nedelja, 22. oktober 2017

Kako odstraniti klopa moramo vedeti, če se pogosto nahajamo v gozdovih

Kako odstraniti klopa moramo vedeti, če smo pogosti gozdni obiskovalci ali obiskovalci drugih življenjskih okolji klopa. Kako se navaditi odstraniti klopa ? Poznati moramo klopa ter njegov značilen način prehranjevanja. Za prehranjevanje ima klop namenjen obustni aparat. Ta omogoča hkrati pričvrstitev na žrtev ter prehranjevanje s krvjo žrtev. Učenje kako se navaditi odstraniti klopa se začne z iskanjem. Klop si na žrtvi poišče mesto, ki nudi enostaven ubod in dobro skrivališče. Učenje kako dobro odstraniti klopa se nadaljuje s pridobivanjem najboljših sredstev. Najboljše sredstvo za odstranjevanje klopa je posebna pinceta, ki omogoča prijem klopa na najboljšem mestu. Kako s pinceto odstraniti klopa ? S Pinceto ga primemo tik ob mestu uboda, ter z občutkom vlečemo stran. Kako s pinceto ne odstraniti klopa ? Predvsem ne s silo ter preveč stran od kože. Blizu kože pomeni, prijetje za obustni aparat. S tem so možnosti za sprostitev prijema večje. Na uporabo velike sile, klop reagira z obilnejšim izločanjem sline. Klop slino uporablja za zaviranje imunskega odziva in strjevanja krvi, v encimih sline pa se nahaja tudi blag anestetik. Z večjimi količinami želi klop povečati učinkovitost sline, hkrati pa z njimi lahko tudi pospeši vnos bolezni in bakterij. Največja nevarnost je predvsem za bolezen, ki se prenašajo neposredno. Bakterije se v tem primeru nahajajo na prednjem delu klopa, v telo pa se vnesejo ob samem ugrizu. Ta bolezen je klopni meningitis, povzroča pa virusno obolenje možganskih ovojnic. Največkrat se pojavi dva do tri tedne po ugrizu. Lymska borelioza se za razliko prenaša preko bakterije, ki se nahaja v prebavnem sistemu klopa. Zato je prenos posreden, kar pomeni vnos bakterij približno en dan po ugrizu. Temu primerno je pravilna in takojšnja odstranitev najbolj neposredna preprečitev okužbe z bakterijami Borrelia burgdorferi. Učenje kako odstraniti klopa ni zahtevno, reši pa nas zelo hudih posledic ugriza okuženega klopa.
Preberite več

Kako odstraniti klopa

sobota, 21. oktober 2017

Potovalna agencija trži ali posreduje turistične storitve

Potovalna agencija posreduje tuje ali trži lastne turistične storitve. Potovanja so bila vedno del človekovega življenja in vsakdanjika. Pred stalno naselitvijo je človek potoval z namenom pridobivanja naravnih dobrin, njihova sezonska narava je zahtevala neprestano potovanje. Po stalni naselitvi so bila potovanja največkrat povezana z verskimi običaji, v času kolonializma pa odkrijemo številne do tedaj bolj ali manj neznane dežele. Pred drugo svetovno vojno je bila potovalna agencija večinoma bogatejših slojev prebivalstva, po drug svetovni vojni pa postane vedno pogostejša izkušnja širših množic. Ko želimo prosti čas izkoristiti za ogled točno določenega kraja, znamenitosti ali kakšnega drugega potovalnega cilja, je potovalna agencija pogosto tradicionalna izbira. Potovali cilj nam postane z obiskom bolj jasen, razumljiv in dosegljiv. Izvemo na kakšen način lahko potujemo, kakšni so stroški posameznih alternativ, kakšne dodatne ugodnosti nam nudi potovalna agencija in podobno. Obisk je lahko klasičen ali sodoben. V prvem primeru se potovalna agencija obišče osebno na njenem sedežu ali v eni od njenih poslovalnic. Sodoben način pa pomeni obiskati potovalno agencijo preko spleta. Danes ima praktično vsaka potovalna agencija svojo spletno stran, na kateri je mogoče v nekaj korakih pridobiti vse potrebne informacije ter številne ponudbe. Oba načina nudita praktično isto, vendar so med njima pomembne razlike. Čeprav danes veliko vsakdanjih dobrin pridobivamo preko spleta, klasičen način še ni izumrl. Spletni način nudi veliko informacij na enostaven in popoln način, vendar zahteva od uporabnika iskanje in raziskovanje. Pri klasičnem načinu iskanje in raziskovanje v veliki meri odpade, saj to opravilo za nas opravi predstavnik potovalne agencije. Predstavnik nam s tem nudi bolj osredotočene, koncentrirane in nasičene informacije na točno določeno temo. To je lahko izbran cilj potovanja, termin potovanja, področje potovanja in podobno. V primer spletnega iskanja na točno določeno temo se rado zgodi, da nas pri raziskovanju zanese na druge teme oziroma iz drugih razlogov zgrešimo cilj iskanja. Potovalna agencija obiskana na klasičen način, odpravlja pogoste napake spletnega obiska.

Potovanje s potovalno agencijo

sobota, 14. oktober 2017

Mariborsko Pohorje lahko bolje spoznamo preko kamere

Mariborsko Pohorje na spletu v živo prikazujejo stacionarne kamere na izbranih mestih. Izbrana mesta Mariborsko Pohorje prikazujejo v najbolj reprezentativnih delih preko kamere.

Sliko je mogoče sprejemati preko spleta oziroma spletnih strani, dogajanje je vedno zanimivo. Spletne strani prikazujejo naravo, vreme, pohodnike, ljudi, ki posedajo na klopcah, se razgledujejo ter številne druge zanimive prizore. Ogled je mogoč preko vseh naprav, ki omogočajo ogled zajete slike preko povezanosti s svetovnim spletnim omrežjem. Pogosto so ogledane slike, ki jih zajamejo kamere tudi začetek izleta na Mariborsko Pohorje. Ker imamo možnost ogleda vremenskih razmer ter pridobivanja različnih drugih informacij je nesmiselno hoditi v naravo pretirano opremljen in otovorjen ali na drugi strani nesmiselno tvegati s premalo opreme. Dežne kaplje, obiskovalci z dežniki in drugi prizori ujeti skozi objektiv kamere je znak za razmislek o smiselnosti izleta na Mariborsko Pohorje. Kako radi imamo deževno vreme, hojo z dežnikom in podobno najbolje ve vsak sam. čisto drugačno sporočilo pa ponuja sonce ujeto v objektiv kamere, v tem primeru vremenskih razlogov za odpoved izleta na Mariborsko Pohorje ni.

  Vremenske razmere preko spleta nam dajejo dobro informacijo tudi glede opreme. Rosa na travi, jasno vreme po dežju in podobne razmere pohodnikom narekujejo izbiro nepremočljive ali vodoodporne opreme. Suho vreme na slikah, ki so jih zajele kamere, na drugi strani daje pohodnikom možnost izbire bolj lahkotne in zračne obutve ter druge opreme pred odhodom na Mariborsko Pohorje. Vreme in vremenske razmere so koristne informacije predvsem za tiste, ki nameravajo dlje časa preživeti na območju predalpskega hribovja. To so lahko pohodniki, ki želijo po dolgem in počez prehoditi Pohorje, v zimskem času smučarji, tudi nabiralci zelišč in gozdnih sadežev lahko s pridom izkoristijo ponujeno možnost ogleda trenutnih vremenskih razmer. Za daljše časovno obdobje se lahko prepričamo o vremenu v prihodnosti tudi preko napovedi in prognoz. Mariborsko Pohorje je moč bistveno lepše doživeti, če nam kamere omogočajo ogled aktualnih vremenskih razmer.

nedelja, 8. oktober 2017

Zamrzovalna omara podaljšuje rok uporabe živil

Zamrzovalna omara omogoča podaljšati rok uporabe nekaterih živil.

 Na tržišču so zamrzovalne omare med seboj različne v mnogih lastnostih. Načeloma je najboljša zamrzovalna omara, ki je optimalno velika ter energetsko učinkovita. Prevelika prostornina pomeni neizkoriščen prostor, ki ga kljub temu konstantno ohlajamo na želeno temperaturo. Z drugo besedo je denar, ki ga stran mečemo z vsako plačano položnico za električno energijo. Premajhna zamrzovalna omara na drugi strani pomeni nagnetena živila, ki jih je težje doseči. Zaradi tega bomo imeli več časa odprta vrata zamrzovalne omare, ker se bomo morali med živili iskati želeno živilo. Poleg tega se zaradi natlačenosti lahko poškoduje embalaža in podobno. Zamrzovalna omara mora biti prostorninsko izbrana kot klasična omara enakih dimenzij. S tem imamo ustvarjeno najboljšo predstavo o velikosti, volumnu, razmaku med policami, razporedu in podobnih lastnostih. Z optimalno velikostjo bomo imeli uporabno veliko, uporabno ter energijsko učinkovito zamrzovalno omaro. Večjo ali manjšo učinkovitost nam zamrzovalna omara omogoča z izbiro energijskega razreda. Oznake energijskega razreda so standardne, bolj zelena oznaka pomeni večjo energijsko učinkovitost, manjšo porabo energijo ter manjši strošek električne energije. Še bolj zgovoren je podatek o porabi električne energije na letni ravni. To je količina električne energije, ki jo bo zamrzovalna omara porabila za svoje delovanje v letu dni. Najboljšo primerjavo nam nudita dve zamrzovalni omari, ki sta razen v energijskem razredu povsem enaki.

Z izpisano količino porabljene električne energije v enem letu, dobimo podatek o prihranku električne energije ter razliki v računu za elektriko na letni ravni. Najpogosteje je primerljiva zamrzovalna omara istega proizvajalca z boljšim izkoristkom dražja, razliko lahko primerjamo z razliko porabljene energije v predvideni dobi uporabe. Na ta način dobimo realno oceno smiselnosti investicije v energijsko učinkovito zamrzovalno omaro. Nekaj manevrskega prostora nam v takem primeru nudijo zamrzovalne omare konkurenčnih proizvajalcev. Zamrzovalna omara je najbolj učinkovita, ko izberemo optimalno velikost ter energijsko učinkovitost.

Preverite ponudbo zamrzovalnikov in hladilnikov na Harvey Norman spletni strani