sobota, 15. avgust 2020

Cepljenje proti klopu

Klopi so izredno nadležni, lahko pa tudi naravnost nevarni. Resda so male živalce tako drobne, da jih komaj opazimo, torej nam ne morejo škodovati neposredno z ugrizom, lahko pa na nas prenesejo viruse in bakterije, ki povzročajo resne okužbe. Pametno je, da se pred takšnimi neželenimi vplivi dobro zavarujemo, če je le možno s preventivo. Najbolj učinkovita preventiva je gotovo cepljenje proti klopu, če imamo v mislih virusno okužbo s klopnim meningoencefalitisom. Ta bolezen omogoča cepljenje, to pa je tudi zelo priporočljiva preventiva za tiste, ki se pogosto soočajo s klopi. Ker so klopi pri nas precej pogosti, se je pametno cepiti, če nameravamo preko poletja pogosto pohajkovati po naravi. Cepljenje proti klopu je dokaj enostavno in poceni, ni boleče in nima hudih stranskih učinkov. Je pa treba za to poskrbeti dovolj zgodaj, običajno se cepimo v zimskih mesecih in spomladi, preden nastopi sezona klopov. Razlog za to je v tem, da cepljenje proti klopu zahteva v izhodišču tri odmerke z ustreznimi časovnimi razmaki, tako da ne moremo biti takoj pripravljeni.

cepljenje proti klopu

Kako poteka cepljenje proti klopu?

Cepljenje se opravlja v zimskih mesecih oziroma spomladi. Prejeti je treba tri odmerke. Običajno se cepljenje proti klopu začne pozimi, ko prejmemo prvi odmerek. Že do drugega nato čakamo vsaj en mesec, lahko tudi do tri. Tretji odmerek pa prejmemo šele po sezoni, torej po kakšnih devetih mesecih ali po celem letu. Šele takrat je zaščita zanesljiva in se lahko brezskrbno podamo v naravo. Cepljenje proti klopu zahteva poživitveni odmerek najprej po treh letih, nato pa na pet let. Na ta način smo zaščiteni pred okužbo s klopnim meningoencefalitisom, seveda pa nas cepljenje proti klopu ne zavaruje pred okužbo z boreliozo, ki jo prenašajo bakterije. Za to bolezen poznamo druge oblike preventive, ki so na srečo lahko prav tako učinkovite.
Vse, kar želite izvedeti o boleznih, ki jih prenašajo klopi in njihovem zdravljenju, lahko najdete na spletni strani sos-klop.si.

Ni komentarjev:

Objavite komentar