tak primer so mešane alternative. Predstavljajo jih skladi, ki so sestavljeni iz tako obvezniških kot delniških skladov. Razlike, med njimi so znane že iz osnovnih značilnosti premoženja, torej delnic in obveznic.



Obveznice načeloma veljajo kot investicije, ki imajo nizko tveganje , delnice obratno prinašajo večje tvegane. Obratno je z donosom, večji donos je možen pri delnicah. Odločitev bo že z nekaj osnovnimi značilnostmi hkrati preprosta in dobra. Dobro pa je imeti tudi nekaj občutka za investicije. Velikokrat slišimo v pogovorih, da imajo osebe ta občutek prirojen, vendar je ta informacija le deloma točna. Tako kot druge stvari v vsakdanjiku se tudi skladi iz dneva v dan spreminjajo. Spremembe v enem dnevu za mnoge niso pomembne, če ne gre za izredne primere. Večje spremembe je mogoče opaziti na daljše časovno obdobje. Takrat lahko ocenimo ali skladi prinašajo dobiček, so varni ali izpolnjujejo pričakovanja investitorja. S spremljanjem teh sprememb pridobimo znanje, kar pa ne moremo imenovati prirojeno. Znanje pridobivamo celo življenje, prirojeno imamo kvečjemu lažje in boljše procesiranje informacij v znanje. Zato je potrebno vedeti, da skladi prinašajo največ tistim, ki največ vložijo. To ne pomeni zgolj sredstva, ampak tudi znanje ter razne aktivnosti. Znanje je posebej koristno, če gre za področje financ, koristne so tudi izkušnje.

Za tako znanje kot tudi izkušnje pa ne moremo reči, da smo jih pridobili o rojstvu, ampak smo jih postopoma pridobivali. Zato tudi ne moremo govori o občutku za investicije, kot daru, ki smo ga dobili z rojstvom, ampak rezultatu našega dela. Lahko pa govorimo o občutku, kot osebni lastnosti, ki koristi splošno tudi pri drugih aktivnostih. Nekdo tako bolj tvega kot je pripravljen tvegati drugi. Skladi so lahko na enak način dobro sprejeti, če zaupamo iz življenjskih izkušenj pridobljenim občutkom.

http://varcevalnica.alta.si/zakaj-varcevanje-v-skladih

Ni komentarjev:

Objavite komentar