četrtek, 23. november 2017

Zakon o delovnih razmerjih, nasprotni cilji delodajalca in zaposlenega

Zakon o delovnih razmerjih je zakonska podlaga, s katero se rešuje nastala pretirana razhajanja v ciljih. Cilji delodajalca in zaposlenega so načeloma nasprotni v praktično vseh segmentih. Pri tem je zakon o delovnih razmerjih več kot dobrodošel, saj ne more nobena stran ogrožati pravice oziroma dolžnosti druge strani. Poslovna svoboda omogoča, da se dosega začrtane poslovne cilje in ambicije. Vendar pri tem ne sme ogrožati cilje in ambicije zaposlenih.

Razhajanja med zakoni, etiko in prakso

Delovni čas je tipičen primer, kjer zakon o delovnih razmerjih lahko delodajalcu ter zaposlenemu ali zaposlenim koristi. Delodajalec v proizvodnem ali storitvenem procesu pogosto naleti na potrebo po daljšem delovnem času. K temu ga prisilijo razmere na trgu, težave z dobavitelji, problemi v proizvodnem ali storitvenem procesu in podobno. Za take primere je zakon o delovnih razmerjih dober pravni okvir. Praksa pogosto ni tako idealna, saj prihaja tudi do kršenj pravic zaposlenih. Vendar takšna praksa ne bi smela biti za zgled ali še huje postati pravilo. Pogledati bi veljalo primere dobre prakse, kjer zakon o delovnih razmerjih zaposleni in delodajalec uresničujejo brez pretiranega oziranja na njegove člene. Nastale težave v proizvodnem ali storitvenem procesu je mogoče rešiti tako, da ima delodajalec možnost uresničiti cilje.

ZDR ureja razhajanja med zakoni, etiko in prakso


Hkrati pa zaposleni opravljajo svoje naloge tako, kot predpisuje zakon o delovnih razmerjih. Urejene družbe imajo takšna odstopanja zelo elegantno rešeno, kritične ali izredne razmere se sprejema umirjeno, rutinirano, brez velikega razburjenja. Obratno je v neurejenih družbah in okoljih, kjer zaradi kritičnih ali izrednih razmer prihaja do kopičenja težav, namesto njihovega reševanja. Zaposleni na pritiske odgovarjajo z aktivnostmi, ki niso v korist zaposlenega in njegovih podjetniških ciljev.

Kar se nenazadnje rezultira v poslovnih rezultatih, učinkovitosti in podjetniški klimi v podjetju. Vsako dobro podjetje spoštuje zakon o delovnih razmerjih, hkrati pa ni ravnodušno do pogojev v katerih morajo zaposleni opravljati zadane naloge.

Več nasvetov o Zakonu o delovnih razmerjih preverite na MojaZaposlitev.si.


Ni komentarjev:

Objavite komentar