ponedeljek, 20. november 2017

Peči na drva, klasika ogrevanja

Peči na drva so klasika ogrevanja prostorov in sanitarne vode. Peči na drva so sodobni nasledniki pradavnih ogrevalnih naprav. Najbolj osnovna in primitivna ogrevalna naprava je nadzorovano kurišče na prostem. Najpogosteje se kot energent koristi drva oziroma posušen les dreves. Takšen način ogrevanja je bil primeren za življenje človeka, ki se je selil iz kraja v kraj.

Ko je zapustil kraj bivanja, si je na novem kraju bivanja zagotovil drugo kurišče na prostem. Kurišče na prostem je še danes priljubljena oblika ogrevanja ali priprave hrane na piknikih ali podobnih dogodkih. Stalna naselitev je zahtevala povsem drugačno razmišljanje in ureditev prostora za ogrevanja.

kaminska peč na drva
Kaminska peč na drva

Način ogrevanja primeren bivalnim prostorom stalne naselitve

Največkrat so skrbno izbrali prostor namenjen kurjenju. Poleg varnosti pred požarom je moral zagotavljati odvajanje dima iz prostora za bivanje. Razvoj je postopoma ponudil vedno bolj varne kurilne naprave ter njihov vedno boljši in bolj širok izkoristek. Sodobne peči na drva imajo v osnovi isto funkcijo, dodatno so lahko dodane druge funkcije. Tak primer so peči na drva, ki omogočajo ogrevanje vseh prostorov v objektu ter ogrevanje sanitarne vode. Sodobne peči na drva dodatno omogočajo veliko boljši izkoristek ter kontrolirano delovanje.

Kljub raznim alternativnim oblikam energentov in načinov ogrevanja, ostajajo peči na drva za mnoge v osnovi edina prava izbira. To so predvsem lastniki gozdov, ki imajo temu primerno lasten vir energije. V kriznih časih pride takšen vir energije najbolj do izraza, saj razen stroškov obdelave ter prevoza lastnika ne stanejo praktično nič. Stroški obdelave ter prevoza lahko na drugi strani stanejo na letni ravni toliko, kot znaša mesečna položnica ogrevanja v urbanih središčih. Kar je zagotovo dovolj velik razlog, da peči na drva še lep čas ne bodo izumrle oziroma bodo končale na smetišču zgodovine. Dodaten razlog je tudi njihovo neprestano izpopolnjevanje peči na drva in nadgrajevanje danes znanih dobrih lastnosti.

https://www.merkur.si/ogrevanje-in-hlajenje/stedilniki-peci-in-kamini

Ni komentarjev:

Objavite komentar