četrtek, 12. november 2015

Delnice, donosna in tvegana odločitev

Delnice so donosna in tvegana odločitev zaradi številnih navzočih dejavnikov. Vsak naložbenik si seveda želi predvsem delnice, ki prinašajo pozitivne lastnosti. Vendar za to obstajajo tveganja. Zato je za delnice oziroma njihove lastnike značilno, da se tveganje želi zmanjšati na razne načine. zmanjšanje tveganja je mogoče z ugodnim nakupom, z nakupom več delnic različnih delniških družb ter na razne druge načine.



Tak način je zanimiv za različne naložbenike. Nekateri pa imajo raje vse delnice ene same delniške družbe. Gre predvsem za željo po lastniškem deležu, katerega omogočajo delnice. Sam lastniški delež je odvisen od različnih dejavnikov. Med drugim jih določa lastniška struktura, cilji imetnikov, okolje, dogodki v panogi in podobno. Lastniška struktura, ki ima delnice lahko zasleduje različne interese. Kot naložba je delnica predvsem tvegana odločitev. Zato jo je dobro kot takšno obravnavati. V mnogih primerih se je pred odločitvijo dobro vprašati o možnih drugih investicijah. Pri negativnih scenarijih je dobrodošlo, da ima investitor naložena sredstva v mislih, kot sredstva, ki jih ne pogreša oziroma sredstva, katra ne vplivajo nanj oziroma na vse njegove odločitve. V primeru, da sredstva pogreša oziroma vplivajo nanj ter njegove odločitve je bolje, da se seznani z številnimi drugimi možnostmi. Tako je mogoče izbrati nekatere možnosti, ki so načeloma podobne, vendar preko razpršitve nudijo možnost zmanjšanja tveganja. Obstajajo pa tudi možnosti, ki so povsem varne, saj so zavarovane naložbe na najboljši možni način.

V drugih primerih je možno izbrati še številne druge možnosti, katere finančni trgi ponujajo. Kot naložbo pa se lahko izbere tudi naložbe izven finančnih trgov. Takšne naložbe so različne, velikokrat gre za opredmetene naložbe. To pomeni, da naložbenik izbere predmet naložbe, pri katerem računa, da bo imel v bolj ali manj oddaljeni prihodnosti večjo vrednost kot ob nakup. Delnice lahko ocenimo na različne načine, predstavljajo nam osnovo za učinkovito in kakovostno odločitev.

http://www.alta.si/StrokovniClanki/9924/Kaksna_prihodnost_lezi_pred_tehnoloskimi_delnicami

Ni komentarjev:

Objavite komentar